Kommunen har ett visst ansvar för nyanlända personer samt för ensamkommande barn.
Att vara nyanländ innebär att man har fått ett uppehållstillstånd i Sverige och att man har bosatt eller ska bosätta sig i en kommun. Mottagning av nyanlända i Sveriges kommuner är till viss del reglerat enligt lag. Varje kommun tilldelas ett kommuntal för hur många nyanlända som ska bli anvisade till kommunen under året.
Kommuntalet baseras på bland annat invånarantal, storlek och arbetsmarknad i respektive kommun. Utöver de anvisade nyanlända som ingår i kommuntalet har man som nyanländ rätt att bosätta sig var man vill i Sverige.
För de nyanlända som blir anvisade till Ljungby så ansvarar kommunen för att ordna ett boende samt praktisk hjälp kring bosättning. De nyanlända som på egen hand bosätter sig i en kommun ansvarar själva för att ordna ett boende.
Mottagning av nyanlända är en process där kommunen samarbetar med flera andra myndigheter. Nedan kan du se vilken myndighet som ansvarar för vad.
Ensamkommande barn
Ensamkommande barn är de omyndiga personer som kommer till Sverige för att söka asyl utan sällskap av en vårdnadshavare.
Som minderårig och ensamkommande har man rätt till boende på ett stödboende eller i familjehem samt en god man.
Kommunen
Kommunen har ansvar att ordna ett boende för de nyanlända som anvisas till Ljungby.
För samtliga vuxna nyanlända som flyttar till Ljungby har kommunen ansvar att ordna undervisning i Svenska för Invandrare, SFI, och samhällsorientering.
Kommunen är ansvarig att ordna grundskola åt alla barn som bor i kommunen, oavsett om de är asylsökande, har tillfälligt uppehållstillstånd eller permanent uppehållstillstånd.
Alla kommuninvånare är ansvariga att arbeta för sin egen försörjning. Den tiden, som kallas glappet, innan man som nyanländ har kommit igång med sin etablering hos Arbetsförmedlingen har du rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd hos kommunen.
Nyanlända har tillgång till kommunala verksamheter och service på samma villkor som alla andra kommuninvånare.
I Ljungby kommun arbetar vi aktivt för att de som flyttar till kommunen ska vilja och välja att stanna kvar och bosätta sig här på lång sikt.
Migrationsverket
Migrationsverket är den svenska myndighet som är ansvarig för att ta emot, behandla och avgöra ansökningar om asyl och uppehållstillstånd i Sverige. Under tiden man väntar på sitt beslut så är Migrationsverket ansvarig för försörjning och i vissa fall för boende.
Arbetsförmedlingen
Har du nyligen fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig har du möjlighet att delta i Arbetsförmedlingens etableringsprogram.
Etableringsprogrammet är ett stöd i form av aktiviteter och utbildning för vissa nyanlända invandrare. Målet är att du så snabbt som möjligt ska lära dig svenska, hitta ett jobb och klara din egen försörjning.
Arbetsförmedlingen erbjuder också andra typer av stöd för nyanlända.
Skatteverket
Skatteverket är den myndighet som ansvarar för folkbokföringen. När man har fått uppehållstillstånd i Sverige ska man registrera sig hos Skatteverket och få ett svenskt personnummer.
När du fått ditt svenska personnummer och har ordnat ett boende i kommunen ska du folkbokföra dig på den adress där du kommer att bo. Det är viktigt att vara folkbokförd på den adress man bor och att ändra sin adress med en flyttanmälan till Skatteverket när man flyttar.
Det är också på Skatteverket som man registrerar familjerelationer så som äktenskap och föräldraskap, får ett personbevis och kan ansöka om ett svenskt id-kort.
Försäkringskassan
När man är bosatt i Sverige är det viktigt att man ingår i det svenska socialförsäkringssystemet, det betyder att man har svensk försäkringstillhörighet och därmed rätt till sjukvård och andra förmåner. Försäkringstillhörighet ansöker man om hos på Försäkringskassan.
Det är också hos Försäkringskassan som man kan ansöka om förmåner så som föräldrapenning, barnbidrag och bostadsbidrag med mera.
Länsstyrelsen
Länsstyrelsen har i uppdrag att erbjuda sysselsättning för asylsökande. Länsstyrelsen jobbar också med övergripande integrationsarbete i Kronobergs län.
Länsstyrelsen i Kronobergs läns webbplats Länk till annan webbplats.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 november 2024