Ljungby kommun tar ut en avgift för hemtjänst, omvårdnad, boendestöd, ledsagning, trygghetslarm, hemsjukvård och matdistribution.
Hur stor avgiften är beror på din inkomst och på hur mycket hjälp du får.
Maxtaxa gäller
I Ljungby kommun används maxtaxa. Det innebär att det finns ett maxbelopp för avgifterna för vård och omsorg. Det beloppet är 2 575 kronor per månad (år 2024). Kostnader för mat och hyra ingår inte i maxtaxan utan tillkommer.
Avgiften beräknas likadant oavsett om du bor i ordinärt boende, särskilt boende eller har en korttidsplats. Beslut om avgift fattas för varje enskild person.
Dina inkomster
I samband med att du blir beviljad trygghetslarm, hemtjänst, särskilt boende eller annan insats behöver du lämna uppgifter om dina inkomster och utgifter. Uppgifterna behöver vi för att vi ska kunna räkna ut ditt avgiftsutrymme och debitera rätt avgift.
Om du inte lämnar in uppgifterna kan vi inte göra en individuell beräkning av din avgift och du får betala den högsta avgiften för de insatser du fått.
Du kan lämna dina uppgifter via e-tjänst eller blankett.
Om uppgifterna du lämnat förändras under året ska du meddela avgiftshandläggarna. Du kan också lämna uppgifterna via e-tjänsten.
Vill du hellre använda blankett så kan du kontakta oss så skickar vi en blankett till dig.
Därefter kommer vi att en gång om året fråga efter dina inkomster och boendekostnader för att kunna anpassa dina avgifter efter dessa.
Så här räknas avgiften ut:
Avgiftsutrymme
För att ta beslut om avgiften för dina hjälpinsatser räknar vi först ut vilket så kallat avgiftsutrymme du har. Det görs genom att minska dina inkomster med ett så kallat förbehållsbelopp, som består av boendekostnad, beräknade levnadsomkostnader (minimibelopp) samt eventuellt ett individuellt belopp. Avgiftsutrymme är det som blir kvar när dina inkomster har minskats med förbehållsbeloppet
Avgiften kan aldrig bli högre än avgiftsutrymmet eller högre än maxtaxan. Blir avgiftsutrymmet ett minusbelopp tas ingen avgift ut.
Dina inkomster är grunden
När vi räknar ut avgiftsutrymmet lägger vi ihop samtliga inkomster. Till inkomst räknas aktuell inkomst av tjänst, pension, livränta, kapitalinkomst och bostadstillägg.
Om du inte har sökt bostadstillägg rekommenderar vi dig att göra det (hos Pensionsmyndigheten). Reglerna för bostadstillägg ändrades 2022 och innebär att fler pensionärer kan ha rätt till tillägg, samt att tillägget höjs för de pensionärer som redan har ett beviljat tillägg.
Makars inkomster läggs samman och fördelas med hälften på vardera parten. Sammanboendes inkomster räknas var för sig.
Förbehållsbelopp
I förbehållsbelopp ingår minimibelopp, boendekostnad och eventuellt individuellt belopp.
Minimibelopp
Minimibelopp är ett belopp som ska täcka normala levnadsomkostnader.
Minimibeloppet för dig som är över 65 år är:
- 7 062 kr för ensamstående.
- 5 762 kr vardera för makar och sambor.
Minimibeloppet för dig som är under 65 år är:
- 7 768 kr för ensamstående och
- 6 486 kr vardera för makar och sambor.
Individuellt belopp
I vissa fall kan ett individuellt belopp beviljas. Det kan ske om du har fördyrade levnadsomkostnader såsom god man, måltidsabonnemang och matdistribution.
Uträkningsexempel
Så här kan ett exempel på en avgiftsuträkning se ut för någon som bor ensam och är över 65 år:
Inkomst: 15 000 kr
Hyra: 6 000 kr
Minimibelopp: 7 768 kr
Kvar är 1 232 kronor och det utgör aktuellt avgiftsutrymme. Från denna summa räknas avgiften ut utifrån kostnaden per insats. upp till maxtaxa.
Visar avgiftsutrymmet ett minusbelopp tar vi inte ut någon avgift.
Avgiftsbeslut
När uträkningen är klar får du ett avgiftsbeslut. Det skickas hem till dig. Meddela alltid förändringar av inkomster och boendekostnader. Debitering görs i efterskott och förfallodagen är den sista i varje månad. Avgiftsbeslutet kan överklagas till förvaltningsdomstol.
Preliminär beräkning av avgift
Du kan göra en preliminär beräkning av din inkomstgrundande avgift och din preliminära månadskostnad via e-tjänst. Den uträkning som vi grundar beslutet på är något mer omfattande.
Vad kostar det?
Här nedan finns en prislista för olika hjälpinsatser.
Avgifter inom högkostnadsskydd
- Omsorgsavgift, särskilt boende, bostad med särskild service socialpsykiatrin
2 575 kr/mån - Kommunal hälso- och sjukvård
441 kr/mån - Trygghetslarm en person
372 kr/mån - Trygghetslarm två personer i samma hushåll
558 kr/mån - Vård- och omsorgsavgift korttidsboende 85 kr/dygn
- Hemtjänst, boendestöd, ledsagning 441 kr/timme
Den totala avgiften för avgifter inom högkostnadsskyddet kan aldrig bli högre än 2 575 kr per månad (så kallad maxtaxa).
Övriga avgifter
- Måltidsabonnemang särskilt boende, äldreomsorg
4 581 kr/mån - Måltider korttidsplats, äldreomsorg
151 kr/dygn - Matdistribution, middag med dessert
90 kr/portion - Matdistribution, middag utan dessert
80 kr/portion - Fotvård
550 kr/tillfälle
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 oktober 2024