Gröna och röda påsar sorteras på löpande band

I januari kommer de första kommuninvånarna sortera sitt matavfall i gröna påsar. På Bredemad är personalen väl förberedd efter att ha provkört anläggningen ett par månader med gott resultat.

På plats i kontrollrummet övervakar Bredemads personal anläggningen genom övervakningskameror, här är det Aziz Alizada som är i tjänst. Vid driftstopp om något fastnar till exempel, rycker han ut och löser problemet. Vid tillfället för fotograferingen fastnade en julgransbelysning som låg helt lös på bandet.

- Löst avfall gör det svårare för anläggningen att fungera optimalt, därför informerar vi om att alla sopor ska läggas i en påse innan de slängs i soptunnan. Man ska också knyta dubbelknut på alla påsar för att förhindra att avfall åker ut, säger Therese Johansson, avfallsutvecklare Ljungby kommun.

Förra veckan skickades samhällsinformation om matavfallssorteringen till alla hushåll i kommunen. Under januari-februari delas startmaterial (gröna och röda påsar, en behållare för matavfallspåsen och information) ut till abonnenterna. Villahushållen får det i samband med den ordinarie soptömningen och lägenhetsinnehavare via sin fastighetsägare.

När man får det är det bara att sätta igång och sortera. Matavfall i den gröna och resten i den röda. Förutom alla förpackningar förstås som även i fortsättningen ska lämnas på återvinningsstationerna som sköts av FTI (förpacknings- och tidningsinsamlingen) .

Kommentera