Som god man eller förvaltare hjälper du en person att få ihop sin vardag. Ditt uppdrag varierar utifrån personens behov.
Främst hjälper du till med ekonomin, exempelvis betala räkningar och hantera skulder, men även att söka de bidrag och insatser som personen behöver och har rätt till. Uppdraget är ideellt och du har rätt till ett skäligt arvode. Du blir inte anställd.
Som god man eller förvaltare
- hjälper du styra upp en persons livssituation
- får du använda och utveckla dina kunskaper
- får du nya kunskaper och mer inblick i samhället.
Uppdragen varierar i svårighetsgrad och den som inte har haft uppdrag tidigare får alltid förfrågan om enklare uppdrag. Överförmyndarnämndens handläggare försöker alltid matcha god man och huvudman så att förutsättningarna för ett gott samarbete blir så goda som möjligt.
Intresseanmälan för att bli god man
Här kan du anmäla ditt intresse för uppdrag som god man eller förvaltare.
Du kan anmäla intresse för:
- Uppdrag som god man eller förvaltare.
- Nya/fler uppdrag som god man (för dig som redan är god man/förvaltare i Ljungby kommun)
- Uppdrag som god man för ensamkommande flyktingbarn
Vem kan bli god man eller förvaltare?
Att bli god man eller förvaltare innebär ett stort ansvar. Du som vill bli god man eller förvaltare måste vara myndig, ha ett socialt engagemang, grundläggande kunskaper i hur det svenska samhället fungerar och behärska det svenska språket i tal och skrift. Du får inte själv ha förvaltare.
Personen med behov av god man har kanske flera svårigheter som livet kretsar kring samtidigt och det är därför en stor fördel om du har erfarenhet av möten med människor i utsatta situationer eller med olika funktionsnedsättningar.
För att bli god man behöver du dessutom:
- kunna sköta kontakter med olika myndigheter
- kunna tillgodogöra dig information och anvisningar
- vara ordningsam och strukturerad
- uppträda på ett korrekt sätt gentemot din huvudman, anhöriga, myndighetspersoner och andra.
Lämplighetsutredning
När vi har fått en intresseanmälan begär vi utdrag ur Polisens belastningsregister samt Kronofogdens och socialtjänstens register. Om inget olämpligt framkommer i dessa registerutdrag kallar vi dig till en intervju. Då berättar vi också mer om vad det innebär att vara god man/förvaltare och du kan passa på att ställa frågor.
Hur tilldelas huvudman?
Baserat på de uppgifter som framkommer i din intresseanmälan samt under intervjun försöker vi matcha dig med en person som behöver en ställföreträdare (god man eller förvaltare). Det är viktigt att ni båda upplever att ni kan samarbeta och skapa ett förtroende för varandra.
Vid förfrågan om uppdrag får du grundläggande information om uppdraget och kan redan där tacka nej om du vill. Om du vill veta mer om uppdraget får du kontaktuppgifter till huvudmannen och personer i dennes närhet så att du själv kan ta reda på mer om huvudmannens behov och situation.
Slutligen träffar du personen med behov av god man/förvaltare för att ni båda ska få en möjlighet att bekanta er med varandra och bedöma om ni har förutsättningar att skapa ett bra samarbete. Om ni är positiva skriver du under ett åtagande och huvudmannen skriver under ett samtycke.
När tingsrätten (eller överförmyndarnämnden om det gäller ett byte) har fattat beslut om förordnande som god man eller förvaltare gäller beslutet tills nytt beslut är fattat. Det innebär att du är god man eller förvaltare tills godmanskapet upphör eller ny god man/förvaltare har utsetts.
Mer information om uppdraget
För att läsa mer om vad uppdraget som god man eller förvaltare rent praktiskt innebär kan du gå till gemensamma överförmyndarnämndens informationsguider:
Vi som jobbar som överförmyndarhandläggare
- Riitta Andersson
- Mari Gustavsson
- Per Månsson
- Eva-Marie Norén Holgersson
- Stefan Ahlgren (jurist)
- Markus Åberg (samordnare)
Postadress
Gemensam överförmyndarnämnd
Ljungby kommun
341 83 Ljungby
Besöksadress
Ljungby kommunhus
Olofsgatan 9, Ljungby
Besök efter överenskommelse
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 16 oktober 2024