Ny entréskylt till Grand

Skissarbetet har resulterat i ljuskonstverket "Grand" som är tänkt att vara ett smycke både för byggnaden och för Ljungby centrum. Intressanta färgreflektioner i de cirkulära formerna agerar likt ett pågående spel, ett här och nu, beroende på när och var betraktaren befinner sig. Dag och natt, ljus och skugga, naturens skiftningar och människors aktiviteter bildar ett oförutsägbart och ständigt föränderligt ljus- och skuggspel.

Så beskriver konstnären Fredrik Vestergård arbetet med framtagningen av den nya entréskylten till Grand. Fredrik, som till vardags bor och verkar i Göteborg har mångårig erfarenhet av offentliga utsmyckningar likt detta. Han har bland annat både en kandidatexamen i inredningsarkitektur och en masterexamen i design i ryggsäcken.

Modellarbetet har visat att byggnadens storlek och asymmetriska form, de nya utbyggnaderna, och den lilla utbyggnaden där entrén är belägen kräver en tydlig "skylt" som visar var entrén finns. Storleken på bokstäverna anpassas för att vara läsbara från långt håll. Formspråket och uttrycket är tänkt att visa på byggnadens stolta tradition och generöst signalera kultur och festlighet under årets alla dagar. Samtidigt kanske ljusspelet kan göra någon glad och ge en hint om den verksamhet som pågår i byggnaden.

Material och genomförande

Entréfasaden är riktad mot norr vilket gör att den vilar i skugga. Konstverket får därmed möjlighet att reflektera omgivningens ljus på ett effektivt sätt. Materialet är ett specialbehandlat glas som är infällt i rostfria rondeller. Glaset återkastar ljus på ett härligt, färgskiftande sätt. Hela skylten är beräknad att väga cirka 55 kilo.

- Jag har utefter tillgängligt material och information valt att satsa resurserna på en gestaltning. Platsen inomhus, fönsterpartierna, där kan det vara intressant att låta konstverkets formspråk "smitta" av sig . Gestaltningens form och material erbjuder många möjligheter till ljussättning. Detta behöver dock samordnas med fasadbelysning, den undertill belägna ljuslådan samt inomhus- och gatubelysning för att skapa en fungerande relation mellan ljus och mörker. Som alltid när det gäller skissarbete kan det vara nödvändigt att göra justeringar när man går från modell till verklighet. Färdigställandet innebär ett planerat samarbete mellan entreprenör, beställare och konstnär, säger Fredrik.

Nyfiken på skylten

För den nyfikne står en modell av skylten i kultur- och fritidsförvaltningens skyltfönster på Olofsgatan 10. Ta en tur förbi och kolla in den. 

Kommentera