Du har rätt att få information om ditt barn, vad som planeras om hen, varför ditt barn är placerat och vad som krävs för att hen ska flytta tillbaka till dig. Har du frågor kan du alltid vända dig till barnets socialsekreterare.
När ett barn inte kan bo kvar hos dig kan socialtjänsten föreslå att barnet flyttar till ett familjehem. Det kan ske enligt Socialtjänstlagen (SoL) eller enligt Lagen om vård av unga (LVU).
Placering enligt SoL sker när du och socialtjänsten kommer överens om att barnet inte ska bo hemma. Du är då delaktig i planeringen både före och under placeringen.
En placering enligt LVU innebär att beslutet om att barnet ska bo i familjehem tas mot din eller barnets vilja. Beslutet fattas av förvaltningsrätten efter förslag från socialtjänsten.
Familjehem
Familjehem kan se ut på olika sätt och har genomgått en utredning av socialtjänsten. Det är viktigt att familjehemmet kan erbjuda ett tryggt hem med plats, tid och omsorg. I första hand försöker socialtjänsten hitta en släkting eller någon i barnets nätverk som kan vara familjehem. Du kan också föreslå en familj. Var barnet ska bo avgörs utifrån barnets behov. Det är socialnämnden som tar det slutliga beslutet. Familjehem får stöd och ersättning för sitt uppdrag.
Det tredelade föräldraskapet
Vid en familjehemsplacering fortsätter du som förälder att vara vårdnadshavare för ditt barn. Din kunskap om ditt barn och dina resurser är viktiga vid en placering. Socialtjänsten har ett helhetsansvar för placeringen och familjehemmet har ansvar för den dagliga omsorgen om barnet. Det är viktigt att samarbetet funkar bra och att alla har respekt för varandras olika roller. Det är det som kallas det tredelade föräldraskapet.
Socialtjänstens ansvar
Socialtjänsten har övergripande ansvar för vård och omsorg, bevakar familjehemmets vård och har samtal med barnet.
Du har rätt att hålla kontakt med ditt barn under placeringen. Umgänget kan ske genom besök, att barnet får komma hem och hälsa på eller sova över, telefonsamtal eller på annan plats. Det är barnets behov som styr hur umgänget ska se ut. Socialsekreteraren ska prata med barnet om hur hen vill ha det.
Familjehemmets ansvar
Familjehemmet ansvarar för den dagliga omsorgen. Det innebär att de har ansvar för kläder, mat, läxläsning och övriga frågor som rör det dagliga livet. Familjehemmet ska hjälpa till så att du får träffa barnet så som ni planerat och bestämt. Det är bra om du och familjehemsföräldrarna kan prata med varandra och samarbeta i olika frågor eftersom det är gynnsamt för ditt barn.
Ditt ansvar
För barnets bästa är det viktigt att du har en positiv inställning inför att barnet ska få flytta till en ny familj och visar att det är okej. Du känner ditt barn bäst och har mycket viktig information som är bra för familjehemmet att veta i början av en placering, till exempel favoritmat, allergier med mera. Du som vårndadshavare har juridisk vårdnad både vid beslut enligt SoL och LVU men vid LVU har socialtjänsten större möjligheter att bestämma i olika frågor om barnet. Det innebär till exempel att det är du som ändrar folkbokföringen och ger vissa fullmakter till familjehemmet, till exempel till att hämta ut medicin på apoteket.
Dina rättigheter och skyldigheter
När ditt barn placeras kan det väcka många olika känslor inom dig. Det kan vara allt ifrån starka känslor av hat, skam, ilska, tomhet eller lättnad. De här känslorna är helt naturliga eftersom du genomgår en kris. I Ljungby kommun har du möjlighet att få hjälp med att hantera de känslor som placeringen väcker. Kontakta Råd & Service. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
Om du tycker något är fel på vården av ditt barn
Om du har synpunkter på barnets vård ska du i första hand prata med barnets socialsekreterare. Du har också rätt att vända dig till socialsekreterarens chef med synpunkter och klagomål. Om du upplever att du inte blir lyssnad på kan du vänta dig till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. IVO är socialtjänstens tillsynsmyndighet.
Avgifter och bidrag
När ditt barn placeras i familjehem har du som förälder skyldighet att bidra till kommunens kostnader för vården eftersom föräldrar enligt lag är försörjningsskyldiga för sina barn. Det gäller vid både SoL och LVU.
Försörjningsskyldigheten upphör när ditt barn fyller 18 år. Hur mycket du ska betala är baserat på din årsinkomst och hur många barn du har. Om något i din inkomst förändras ska du kontakta socialtjänsten. Du kommer få information om hur mycket du ska betala. När ditt barn placeras kan även andra bidrag påverkas, till exempel bostadsbidrag och barnbidrag. Barnbidraget går till familjehemsföräldrarna.
Barnets rättigheter
Alla barn har rätt att växa upp i en trygg miljö. När barn bor i familjehem finns det särskilda lagar och regler som ska se till att det blir så.
Barn har rätt till:
- omvårdnad, trygghet och god fostran.
- delaktighet i planering av vården,
- relevant information om sin situation,
- att få komma till tals/framföra sina åsikter,
- inflytande och självbestämmande,
- information om varför hen är placerad och vem som är hens socialsekreterare,
- att få stöd i skolarbete och
- kontakt med sjukvård och andra myndigheter.
När barnet har fyllt 15år har hen rätt att:
- ansöka om egna insatser,
- ta del av beslutsunderlag och överklaga, samt
- säga ja eller nej till insatser.
Barnets synpunkter på placeringen
Barnet kan prata med sin socialsekreterare eller kontakta IVO om hen har synpunkter på placeringen.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 22 oktober 2024