Känner du dig kontrollerad hemma? Får du inte välja vilka kompisar du ska träffa? Pratar dina föräldrar eller andra släktingar om vem du ska gifta dig med?
I Sverige har alla rätt att röra sig fritt och välja vilka man ska umgås med och vem man ska gifta sig med. För den som lever i en hederskultur är detta inte en självklarhet. Men det finns hjälp att få. Nedan finner du länkar med kontaktuppgifter till olika stödlinjer och myndigheter som arbetar med personer som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan också vända dig till socialförvaltningens individ- och familjecenter i Ljungby kommun, kontaktuppgifter dit finner du nedan.
Du kan också ansöka om stöd via e-tjänst:
Om hedersrelaterat våld och förtryck
Hedersrelaterat våld och förtryck uppstår för att skydda eller återupprätta en familjs eller en större släkts heder och sociala anseende. Det sanktioneras av ett kollektiv och utövas ofta av flera personer. De utsattas familjemedlemmar eller närstående spelar i regel en avgörande roll.
Olika beteenden anses skada hedern
Hedersrelaterat våld bygger på föreställningen att en familjs heder främst är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. Men även pojkar och män kan skada hedern om de till exempel inte beter sig enligt strikt definierade könsroller.
Förlusten av heder kan ha stora konsekvenser för en familj, både socialt och ekonomiskt. Därför kan rädslan att förlora hedern eller uppfattningen att man har förlorat den, leda till drastiska våldshandlingar.
Det finns en rad olika beteenden som kan anses skada hedern. De tydligaste överträdelserna av hedersnormer är sex före äktenskapet eller att en gift kvinna inte beter sig ”kyskt”. För att skydda familjen från förlust av hedern kontrolleras den kvinnliga sexualiteten. Det görs genom till exempel kontroll av klädsel, vem hon träffar och vem hon är vän med.
Hedersrelaterat våld har många uttryck
Hedersrelaterat våld kan ha olika uttryck och sträcker sig från begränsningar av vardagliga val till ett liv under extrem kontroll. Det kan handla om fysiska bestraffningar och i värsta fall mord.
Våldsuttrycken liknar på många sätt våld i nära relationer. Också hedersrelaterat våld kan delas in i bland annat psykiskt, fysiskt, socialt, sexuellt och materiellt våld. Uttryck som är utmärkande för hedersrelaterat våld är könsstympning, barnäktenskap och tvångsgifte. Det kan också handla om att en person förs ut ur landet i syfte att bli bortgift eller ”uppfostrad”.
Om du är orolig för att någon råkar illa ut kan du:
- Ringa polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.
- Knacka på hos grannen, om det inte innebär fara för dig själv
- Vid behov - hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
Det kan vara livsavgörande att agera! Att reagera och agera på våld kan räcka för att stoppa pågående våld. Du kan rädda liv!
Är du fastighetsägare eller hyresvärd och vill vara med och arbeta mot våld i nära relation? Läs mer om vad du kan göra på webbplatsen Huskurage.se Länk till annan webbplats..
Anmäl oro för ett barn
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 maj 2025