Du som får stöd och vård från flera verksamheter samtidigt, exempelvis från socialtjänst, skola och hälso- och sjukvård, har rätt till en samordnad individuell plan (SIP).
Planen ska ge dig en helhetsbild över de insatser du har. Planen ska tas fram tillsammans med dig. Planen ska handla om dina mål och om dina behov.
Det är oftast någon som jobbar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården som föreslår en SIP. Då får du en fråga om du är med på det. En SIP görs bara om du själv vill. Det kallas för samtycke och innebär att du godkänner det. Du lämnar också samtycke till att de får prata om dig och dina behov.
Du kan också själv föreslå att du ska få en SIP. Ett sätt är att be någon som du har kontakt med inom skolan, hälso- och sjukvården eller socialtjänsten om hjälp. Hen kan då antingen hjälpa dig att bjuda in till ett möte, eller hänvisa dig vidare till de som har ansvar för SIP i din kommun eller region. Du som närstående kan också föreslå en SIP.
Själva planen tas fram på ett SIP-möte. Du och den som ansvarar för mötet bjuder tillsammans in de som behöver komma.
Barnets plan/Kronobarnsmodellen
Hälso- och sjukvården i Region Kronoberg, socialtjänst, förskola och skola samverkar kring barn med stöd av Kronobarnsmodellen. Vid behov upprättas en barnets plan i stället för en samordnad individuell plan.
Läs mer om Kronobarnsmodellen på webbsidan Kronobarnsmodellen
Avsluta en samordnad individuell plan
Den samordnade individuella planen avslutas när målen är uppnådda och när du inte längre har behov av samordnade insatser. Du kan även avsluta den genom att ta tillbaka ditt samtycke.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 24 oktober 2024