Anmälan av dricksvattenanläggning

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och det är viktigt att det är rent och hälsosamt att dricka. Därför finns regler för att minimera riskerna. Det betyder att du som har enskild brunn är ansvarig för att vattnet har god kvalitet och ser till att anläggningen fungerar väl.

Vattenverk och andra anläggningar som producerar dricksvatten för användning i offentlig eller kommersiell verksamhet ska anmäla sin verksamhet till miljö- och byggförvaltningen. Har du inte kommunalt vatten måste du ha ett egenkontrollprogram som visar hur du arbetar med att säkerställa att vattnet du använder är bra.

Vilka dricksvattenanläggningar
ska registreras?

Livsmedelsverkets regler gäller allt dricksvatten som används i kommersiell eller offentlig verksamhet, oavsett vattenmängden som utvinns och antalet personer som försörjs. Det kan gälla dricksvatten för till exempel

  • Restaurang, café, camping, bed & breakfast
  • Fastighetsägare som hyr ut bostäder
  • Förskola, skola, kursgårdar
  • En samfällighet med eget vattenverk som producerar mer än 10m³ dricksvatten per dygn eller försörjer fler än 50 personer.

Kontakta miljöavdelningen via kommunens växel, telefon 0372-78 90 00, om du är osäker på om du behöver anmäla din verksamhet.

Hur anmäler jag?

Innan du får börja använda vattnet ska din verksamhet vara registrerad hos miljöavdelningen. Anmälan om registrering av dricksvattenanläggning samt förslag på provtagningsprogram gör du genom att fylla i blanketter som du hittar på
E-tjänster och blanketter/Företag och arbete och sedan Miljö, hälsa och livsmedel.

Tillsammans med anmälan och förslag på provtagningsprogram ska du också skicka in en kopia på ditt egenkontrollprogram.

Exempel på egenkontrollprogram

Vad händer sedan?

När miljöavdelningen har fått in alla uppgifter beslutar vi om registrering och riskklassning efter bland annat vattenförbrukning, typ av verksamhet och konsumentgrupp. Miljöavdelningen stämmer också av att din anläggnings provtagningsprogram överensstämmer med dricksvattenföreskrifterna. Du kommer sedan att få ett beslut om provtagningsprogram som fastställs av miljö- och byggnämnden.

Avgift

Alla livsmedelsföretagare ska betala en årlig avgift för livsmedelskontroll av verksamheten. Avgiften är bland annat baserad på riskklassningen och hur mycket vatten som anläggningen producerar.

 

 

Kontakt

Kommentera