I vissa situationer i livet kan du behöva hjälp med din ekonomi, att få dina rättigheter bevakade och se till att livet fungerar bra. Då kan du ansöka om att få hjälp av en god man eller förvaltare.
Lättläst
Om du klickar på knappen kommer du till lättläst information om god man.
En god man eller förvaltare kan till exempel hjälpa dig med:
- Att sköta din ekonomi
- Hur du ska bo
- Att du har en bra fritid
- Att söka det stöd du har rätt till från samhället
Du kan också behöva ansöka om en god man om:
- Någon dör och en arvinge är förvunnen eller okänd.
- Du och din förmyndare (vanligtvis din vårdnadshavare), gode man eller förvaltare har del i samma dödsbo.
- Du ska utföra en rättshandling och din förmyndare, gode man eller förvaltare är jävig och därför inte kan hjälpa dig.
Ansök om att få god man
Du kan själv ansöka om att få en god man eller förvaltare hos Tingsrätten. Du kan även be en familjemedlem om hjälp med ansökan. Du kan föreslå någon du vill ska vara din gode man eller förvaltare, men personen måste godkännas av överförmyndaren.
Ansök om god man via blankett.
Blanketten kan fyllas i direkt på datorn eller skrivas ut och fyllas i för hand. Du kan också ringa till oss och be om blankett så skickar vi den till dig.
Ansökan bör innehålla ett läkarintyg. Kontakta din vårdcentral för att boka tid med en läkare. Om du inte kan ordna detta själv, så begär handläggare för överförmyndarnämnden att Region Kronoberg kallar dig till läkare för att få ett läkarintyg för godmanskap.
Ansökan ska skickas till tingsrätten:
Växjö tingsrätt
Postadress: Box 81, 351 03 Växjö
Besöksadress: Kungsgatan 8, 352 33 Växjö
Tel: 0470-560 100
E-post: vaxjo.tingsratt@dom.se
Om du behöver hjälp med att fylla i ansökan kan du kontakta överförmyndarnämndens handläggare via kontaktcenter.
Vad händer när jag ansöker om god man
Utredning och underlag
Tingsrätten begär att överförmyndarnämnden ska yttra sig över din ansökan. Då påbörjar nämndens handläggare en utredning för att ge sin bedömning på om kraven för godmanskap och förvaltarskap är uppfyllda.
Läkarintyg och underlag från socialtjänsten är viktiga underlag i utredningen. Om de inte har bifogats ansökan så kommer handläggaren att begära in detta.
Förslag till god man
Om utredningen visar att du har behov av god man letar handläggaren upp en person som kan tänka sig att bli din gode man eller förvaltare. Ni får då träffas för att se om ni kan tänka er att samarbeta. Om du vill att denna person ska bli din gode man skriver du under ett samtycke. Personen i fråga får skriva under ett åtagande.
Om du inte känner dig bekväm med den person som handläggaren föreslår så ska du berätta det för handläggaren som då får leta upp en annan person som du får träffa istället.
Beslut om godmanskap
När utredningen är klar skickar handläggaren ett yttrande till tingsrätten som sedan fattar beslut om att anordna godmanskap eller förvaltarskap och att utse en god man eller förvaltare för dig. Tingsrätten fattar även beslut när det är aktuellt att ett godmanskap eller förvaltarskap ska upphöra.
Om överförmyndarnämndens handläggare anser att behovet kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt, t ex genom anhörigbehörighet, fullmakt eller budget- och skuldrådgivning, redovisar nämnden detta till tingsrätten i yttrandet
Skillnaden mellan god man och förvaltare
Om du får en god man eller förvaltare beror på hur mycket hjälp du behöver. God man är en frivillig insats, till skillnad från förvaltare.
Gemensamt är att båda ska göra det som är bäst för dig.
En god man bestämmer tillsammans med dig
Om du kan du vara med och ta viktiga beslut om ditt liv, passar en god man bäst. Den gode mannen får inte bestämma något åt dig utan att be dig om lov. Har du svårt att förklara vad du vill, kan den gode mannen istället fråga din familj eller boendepersonal om vad som vore bäst för dig.
Även om du har en god man så kan du fortfarande ta ut pengar från banken, skriva avtal och ansöka om hjälp från samhället. Du blir alltså inte begränsad i livet. För att din gode man ska kunna hjälpa dig, är det dock viktigt att du samarbetar och håller dig till vad ni har kommit överens om.
Det är frivilligt att ha en god man och du kan ändra eller avsluta uppdraget när du vill.
En förvaltare bestämmer åt dig
Om du riskerar att ta beslut som skadar dig, kan du istället få en förvaltare. Personen ska ta reda på vad som är bäst för dig genom att prata med dig eller till exempel din familj. Förvaltaren får däremot bestämma saker åt dig utan att be dig om lov.
Med en förvaltare kan du inte ingå avtal, ta ut pengar från banken eller skriva under ansökningar. Det finns fortfarande några beslut du får ta själv. Exempel på det är att rösta i allmänna val, söka jobb, gifta dig och bestämma om din vård.
Det är Tingsrätten som beslutar att du ska ha en förvaltare. Du kan inte tacka nej till det, men en gång per år undersöker överförmyndaren om du fortfarande behöver ha en förvaltare. Du kan även själv ansöka till Tingsrätten om att avsluta insatsen tidigare.
Kan jag få hjälp på annat sätt?
Innan man får en god man eller förvaltare utreds om du istället kan få hjälp av en anhörig eller en god vän genom att använda en fullmakt, framtidsfullmakt eller anhörigbehörighet.
Läs mer om det på sidan Framtidsfullmakt och anhörigbehörighet.
Det finns även andra insatser som kan hjälpa dig, till exempel budget- och skuldrådgivning. Kontakta din kommun för att boka tid för rådgivning.
Läs mer om det på sidan Budget- och skuldrådgivning
Vad händer när någon annan anmäler att jag behöver god man?
Om någon annan anmäler till överförmyndarnämnden att du har behov av en god man eller förvaltare så startar handläggare en utredning. Personer som arbetar inom vården eller socialtjänsten måste anmäla behov av god man eller förvaltare, men andra kan välja att anmäla behovet om de ser att du behöver hjälp.
När anmälan har kommit in blir du kontaktad så att du får information om anmälan och vad det innebär att ha en god man eller förvaltare. Handläggaren begär sedan in läkarintyg och information från socialtjänsten för att utreda ditt eventuella behov.
Om läkaren bedömer att du förstår vad saken gäller och anmälan avser godmanskap måste du samtycka till att ha en god man. Om du inte vill ha en god man ska du berätta det för handläggaren som då kan avskriva ärendet.
Om läkaren bedömer att du inte förstår vad saken gäller och utredningen visar att du behöver en god man så kan handläggaren ansöka om god man för dig i tingsätten.
Om anmälan gäller behov av förvaltare kan handläggaren ansöka om detta i tingsrätten, oavsett.
Det är alltid tingsrätten som beslutar om du ska få en god man eller förvaltare. Om du inte vill ha god man eller förvaltare kan de kalla dig till ett sammanträde där du med hjälp av ett rättegångsbiträde kan berätta för tingsrätten vad du tycker.
Vi som jobbat som överförmyndarhandläggare
- Riitta Andersson
- Mari Gustavsson
- Per Månsson
- Eva-Marie Norén Holgersson
- Stefan Ahlgren (jurist)
- Markus Åberg (samordnare)
Postadress
Gemensam överförmyndarnämnd
Ljungby kommun
341 83 Ljungby
Besöksadress
Ljungby kommunhus
Olofsgatan 9, Ljungby
Besök efter överenskommelse
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 31 oktober 2024