Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Temaveckan "En vecka fri från våld"

Veckan är ett initiativ från Unizon och MÄN med stöd av Sveriges kommuner och regioner (SKR), Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna.

Veckan syftar till att sprida kunskap kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Budskapet är att våld går att förebygga.

En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid och detta sker oftast innanför hemmets väggar och av en partner eller nära anhörig. Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhälls- och folkhälsoproblem i Sverige och världen och detta måste få ett slut.

I Ljungby uppmärksammar vi detta på flera olika sätt under veckan.
- Detta gör vi för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och hedra de som utsatts för våld eller till och med mist livet till följd av våldet. Vi vill också starta samtalet om våld och få medborgarna i Ljungby kommun medvetna om att det är ett problem som vi alla måste hjälpas åt att få bukt med. Det är ett omfattande samhällsproblem men det går att förebygga och det är viktigt att sprida den kunskapen, säger förste socialsekreterare Sara Grimmtjärn, som arbetar med denna fråga i Ljungby kommun.

En kommun fri från våld

Med målet att alla barn ska växa upp under trygga förhållanden och att alla i Ljungby kommun ska leva ett liv fritt från våld arbetar Ljungby kommun med ”En kommun fri från våld”.

Läs mer om det arbetet på webbsidan En kommun fri från våld

Program vecka 48

Träffa oss i Ljungby stadskärna

28 november, 14.00‐17.00

Mellan klockan 14 och 17.00 finns Ljungby kommun på plats i Ljungby stadskärna och informerar om en kommun fri från våld.

1000-lyktor och fackeltåg

28 november, 17.00-18.00

Var med och uppmärksamma En vecka fri från våld. På Stora torg kommer lyktor tändas som barn i förskolan har målat. Efter lyktorna har tänts håller Therese Linnér, barn- och utbildningschef tal.

Kl. 17.30 går vi tillsammans i ett fackeltåg från Stora Torg och genom Ljungby stadskärna.

Vad kan du göra?

  • För att uppmärksamma: Bär något orange/tänd orange ljus under veckan.
  • Om du känner oro för någon i din närhet: Våga fråga!
  • Om du själv är utsatt eller har frågor: Kontakta socialtjänsten, Kvinnojouren Märta eller Familjefrid Kronoberg

Externa kontakter

Kvinnojouren Märta

Familjefrid Kronoberg

Råd och service

Råd och service

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 november 2024