Vi har olika former av stöd och verksamheter för dig som är ung i kommunen. Här kan du läsa mer om vilket stöd som finns och hur du kommer i kontakt med socialtjänsten.
Råd och service
Råd och service är en öppen verksamhet som vänder sig till barnfamiljer, ungdomar och deras vårdnadshavare.
Du som är 13 år eller äldre kan själv höra av dig till Råd och service.
Kontakta Råd & Service
Kontakta Råd & Service
Fyll i det här formuläret så återkommer vi till dig
Stöd för dig som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden
Om du är 16-20 år och inte har gymnasieexamen eller jobb eller om du är 16-64 år och har ekonomiskt bistånd från socialtjänsten kan kommunen stötta dig.
Stöd vid våld i nära relationer
Det finns hjälp att få av socialtjänsten, frivilligorganisationer och polisen.
Den som utövar våldet kan vara man eller kvinna och kan antingen vara en partner, vårdnadshavare, vuxet barn, släkting, nära vän, personliga assistent eller annat till den som de utsätter.
Våld i nära relationer innebär att en eller flera personer utnyttjar eller utövar våld gentemot en eller flera närstående. Våldet kan vara fysiskt, psyktiskt eller sexuellt.
Stöd vid riskbruk och missbruk
Socialtjänsten ansvarar för att du som missbrukar alkohol eller andra droger får det stöd och den hjälp som behövs för att du ska komma bort från riskbruket och missbruket. Personal inom socialtjänsten ska tillsammans med dig planera vilken vård och vilka andra insatser som du behöver.
Läs mer på sidan Missbruk och beroende
Glimten är en gruppverksamhet för barn och ungdomar med någon familjen som missbrukar eller har missbrukat alkohol/droger/mediciner eller där våldet är en del av vardagre. Det är Familjefrid Kronoberg som ordnar den gruppverksamheten.
Läs mer om Glimten på Familjefrid Kronobergs webbplats. Länk till annan webbplats.
Stöd för dig som blivit utsatt för brott
Vi erbjuder stöd för unga brottsdrabbade som en egen del i socialtjänstens ungdomsverksamhet. Hjälpen är kostnadsfri och du har rätt att vara anonym.
Verksamheten för unga brottsdrabbade vänder sig till ungdomar under 21 år som blivit utsatta för exempelvis rån, misshandel, våldtäkt, olaga hot, stöld och ofredanden. Även anhöriga och vittnen kan få hjälp och stöd.
Verksamheten vänder sig inte till de som blivit utsatta för så kallade hedersrelaterade eller familjerelaterade brott som till exempel misshandel inom familjen eller incest.
Många unga människor utsätts för brott. Att drabbas av en sådan händelse är kränkande och påverkar människor på olika sätt. Det är vanligt att känna sig rädd, arg och ledsen. Ofta dyker det upp frågor som: ”Varför just jag? Ska jag anmäla? Vad händer i polisutredningen? Vad innebär en rättegång?” Då kan man behöva någon att prata med!
Har du några frågor så är du välkommen att kontakta socialsekreterare eller sektionschef.
Medling vid brott
Medling vid brott innebär att den som blivit utsatt för ett brott och den som begått ett brott träffas tillsammans med en medlare och pratar om det som hänt. Syftet med medling är att minska de negativa följderna av brottet för båda parter.
Innan mötet träffar medlaren den brottsutsatte och den som begått brottet på separata mötet. Under medlingsmötet träffas man gemensamt och går igenom händelsen och man får tillfälle att ställa frågor och be om ursäkt.
Medlingen är frivillig och ett komplement till den vanliga rättsprocessen.
Stöd till familjen
Familjer kan få stöd och behandling av socialtjänsten.
Detta kan till exempel vara vid:
- Kriminalitet
- Kris i livet
- Ilska och utbrott
- Brister i att vara vårdnadshavare
- Skilsmässa
Det kan vara genom exempelvis stöd till vårdnadshavare i hemmet, familjerådslag, familjehem, kontaktfamiljer, gruppverksamhet och behandling.
Stöd inom förskola och skola
Elever och vårdnadshavare som har funderingar kring sina barns skolsituation, kan alltid vända sig till personal i förskolan eller skolan om man är orolig för något. Det gäller alltifrån svårigheter med inlärningen, mobbning, stress eller andra problem i skolan.
Elevhälsan
Inom skolan finns tillgång till skolsköterska, skolläkare, kurator, psykolog, specialpedagog och studie- och yrkesvägledare inom det som kallas elevhälsa. Elevhälsans arbete utgår från skolans uppdrag och ansvar och det finns ett fokus på elever i behov av särskilt stöd.
Hos skolhälsovården (skolsköterska) kan eleverna få råd och stöd i utvecklings- och hälsofrågor. Vid behov remitterar eller hänvisar de till olika sjukvårdsinstanser. Vårdnadshavare kan vända sig till skolsköterskan för att få råd och stöd i frågor om barnets utveckling och hälsa.
Till kuratorn kan elever vända sig med personliga och sociala frågor eller problem. Vårdnadshavare kan vända sig till kuratorn med frågor som rör barnens skolsituation. Kuratorernas arbetsuppgifter handlar om att hjälpa elever med till exempel konflikthantering, relationer samt sociala och känslomässiga problem.
De professioner som finns i centrala elevhälsan arbetar även med förskolan. Förskolan har även tillgång till språkpedagog för barn med annat modersmål. Vårdnadshavare anmäler önskemål till förvaltningen.
Läs mer om elevhälsans arbete på sidan Elevhälsa och särskilt stöd.
Arbetsgång vid problem i skolan
Det finns ett gemensamt flödesschema för hur arbetsgången är om det uppmärksammas att en elev har problem i skolan. Det kan vara eleven själv som lyfter frågan, eller att läraren eller annan personal uppmärksammar något. Vårdnadshavare informeras och sedan arbetar skolan med de resurser som finns (elevhälsa). Behövs det görs en utredning som vid behov av särskilt stöd resulterar i ett åtgärdsprogram.
Alla elever har rätt att få det stöd de är i behov av för att klara utbildningens mål.
Dyslexi
Specialpedagoger gör läs- och skrivutredningar och kartläggningar av elever där det finns oro för läsutvecklingen och handleder sedan personal i anpassningen av undervisningen så att eleven får möjlighet till en likvärdig utbildning. Kontakta rektor för din skola om du är orolig. Rektor för din skola når du via kommunens växel på tel. 0372-78 90 00. Alla rektorers kontaktuppgifter finns också via webbsidan Alla våra grundskolor.
Mobbning och kränkande behandling i skolan
Om du som elev känner dig utsatt kan du prata med personal på din skola. Lärare eller annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling är skyldiga att anmäla detta till rektorn.
När det finns misstanke om kränkningar ska rektor se till att detta utreds och om så är fallet sätta in åtgärder som gör att kränkningarna slutar.
Samverkan med barn- och ungdomspsykiatrin och andra externa resurser
Ljungby kommuns förskola och skola har en utvecklad samverkan med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Syftet är att ge barn, ungdomar och deras familjer bästa möjliga bemötande, stöd och insatser.
BUP gör utredningar och bedömningar utifrån ett barnpsykiatriskt perspektiv och förskola och skola gör kartläggningar och utredningar utifrån sitt pedagogiska uppdrag och sina styrdokument. När förskolan/skolan har gjort en allsidig utredning av barnets svårigheter och den visar behov av ytterligare utredning utifrån en diagnostisk frågeställning, kan en remittering till BUP bli aktuell.
Vid behov ska personalen i verksamheterna samverka med externa stödresurser, till exempel habiliteringen, BVC eller barn- och ungdomshälsan.
Stöd vid funktionsnedsättning
Socialtjänsten arbetar för att du ska kunna bestämma över din egen vardag och ger stöd och hjälp i olika former. Det finns bland annat anpassade bostäder, boendestöd, daglig verksamhet, fritidsaktiviteter, kontaktpersoner, ledsagare och personlig assistans.
Läs mer om stöd vid funktionsnedsättning på sidan Funktionsnedsättning.
Stödlinjer för dig som är ung och mår dåligt
Alla kan någon gång i livet må dåligt. Om vi mår dåligt under en längre tid kan vi behöva professionell hjälp.
Det finns många orsaker till att må dåligt/psykisk ohälsa. Vi är olika sårbara för de påfrestningar och upplevelser vi möter under livets gång.
Att prata med någon kan kännas bra när man mår dåligt. Du som är ung kan vända dig till en vuxen du är trygg med eller till en kurator. Här hittar du olika sätt att komma i kontakt med någon att prata eller chatta med. Eller bara läsa.
Kontaktuppgifter till olika stödlinjer
BRIS - Barnens rätt i samhället
Chatt, telefon, mejl och forum för barn.
www.bris.se Länk till annan webbplats.
Telefon: 116 111
TRIS - För dig som begränsas av din familj
Känner du dig begränsad av din familj eller släkt? Utsätts du för hot och våld när du försöker göra dina egna val? Riskerar du att giftas bort?
www.tris.se/jourverksamhet Länk till annan webbplats.
Telefon: 0774–40 66 00
GAPF - För dig som lever med hedersrelaterat våld och förtryck
www.gapf.se/chatta-med-gapf/ Länk till annan webbplats.
E-post: stodjour@gapf.se
Telefon dagtid: 08-711 60 32
Telefon övrig tid: 070-000 93 28
Killar.se
Stödchatt för killar. Här kan du prata om allt.
www.killar.se Länk till annan webbplats.
Tjejjourer
Webbplats och stöd för tjejer.
https://rokstjejjourer.se Länk till annan webbplats.
https://rokstjejjourer.se/tjejjouren-lyssa Länk till annan webbplats.
Trygga barnen - Chattforum för barn och unga som har en vårdnadshavare med ett missbruk, beroende eller psykisk ohälsa
Snapchat: tryggabarnen
På Snapchat kan du även chatta med dem, helt anonymt.
Läs mer om stöd via Trygga barnen med länk till Snapchat på deras webbplats: Trygga barnen Länk till annan webbplats.
Telefon: 070-47 77 910
UMO.se
Webbplats för unga om relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, din vardag vid spridningen av Coronaviruset och mycket annat. Listar kontakter till alla kommuners ungdomsmottagningar.
www.umo.se Länk till annan webbplats. www.youmo.se Länk till annan webbplats. (fler språk)
Självmordsslinjen
Telefon 90101
Chatt: chat.mind.se Länk till annan webbplats.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 31 oktober 2024