En förmyndare är en person som företräder ett barn under 18 år i frågor som gäller barnets egendom.
Vanligtvis är det båda vårdnadshavarna som är förmyndare och står under överförmyndarnämndens tillsyn. Om vårdnadshavare inte kan ha hand om barnets ekonomi utser tingsrätten en särskild förordnad förmyndare. Tingsrätten kan också förordna en medförmyndare.
Om ett barn får en större summa pengar
Barnets pengar sätts in på ett överförmyndarspärrat konto om:
- Barnet får en utbetalning som överstiger ett prisbasbelopp Länk till annan webbplats.
- Du har sparat pengar till barnet och det överstiger åtta prisbasbelopp Länk till annan webbplats.
- Barnet får tillgångar med villkor om att de ska kontrolleras av överförmyndaren, exempelvis ett arv, en gåva eller försäkring
- Överförmyndaren meddelar att det finns andra skäl till att kontrollera hur barnets pengar används
Du ansvarar för att placera pengarna på ett sätt som ger tillräcklig trygghet och skälig avkastning. Om du behöver använda dessa pengar ska det vara för barnets bästa, som till exempel eget boende och utbildning.
Ta ut pengar från ett överförmyndarspärrat konto
Det är viktigt att ansöka innan ni köper något, eftersom ni inte får ta ut pengarna utan godkännande från överförmyndarnämnden. Bifoga underlag som visar vad ni tänker köpa och vad det kostar. Om ni får tillstånd måste ni skicka in kvitto som bevisar att pengarna använts på rätt sätt.
Vid 18-årsdagen
När barnet fyller 18 år tas spärren på kontot automatiskt bort.
Överförmyndarnämnden skickar då de redovisningshandlingar som vårdnadshavarna har lämnat in, samt eventuella beslut som överförmyndarnämnden kan ha fattat med ett rekommenderat brev. När överförmyndarnämnden har fått beviset på att personen har tagit emot handlingarna avslutar överförmyndarnämnden ärendet.
Tillfällig god man
Om du och din förmyndare (vårdnadshavare) båda är delägare i ett dödsbo (dödsbo är det som kvarstår efter en avliden person, tillgångar och skulder) måste någon annan vuxen gå in och se till att barnet får sin del av arvet.
Då ansöker ni om en tillfällig god man via överförmyndarnämnden.
Den gode mannen ska enbart bevaka barnets rätt i dödsboet och se till att de pengar som barnet ärver sätts in på ett överförmyndarspärrat konto. När gode mannen har redovisat sitt uppdrag beslutar överförmyndaren att uppdraget som god man för barnet ska upphöra.
Det finns även andra tillfällen då ett barn kan behöva en tillfällig god man, då barnets ena eller båda vårdnadshavare inte kan företräda sitt barn i en rättshandling för att de kan ha motstridiga intressen (jäv).
Ansökan
Ansökan om god man görs via en blankett. Om ni har ett förslag på vem som kan vara god man kan ni ange dennes namn i ansökan, och överförmyndarnämnden utreder om personen är lämplig. När uppdraget är utfört och redovisat avslutar överförmyndarnämnden godmanskapet.
Samtycke att driva företag
Vårdnadshavare får inte låta barn under 16 år driva företag. För omyndiga som har fyllt 16 år får dock föräldrarna, med överförmyndarnämndens samtycke, låta den omyndige bedriva företag som medför bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen.
Du kan ansöka om samtycke från överförmyndarnämnden genom e-tjänsten,
Ensamkommande barn
Överförmyndaren ser till att ensamkommande barn (som inte har sina förmyndare i Sverige) får en god man.
Allmän information
Vårdnadshavare får inte ge bort den omyndiges egendom, om det inte är fråga om personliga presenter vars värde inte står i missförhållande till den omyndiges ekonomiska villkor (Föräldrabalken 13 kap 11 §).
Vårdnadshavare får inte köpa eller sälja fastighet för barnets räkning, utan samtycke från överförmyndaren (Föräldrabalken 13 kap 10 §).
För den omyndiges räkning får föräldrar endast med överförmyndarens samtycke ta upp lån eller företa någon annan rättshandling som innebär att den omyndige sätts i skuld (Föräldrabalken 13 kap 12 §).
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 14 november 2024