Ernfrid har flyttat in i centrum

   

Nu står statyn Ernfrid och glänser mellan Tellushuset och Café Vildrosen – där många kan komma nära och uppleva den.

Statyn Ernfrid skänktes av föreningen Vibro-Verken Ljungby Historiska Sällskap till Ljungby kommun 2012. Den har tidigare stått utanför Vibro-Verken som senare blev Dynapac, där den är tillverkad. När företaget lämnade staden bildades det historiska sällskapet som fick ta över statyn.

De valde sedan att skänka den till kommunen, som tacksamt tog emot gåvan. Man kom fram till att skulpturen bör få en bra placering i Ljungby centrum där fler får möjlighet att uppleva den. Det var även viktigt att hitta en plats där betraktare kan komma nära den.

- Skulpturen är liten och rund i formerna och inbjuder till att klappas på. Tanken är att man ska kunna komma nära och röra statyn, säger Emelie Olsson, kulturstrateg på Ljungby kommun.

Statyn föreställer en man som vibrerar betong med en så kallad stavvibrator, en av Vibro-Verkens storsäljande produkter.

- Vi har gjort ett fundament som följer formen av plattan som Ernfrid står på - i betong passande nog, berättar Emelie. 

Statyn har kommit att kallas för Ernfrid efter mannen som stod modell för skulpturen, Ernfrid Johansson. Han var anställd på företaget i många år, bland annat som underhållsförman. En figur i trä och gips tillverkades av modellsnickaren Carl Meijer. Den här statyn ska enligt uppgift finnas i fyra eller möjligen fem upplagor varav en står i Brasilien, en i Karlskrona, och en i Stockholm.

Nu är alltså ordningen återställd med en Ernfrid på plats även i hemstaden. Här står han som en representant för stadens industrihistoria vid en ny mötesplats intill den nya parkeringen som snart öppnas.

Kommentera