Följ rekommendationerna under kommande helger och högtider

Det blir jul i år också, men det blir inte den julen som vi är vana vid. Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Våra kommunalråd Magnus Gunnarsson, Lars-Ove Johansson och Anne Karlsson berättar om hur de firar jul och nyår utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Rekommendationerna i korthet

  • Umgås bara i en mindre krets
  • Träffa personer i riskgrupper på ett säkert sätt
  • Fira traditioner under smittsäkra former
  • Res säkert
  • Undvik trängsel i jul- och mellandagshandeln
  • Om ensamhet - det finns tips och stöd att få

Läs om rekommendationerna under kommande helger och högtider i sin helhet, samt de allmänna råden på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Antal fall i Ljungby kommun

Statistik finns på Region Kronobergs webbplats

Information in other languages 

More about covid-19, information about taking a test and tightening of guidelines to reduce the spread of covid-19

Läs vad kommunalråden säger i filmen

Magnus Gunnarsson: 
- Det blir jul i år också, men det blir en jul som ingen annan. För många är julen en högtid där man reser runt mycket, träffar vänner bekanta och släkt. Men i år blir det inte så.

Anne Karlsson:
- Vi får inte tappa modet, det går att fira högtider ändå och även i år. Vi i vår familj kommer till att dela upp de olika träffarna vid flera olika tillfällen och också sprida ut över dagarna.

Lars-Ove Johansson:
- Nyårsafton kommer att för mig bli annorlunda i år. Jag kommer att bjuda in ett par familjer via Teams. Vi ska laga mat tillsammans, och så skjuter vi raketerna hemma.

Magnus Gunnarsson: 
- I år blev det inte så mycket julbord och julmat innan jul, och det kanske är tur för mig men om ni ändå vill ha lite god julmat så här i juletid, så kan du faktiskt beställa från någon av våra krögare.

Lars-Ove Johansson: 
- Och så kommer då julafton. Hur gör vi med tomten? Det riktiga tomten kan ju inte komma. Ja det får bli en annan variant i år. Ni vet det där vanliga, det blir nog farfar som får gå ut och köpa tidningen. Så får det bli i år, tyvärr.

Anne Karlsson:
- Det är mycket som ska handlas runt jul. Först är det alla julklappar och sen är det julmaten sen kommer mellandagsrean. Och då är det många som också är ute. Man kan försöka dela upp sig att alla handlar inte efter klockan 17. Och sen kan man ringa till sin butik, jag är säker på att man kan hämta upp varorna, utanför butiken.

Magnus Gunnarsson:
- Fundera igenom dina planerade resor verkligen är nödvändiga. Är det så att du måste resa, se till att göra det säkert. 

Lars-Ove Johansson:
- Tänk på att om du ska träffa personer i riskgrupper, så gör det på säkert sätt.

Anne Karlsson: 
- Om du känner någon som du tror känner sig ensam, så kan ett SMS, ett brev eller meddelande göra en jättestor skillnad. Känner du dig själv ensam så finns det stöd och hjälp att få.

Vi önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Kommentera