Många barn som söker asyl i Sverige har inte sina vårdnadshavare eller någon annan vuxen med sig när de kommer hit. Då behövs en god man som kan hjälpa till med ansökan om uppehållstillstånd och andra myndighetskontakter.
Ansökan om att få en god man görs av Migrationsverket och av socialnämnden i kommunen där barnet vistas.
Vem kan bli god man för ensamkommande barn?
En god man bör vara ärlig, noggrann, omtänksam och intresserad av att hjälpa andra människor. I detta fall behöver man också ha kunskap om hur exempelvis skola, kommun och sjukvård fungerar för att kunna hjälpa till så mycket om möjligt. Det är också viktigt att man har kunskap om barns och ungdomars behov i olika åldrar, och helst erfarenhet av barn och ungdomar i utsatta situationer.
Vad gör en god man för ensamkommande barn?
Den gode mannen ska företräda barnet och hjälpa till med allt från myndighetskontakter till ekonomi. Den gode mannen kommer att ha regelbunden kontakt med barnet, det hem barnet vistas i, socialtjänsten, Migrationsverket, skolan och sjukvården och se till att barnet har det bra och att dess behov uppfylls på bästa möjliga sätt. Den gode mannen ska diskutera med barnet och komma fram till gemensamt beslut så långt detta är möjligt.
Det är viktigt att du i rollen som god man anpassar ditt stöd utifrån barnet eller ungdomens ålder och mognadsnivå.
Ett uppdrag som god man innefattar inte daglig tillsyn. Du ska inte följa barnet till skolan och delta i möten med skolan. Om ett barn är familjehemsplacerat ingår det i familjehemmets vårdansvar att utöva daglig tillsyn. Det är alltså de vuxna i familjehemmet som ska kontaktas om det uppstår svårigheter i skolan i första hand och vara med vid utvecklingssamtal och följa barnet till läkare.
I de fall ett barn är placerat på ett s.k. HVB (hem för vård och boende) är det boendets uppgift att svara för daglig tillsyn utifrån det vårdansvar socialnämnden har för ett placerat barn. Socialnämndens vårdansvar gäller oavsett om barnet får vård och stöd utifrån socialtjänstlagen, SoL, eller lagen om vård av unga, LVU.
Mer information om uppdraget
Arbets+uppgifter för god man för ensamkommande barn kan exempelvis vara
- ansöka om uppehållstillstånd (om inte det offentliga biträdet redan har ansökt)*
- biträda barnet vid utredning hos Migrationsverket
- biträda vid möten hos det offentliga biträdet
- söka aktuella bidrag från Migrationsverket och socialtjänsten
- se till att barnet får komma på en hälsoundersökning
- företräda barnet vid hälso-, sjuk- och tandvård (första besök)
- se till att barnet får en fungerande skolgång, samtycka till åtgärder som skolan föreslår
- ta del av utvecklingssamtal i skolan, delta (om yngre barn)
- besluta om skolresor, eller andra aktiviteter**
- förvalta barnets tillgångar, även dagersättning och andra bidrag
- kontrollera att ersättningar och bidrag kommer barnet till godo
- teckna hyreskontrakt, efter TUT/PUT i stödboende
- företräda barnet vid köp av varor och tjänster
- samtycka till placering av barnets boende
- ansöka om kontaktperson eller annat bistånd hos socialtjänsten
- medverka till kontakt med föräldrar och släktingar
- företräda barnet om det utsätts för brott
- företräda barnet om det begår brott
- meddela överförmyndaren om barnet flyttar till annan kommun och om uppehållstillstånd beviljats
- redovisa uppdraget till överförmyndaren
* I kontakter med myndigheter där barnet får ett offentligt biträde utsett förutsätts det offentliga biträdet företräda barnet. Som god man har du att se till att mötena kommer till stånd och din är i första hand att få information och ge samtycke till olika åtgärder gällande barnet eller ungdomen. Det kan då handla om att närvara vid det inledande mötet. I de fall då fråga är om ett yngre barn kan det finnas skäl att delta vid fler möten än om fråga är om en äldre ungdom. Endast om det offentliga biträdet i undantagsfall har förhinder ska god man delta eller om det annars finns särskilda skäl.
** För ungdomar som bor i HVB bör framföras till skolan att de ska anpassa t ex skolresor så att de passar alla elever. Då HVB-personal inte kan anses ha ansvar för att baka för att en boende ska kunna delta i att sälja bröd för att finansiera en skolresa. De aktiviteter skolan anordnar bör istället vara sådana att inga merkostnader uppstår för något barn.
Särskilt förordnad vårdnadshavare
När ett ensamkommande barn beviljas uppehållstillstånd ska en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare utses till barnet.
Det är socialnämnden i den kommun där barnet vistas (oftast i den kommun där barnet har blivit folkbokförd) som ska agera för att få till stånd ett förordnande av särskild vårdnadshavare. Socialnämnden är skyldig att göra en framställning eller ansökan om särskilt förordnad vårdnadshavare till tingsrätten.
Den som utsetts till vårdnadshavare för barnet är vanligtvis också dess förmyndare. En vårdnadshavare ska se till att barnet får sina olika behov tillgodosedda, inklusive behov av omsorg och trygghet.
När ett barn bott i ett familjehem i tre år är socialnämnden skyldig att överväga om en överflyttning av vårdnaden kan ske till familjehemsföräldrarna. De blir då särskilt förordnade vårdnadshavare för det barnet.
Uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn
Uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare liknar i stor utsträckning det som en god man har för ensamkommande barn och ungdomar. Däremot finns det skillnader mellan att vara god man och vårdnadshavare för barn som inte är eller har varit asylsökande.
Vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor om barnets personliga angelägenheter. I takt med barnets stigande ålder och utveckling ska vårdnadshavaren ta allt större hänsyn till barnets egna synpunkter och önskemål. Se vad uppdraget som god man innebär.
I rollen som särskilt förordnad vårdnadshavare ingår inte att svara för barnets försörjning och barnet har inte heller arvsrätt efter den särskilt förordnade vårdnadshavaren.
Rätt till arvode
Det finns inget lagstöd för att en särskilt förordnad vårdnadshavare har rätt till ersättning i den del som avser vårdnaden om denne inte samtidigt är familjehemsförälder. Endast för den del som avser förmynderskapet finns stadgat om arvode, nämligen 12 kap. 16 § FB, föräldrabalken. Det är överförmyndaren som fattar beslut om arvode i denna del. I rollen som särskilt förordnad vårdnadshavare gäller vad varje kommun särskilt beslutat ifråga om arvode till särskilt förordnade vårdnadshavare.
Lämna in en tillgångsförteckning
Om du övergår från att vara god man till att bli särskilt förordnad vårdnadshavare ska du lämna in en tillgångsförteckning. Förteckningen ska lämnas inom två månader efter att du fick ditt nya uppdrag. I förteckningen tar du upp barnets samtliga kända tillgångar. Här skriver du också upp om barnet har några inkomster och en plan för barnets försörjning.
Lämna in en redogörelse
Du lämnar en redogörelse för utfört uppdrag till överförmyndarförvaltningen en gång per år. Din redogörelse ska lämnas till överförmyndarförvaltningen senast den 28 februari varje år. Kostnadsersättningen för utgifter som du inte behöver styrka, exempelvis för frimärken, kopieringskostnader och parkeringsavgifte uppgår till 2 % av prisbasbeloppet per månad. Arvode och kostnadsersättning utbetalas en gång om året efter att din redogörelse har granskats.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 18 oktober 2024