Vi gratulerar årets pristagare och stipendiater

Vi gratulerar samtliga pristagare och tackar samtidigt för de fina nomineringar som kommit.

Årets föreningsledare barn/unga - Johnny Enarsson

2021 års pris till föreningsledare barn/unga tilldelas Johnny Enarsson, Ljungby fäktklubb. 5 000 kr går till Johnny Enarsson och 5 000 kr går till föreningen Ljungby fäktklubb.

Motivering: Johnny Enarsson var med och startade Ljungby Fäktklubb 1972. Alltsedan dess har han haft ett övergripande ansvar för klubbens verksamhet och utveckling. Majoriteten av klubbens medlemmar är barn och ungdomar. Under 39 år har han varit klubbens tränare. Johnny Enarsson ser och bryr sig om varje individ. Barnen och ungdomarna får en god idrottsutbildning och lär sig att på ett bra sätt visa hänsyn och umgås med sina kompisar.

Årets kulturprestation - Screamer

2021 års pris för kulturprestation på 10 000 kr tilldelas hårdrocksbandet Screamer.
Motivering: Hårdrocksbandet Screamer har under flera år byggt nya broar mellan människor världen över och alltid haft Ljungby och Småland i fokus. Under pandemin har bandet sökt nya vägar, ställt om med digitala spelningar och gjort många spännande samarbeten. Utöver detta har bandet även släppt ett live-album på egen etikett. Ljungbybandet Screamer är väl värda årets kulturprestation 2021.

Årets idrottsprestation - Jacob Thelander

2021 års pris för idrottsprestation på 10 000 kr tilldelas friidrottaren Jacob Thelander.
Motivering: Jacob Thelander har under år 2020 genomfört många tävlingar med goda resultat, året kröntes med ett SM-guld i tiokamp för pojkar 17 år. Att lyckas med att vara bäst i tio grenar som ung friidrottare är Jacob väl värd årets idrottsprestation 2021.

Årets idrottsstipendium - Sara Henriksson

2021 års idrottsstipendium på 15 000 kr tilldelas Sara Henriksson.
Motivering: Årets idrottsstipendium går till Sara Henriksson för hennes målsättning att fortsätta vara den främsta distansryttaren i Sverige och att bli en av de bästa i Europa. Sara Henriksson tävlar i svenska landslaget i distansritt sedan 2012, hon har ett lagbrons i EM 2017, där hon blev bästa svensk. Hon innehar det svenska rekordet sedan EM 2015 och just nu har hon sex raka vinster med olika hästar. Med ett idrottsstipendium hoppas kultur- och fritidsnämnden att hennes ambition att vidareutveckla sig som ryttare och att få två hästar kvalade till EM i höst och två till tre hästar till VM 2022 går i lås

Årets kulturstipendium - Xander Wilke

2021 års kulturstipendium på 15 000 kr tilldelas Xander Wilke.
Motivering: Årets kulturstipendium går till skådespelaren Xander Wilke för sitt enorma driv och sin tydliga vision om att etablera sig i rampljuset. Xander har redan hunnit samla på sig erfarenheter från bland annat rollen som Ossian i Lucas Moodysson serie Gösta, som voiceover till huvudkaraktären i den tecknade serien Superbook och i Ljungbys kulturliv har Xander synts på scen som konferencier i kulturskolans uppsättning av The dark side of Disney och spelat som Orlando i Shakespeares pjäs Som ni vill ha det på Lokal16. Vi är alla övertygade om att Xander kommer att lysa i många fler sammanhang och vill med detta stipendium uppmuntra honom till fortsatt arbete.

Årets pris för god byggnads- och kulturmiljövård - Bengt och Eva Norling

Juryn ger 2021 års pris för god byggnadsvård och kulturmiljövård till Bengt och Eva Norling som ägare av fastigheten Hörda 9:6. 

Renoveringen av mangårdsbyggnaden är gjord med stor hänsyn om den ursprungliga utformningen och det kulturhistoriska värdet. Det har lagts särskild vikt vid bevarandet av den inglasade verandan. Fastigheten ligger i Hörda, vilket utgör ett riksintresse för kulturmiljövården. Den varsamt utförda renoveringen bidrar med detta även till bevarandet av den kulturhistoriska miljön i ett större sammanhang.

Pristagarna och stipendiaterna blir inbjudna till utdelning i augusti.

Kommentera