Barn, ungdomar och vuxna kan under en period i sitt liv behöva mer stöd än vad familjen, släkten eller vänner har möjlighet att ge. Då kan en kontaktperson eller kontaktfamilj som arbetar på uppdrag av socialtjänsten bli ett personligt stöd.
Socialtjänsten kan bedöma att ett barn behöver stöd i sin vardag. Det kan till exempel handla om att barnet behöver aktiveras på sin fritid eller få hjälp med skolarbete. Det kan också handla om att barnet behöver bryta sig loss från en olämplig miljö. I sådana situationer kan socialtjänsten utse en kontaktperson. Man kan också själv ansöka om att ha en kontaktperson.
Vad är en kontaktperson?
En kontaktperson är en medmänniska som ger stöd till någon med funktionsnedsättning eller sociala behov. Du behöver ha tid, tålamod och vara intresserad av andra människor. Som kontaktperson träffar du regelbundet en person och gör aktiviteter tillsammans, till exempel går på bio eller fikar.
Du som är över 18 år och har en stabil livssituation kan bli kontaktperson. Du behöver inte ha någon särskild utbildning, men ska ha tid och engagemang. Vid en intervju görs registerkontroller och vi ber om referenser.
Anmäl intresse om att vara kontaktperson
Om du är intresserad av att bli kontaktperson eller kontaktfamilj så kan du ringa till kommunens handläggare. Du kan också anmäla ditt intresse via e-tjänst.
Sekretess
Som kontaktperson omfattas du av sekretesslagstiftningen. Sekretessen är till för att skydda enskilda personer från att uppgifter om deras personliga förhållanden lämnas till andra.
Ekonomisk ersättning
Kontaktpersonen får ett arvode och en omkostnadsersättning som ska täcka utlägg. Arvodet ska inte jämföras med lön för en anställning, utan är en ersättning för din insats.
Vill du ha en kontaktperson?
Kontaktpersonen är en kompis som hjälper en medmänniska att komma ut och att vara med på olika fritidsaktiviteter. Kontaktpersonen arbetar på uppdrag av socialtjänsten och är ett personligt stöd. Kontaktpersonen har tystnadsplikt.
Ansök om att få en kontaktperson
Att ha en kontaktperson är frivilligt och kostnadsfritt. För att få en kontaktperson gör man en ansökan via e-tjänst eller hos socialförvaltningens handläggare.
När du har fått beslut om kontaktperson så ordnar handläggaren en åt dig. Du kan också själv komma med förslag på vem du tycker ska vara din kontaktperson. Det kan inte vara någon i din familj eller någon annan anhörig.
Kontaktperson är ett personligt stöd
Kontaktpersonens uppdrag kan se mycket olika ut. Det styrs utifrån ditt behov. Det viktiga när du och din kontaktperson träffas är att ni gör något ni båda uppskattar.
Stödet kan vara av praktisk art men oftast handlar det om ett personligt stöd. Kontaktpersonens uppdrag, hur ofta man ska träffas och vad syftet med kontakten är kommer du och kontaktpersonen överens om tillsammans med handläggaren på socialförvaltningen.
Uppdraget för kontaktpersonen kan avslutas
Kontaktpersonen skriver ett avtal med kommunen om sitt uppdrag. Uppdraget kan upphöra av olika anledningar. Det kan vara att du eller kontaktpersonen vill avsluta det eller för att ditt beslut om kontaktperson upphör. Vill du byta kontaktperson kan vi hjälpa dig med det.
För dig som är kontaktperson
Du som är kontaktperson ska varje kvartal lämna in en rapport till oss. Rapporten lämnas via e-tjänst.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 13 november 2024