Ett lyft för Brunnsgårdens lokaler

Genom ett statligt finansierat projekt kunde Brunnsgårdens mötesplats renoveras och anpassas till en lugn och hemlik miljö. Ihop med detta fylldes korridorerna med minnen från Ljungby kommun.

Ett lyft för lokalerna

Brunnsgårdens mötesplats/samlingsrum på plan 1 behövde renoveras, och när kommunens budget kunde kompletteras med statliga medel för anpassningar av lokaler så skapades ett fräscht och hemlikt socialt utrymme. I anslutning finns också en lugnare del med akvarium och utsikt över Brunnsparken för den som vill ta det lugnt ett tag och vila. 

Till sin hjälp tog Brunnsgården inredaren Sofie Izard Höyer som har inrett en lugn och hemtrevlig miljö med möbelklassiker och praktisk funktion. 
- Inga av möblerna har mönstrade klädslar och vi målade in taket i en enhetlig färg, allt för att skapa en lugn miljö som passar alla men extra bra för till exempel demenssjuka. Alla möbler är noga utvalda. Stolarna är till exempel utvalda för att passa i miljön men också för att vara lätta att sätta sig i och resa sig ur, berättar Sofie. 

Happy homes i Ljungby har utfört måleriarbetet och stått för färgen. Och mycket av inredningen är svensktillverkad med en hållbar produktion i åtanke. Och dessutom är alla möbler gjorda för att klara av desinficering. 
- Nu med coronapandemin torkar och desinficerar vi extra mycket överallt så det var viktigt att vi fick möbler som klarade av detta, berättar Izabella Kiray som är sektionschef tillsammans med Emelie Edberg. 

Förutom detta har även en del renoveringar gjorts på övriga våningsplan samt i personalens vilorum och matsal. 
- Det har blivit jättebra i matsalen och vilorummet. Särskilt den tysta delen som är avskiljd från matsalen gör att man verkligen kan få en paus, berättar Dzenana Coneva och Helena Carlsson som jobbar på boendet. 

De berättar också att de som bor på Brunnsgården har uppskattat renoveringen och tyckt att det blivit väldigt fint. Särskilt akvariet och fuskbraskaminerna i det så kallade sinnesrummet där man också har fri utsikt mot Brunnsparken. 

Utställningen "Våra liv" pryder väggarna

När så mycket av lokalerna gjordes om insåg man på boendet att vägen fram genom korridorerna till den nya mötesplatsen inte var lika rolig. Och många av de boende går mycket i korridorerna så de borde kunna göras lite roligare.
- Jag fick en idé att fylla väggarna med gamla foton från förr, berättar administratör Emelie Ragnarsson. 

Till sin hjälp med detta tog man kommunarkivet. 
- Vi hade haft en idé om något liknande sen innan, så det passade väldigt bra att deras fråga kom just nu. 2021 firar demokratin 100 år så vi skulle ändå göra aktiviteter som gör att vi når fler, berättar arkivchef Anna-Lena Ljungberg. 

Till utställningen valdes runt 150-200 bilder ut av de runt 200 000 scannade bilder som finns på arkivet. Dessa har printats och ramats in och satts upp på väggarna. Bilderna skulle spegla så många miljöer, orter, yrken och händelser i kommunen från 1920-talet och framåt som möjligt så att så många som möjligt skulle hitta något de känner igen bland bilderna. 
- Många av de boende kan känna igen arbetsplatser, orter, kollegor, vänner och händelser och vi vet att bilder triggar minnen och skapar samtal både bland boende och besökare, berättar Izabella Kiray. 
- Samtidigt kan det öka trivseln på boendet och ge glädje, vilket var idén från början. Plus att vi tar tillvara på den bildskatt som finns i arkivet, säger Emelie Ragnarsson.

Fortsättning följer

Det stora projektet är nu avslutat och invigdes med fika i små grupper i veckan. Framåt har Izabella och Emelie tänkt att bilder och delar i utställningen kan bytas ut. 
- Med de statliga medlen hade vi också möjlighet att köpa in en "Brunnsbank" med aktivitetsmaterial främst för demenssjuka och det ser vi fram emot att börja använda, berättar Emelie Edberg. 

En bild från utställningen
En del av utställningen.
Några av personerna bakom arbetet.
Izabella K, Emelie E, Anna-Lena L, socionomstudent Marzia och Emelie R
Dzenana och Helena i sinnesrummet.
Dzenana och Helena i sinnesrummet
Braskaminer och fåtöljer.
Sinnesrummet

Kommentera