Nu ökar vår förbrukning av dricksvatten

Vatten är vårt viktigaste livsmedel, som vi har förmånen att få direkt i våra kranar. Det är vi så vana vid att vi sällan reflekterar över att det är just dricksvatten som vi häller ut på gräsmattan och i pooler eller trädgårdsdammar. Vid den här tiden på året, och framåt under våren och sommaren, ökar vattenförbrukningen ordentligt.

- Vi ser att vattenförbrukningen ökar rejält när våren kommer, vi har haft varmt och soligt några dagar, då stack det iväg ordentligt, säger Erik Bergström, driftledare på VA-avdelningen. 

Så brukar det alltid vara vid den här årstiden. Vi är vana vid att ha gott om vatten, men de senaste årens låga vattennivåer visar tydligt att vi inte kan ta vatten för givet.

- Tillgången till vatten handlar inte bara om grundvattennivåerna utan också om kapaciteten i våra vattenverk och ledningsnät. De är dimensionerade för normal hushållsanvändning, vilket innebär att vattnet används till tvätt, disk, matlagning och hygien, säger Erik 

- Inte för att fylla pooler eller vattna i trädgården med stora mängder vatten. Så när många gör det samtidigt kan vi få problem med att leverera dricksvatten till kranarna.

Kontakta oss!

Därför ska du alltid kontakta VA-avdelningen innan du fyller en pool, spabad eller trädgårdsdamm med mer än 1000 liter kommunalt vatten.

- Då bedömer vi om det finns tillräckligt med vatten i det aktuella vattenverket och planerar vattenuttaget vid en tidpunkt som är lämplig. På så sätt undviker vi att vattnet tar slut för grannarna, det tycker vi är schysst, säger Erik.

Tillsammans behöver vi fundera på hur vi använder vårt dricksvatten - vara vattensmarta och hushålla med resurserna.

Här kan du ta del av tips för hur du kan bli mer vattensmart.

Kommentera