Skärpta råd för Kronobergs län för att minska smittspridning av covid-19

Smittspridningen av covid-19 ökar snabbt i Kronoberg. Därför har Folkhälsomyndigheten och Region Kronobergs smittskyddsläkare beslutat att kraftigt skärpa råden för dig som bor i eller besöker Kronoberg. De skärpta råden gäller till 26 november, men kan förlängas.

För att lyckas bromsa smittspridningen är det viktigt att vi alla tar ansvar och att vi är rädda om varandra. 

Så här påverkas Ljungby kommuns verksamheter

De skärpta råden innebär att Ljungby kommun anpassar och förändrar en del av sina verksamheter, främst gällande aktiviteter och öppettider. Följande är beslutat idag den 5 november. Fler förändringar kan göras kommande dagar.

 • Ljungbys, Lidhults och Ryssbys simhallar stängs för allmänheten men håller öppet för simundervisning (via skolan) och för simklubbens träningar för barn/unga födda 2005 eller senare samt för elitidrottare/professionella​.
 • Bibliotekets filialer förändrar sina öppettider för allmänheten. Ljungby bibliotek har öppet och anpassar sin verksamhet​. Bibliotekens aktiviteter ställs in och kaféet på Ljungby bibliotek håller stängt. 
 • Ishallen stängs för allmänheten men håller öppet för föreningars träning för barn/unga födda 2005 eller senare samt för idrottsgymnasium, elitidrottare/professionella​.
 • Kulturskolan fortsätter med sin undervisning för elever födda 2005 eller senare. Digital undervisning för äldre elever. Orkesterverksamheten anpassas.
 • Alla konserter ställs in​.
 • Fritidsgården håller öppet för barn/unga födda 2005 eller senare​.
 • Mötesplats Godsmagasinet stängs.
 • Idrottsanläggningar håller öppet för barn/unga födda 2005 eller senare​.
 • Tourist Center kommer att hålla stängt.
 • Öppna förskolan i Ljungby och Lagan är stängd från måndag 9 november, 
  men BVC och Råd&Service har öppet. 

Varje verksamhets sida på vår webbplats kommer att uppdateras med aktuell och mer detaljerad information. Dubbelkolla informationen kring verksamheterna innan du besöker dem. 

Folkhälsomyndighetens skärpta råd för minskad smittspridning

Råden gäller för dig som bor i och besöker Kronoberg.

Alla bör ta sitt ansvar och hjälpa till att minska smittspridningen genom att följa råden som gäller i Kronoberg:

Avstå från att vistas i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

 • Du kan fortfarande besöka en affär om du måste, till exempel apotek eller livsmedelsaffär. Behöver du handla, så gör det vid tider när det inte är trängsel i butiken och håll avstånd.
 • Undvik miljöer och platser där många vistas samtidigt, till exempel bibliotek, idrottsanläggningar, gym och badhus. Undvik att ha gallerior, bibliotek eller liknande som mötesplats.
 • Överväg andra alternativ för träning och motion. Medicinskt motiverad träning omfattas inte.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

 • Avstå från evenemang som samlar många människor samtidigt, oavsett om det sker inomhus eller utomhus. Risken för smittspridning ökar i dessa situationer och det är även riskfyllt med resor till och från sådana evenemang.
 • Du som är över 15 år avråds från all sorts idrottsverksamhet. Undantag görs endast för elitidrottare och elever på idrottsgymnasier. Barn och ungdomar i grundskolan kan fortsätta att träna sin idrott.
 • Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga. Undantag görs för elitidrottare.

Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor med eller närmast anhöriga

 • Med fysisk kontakt menas de människor du träffar och som befinner sig på 1–1,5 meters avstånd, och där själva mötet (kontakten) varar mer än 15 minuter.
 • Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar omfattas inte av rådet.
 • Undvik aktiviteter som inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra. Till exempel privata tillställningar som afterwork, fester, bröllop, kalas, middagar samt hälso- och skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

Verksamheter och arbetsgivare

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

 • Alla verksamheter i regionen eller regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheterna erbjuder digitala alternativ.
 • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

De lokala allmänna råden som riktar sig till arbetsplatser och verksamheter är exempel på åtgärder som kan underlätta för enskilda att hålla avstånd och undvika smittspridning. Vilken eller vilka av åtgärderna som kan användas avgörs av den som ansvarar för verksamheten. 

Förbud mot sammankomster och tillställningar med fler 50 personer

I samband med beslutet om att införa skärpta allmänna råd i Kronoberg har Länsstyrelsen i Kronobergs län beslutat att gå tillbaka till ett förbud mot sammankomster och tillställningar som riktar sig till allmänheten om de samlar fler än femtio personer.

Antal fall i Kronoberg

Se Region Kronobergs statistik på deras webbplats. 

Håll dig uppdaterad

Läs mer och följ utvecklingen på vår generella informationssida om coronaviruset.

Specifik information om våra verksamheter finns på respektive verksamhets sida här på webbplatsen. Dubbelkolla alltid där innan ditt besök. 

Kommentera