Första analysen klar: För mycket felsorterat i gröna påsarna

Resultatet av de första kontrollerna är något sämre än förväntat, och det beror främst på att det slängs förpackningar som innehåller mat i de gröna påsarna.

- Folk tänker rätt men gör fel – man slänger mat men även förpackningarna som är runt maten i de gröna påsarna, säger Roland Lennartsson, arbetsledare på Bredemad.

I den gröna påsen ska bara själva matresterna läggas. Det kan vara mat som blivit kvar på tallriken när du ätit, eller på skärbrädan när du lagat mat. Men också mat som legat för länge och blivit oätlig i kylskåp eller skafferi, ben från fisk och kött, äggskal och rester från frukt och grönsaker. Det enda undantaget är kaffefilter och tepåsar som går bra att lägga i den gröna påsen.

Det som sorteras felaktigt är främst förpackningar av plast och papper med matrelaterat innehåll. Förpackningar som kan återvinnas om de slängs på rätt ställe – återvinningsstationerna som drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

- Det är inget nytt att källsortera förpackningar men nu ser vi att det finns många som fortfarande inte gör det, säger Therése Johansson, avfallsutvecklare.

I nuläget lever matavfallet från Ljungby kommun inte upp till den mottagande biogasanläggningens krav.
- Om vi slår ihop den plockanalys som gjorts av ett externt företag och de dagliga stickprover som vi tagit på Bredemad sedan starten får vi ett snitt på ca 80 % rättsorterat matavfall i de gröna påsarna.

Det kan låta som ett bra resultat men den mottagande biogasanläggningen ställer ännu högre krav. Andelen rättsorterat matavfall behöver alltså öka.
- Därför ber vi nu alla kommuninvånare att bara lägga mat i de gröna påsarna!

 

                            

Kommentera