Energi- och klimatrådgivning

I takt med att Ryssland har strypt tillgången till naturgas har priset på fossila bränslen ökat, vilket i sin tur har höjt elpriserna då elproduktionen i många länder är beroende av just fossil gas. Sverige är i sig inte direkt beroende av naturgas då det står för cirka 3 procent av vårt lands totala försörjning.

Varför har då priserna stigit här?

En av de främsta anledningarna till de höga priserna här att Sverige ingår i en gemensam och sammankopplad elmarknad tillsammans med resternade länder i Europa, vilket gör att efterfrågan och tillgängligheten i alla dessa andra länder påverkar priserna här i Sverige.

Saker som påverkar elpriserna inom vårt lands gränser är begränsningar i överföringsnätet från norr till söder samt väderförhållanden.

Vad du själv kan göra

Studier visar att minskad elanvändning är det snabbaste sättet att få ned elpriserna i Europa och södra Sverige. Om vi tillsammans får ned efterfrågan på el med 5 procent skulle priserna kunna vara tillbaka på samma nivåer som hösten 2021. Det finns därmed mycket praktiskt som du kan göra för att minska din energianvändning utan att det kräver några större investeringar, till exempel:

  • Sänk inomhustemperaturen med en grad och se över så inga möbler står framför eller täcker elermenten och termostaterna.
  • Tvätta dina kläder om möjligt i 30 eller 40 grader i stället för 60, undvik torktumlaren och låt tvätten lufttorka istället. Se även till att tvätta fyllda maskiner. 
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader i kyl och -18 grader i frys. Rätt temperatur ger både bra matförvaring och låg energianvändning. Frosta även av frysen om det bildats is i den.
  • Fyll diskmaskinen innan användning och undvik att skölja disken på förhand.
  • Använd kastrull med lock när du lagar mat och se till att kastrullen matchar spisplattan då även detta sparar energi.
  • Tina fryst mat i kylen och låt den varma maten svalna innan du ställer in den i kylskåpet.
  • Byt ut vanliga glödlampor till LED-lampor, de förbrukar upp till 85 % mindre energi och håller i upp till 20 år.
     

Energi- och klimatrådgivare

Har du frågor kring din energianvändning och hur du kan sänka den kan du höra av dig till kommunens energi- och klimatrådgivare. Tjänsten riktar sig till både privatpersoner, företag och föreningar.

Mer tips och bra information hittar du också på vår webbsida för energi- och klimatrådgivning

Kontakt

Kommentera