I medborgarlöftet tar polis och Ljungby kommun fasta på ett antal områden att fokusera på för att stärka tryggheten och känslan av trygghet, förebygga brott och stärka förtroendet.
Ljungby kommun är en trygg kommun, den tryggaste i länet. Det visar den årliga trygghetsmätningen som polis och Ljungby kommun genomför. I medborgarlöftet tar polis och Ljungby kommun fasta på ett antal områden att fokusera på för att stärka tryggheten och känslan av trygghet, förebygga brott och stärka förtroendet.
Medborgarlöfte 2025-2026
Sedan 2005 har Ljungby kommun och Lokalpolisområde Ljungby arbetat tillsammans för att skapa en tryggare och säkrare miljö för alla invånare. Genom ett gemensamt medborgarlöfte, baserat på kartläggning, analyser, åtgärdsplaner, trygghetsmätning och dialoger med medborgarna, strävas det efter att minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen.
Fortlöpande under åren kommer lägesbilder att uppdateras och arbetas på utifrån behov.
Ljungby kommun och Lokalpolisområde Ljungby arbetar redan aktivt med att hantera problembilder genom etablerade rutiner, strukturer och samverkan. De åtgärder som anges i medborgarlöftet är ytterligare insatser utöver det befintliga arbetet.
Viktiga områden har identifierats där insatser kommer att fokuseras under de kommande åren. Genomförandet av en rad brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder kommer att göra Ljungby till en ännu bättre plats att leva på.
Nedan presenteras medborgarlöfte inom respektive område.
Barn och ungdom
- Ljungby kommun och polis ska arbeta med materialet gängsnacket och andra utbildningsmaterial som är framtaget av polis och länsstyrelse. Målgruppen är främst högstadiet och mellanstadiet.
- Polis och kommun ska tillsammans genomföra tidiga brottsförebyggande insatser med målgrupp barn och ungdomar, ex. operativa brål, Barn och ungdom i organiserad brottslighet och andra samverkans forum.
- Ljungby kommun ska fortsätta arbetet med ”En kommun fri från våld” och Kronobarnsmodellen.
- Råd och service fortsätter sitt stödjande arbete gentemot barn och ungdomar inom skola, hemmet och fritid.
ANDTS - för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar
- Ljungby kommun ska informera om drogers skadeverkan för elever i årskurs 8, deras föräldrar och skolpersonal.
- Ljungby kommun ska fortsätta med de slumpvisa drogtester som genomförs på Sunnerbogymnasiet.
- Polisen ska fortsätta utveckla sitt arbetet mot narkotikabrottslighet i kommunen
Trygg offentlig miljö
- För att öka tryggheten ska polisen ska fortsätta med sin närvaro på de offentliga platser i kommunen som är kända som tillhåll för personer med missbruksproblem
- Ljungby kommun och polisen ska bjuda in hyresvärdar till dialogmöte 1 gång/år för att öka samverkan kring aktuella problem.
- Polis ska bjuda in näringslivet till dialogmöte 1 gång/år för att diskuterat möjliga åtgärder för att öka tryggheten, samt samarbete med näringslivsavdelning för att utveckla samverkan i de brottsförebyggande frågorna.
Kriminell ekonomi och välfärdsbrott
- Lokalpolisområde Ljungby och Ljungby kommun ska tillsammans arbeta med välfärdsbrottslighet och kriminell ekonomi genom att öka vår samverkan inom området, återta fler brottsvinster, arbeta mot osund konkurrens och minska felaktiga utbetalningar.
- Ljungby kommun och polis ska fortsätta sitt brottsförebyggande kommunikationsarbete kopplat till bedrägeribrott.
- Ljungby kommun ska arbeta för att sprida större kunskap inom organisationen.
- Ljungby kommun ska i samverkansgrupp mot välfärdsbrott ta fram verktyg för att upptäcka, förhindra och åtgärda felaktigheter eller brott.
Oro i samhället
- I trygghetsmätningen 2024 visar det en minskning av upplevd trygghet i centrum på kvällstid. Kommun och Polis ska utreda vad resultatet beror på och arbeta för att öka tryggheten.
- Ljungby kommun och Polis ska genomföra minst två dialogmöten om året.
- Ljungby kommun och Polis ska göra minst trygghetsvandringar 2 gånger per år.
- För ökad trygghet och förebyggande åtgärder ska kommun och polis bjuda in till grannsamverkansmöte minst 1 gång under året.
- För att öka kunskapen att förebygga inbrott ska Ljungby kommun och Polis genomföra brottsförebyggande gårdsvandring tillsammans med företrädare för länsstyrelsen och intresseorganisationer.
- För att bekämpa pågående stöld/seriebrottslighet ska polisen vara beredda på att snabbt kunna prioritera om sin operativa verksamhet.
- Polis ska arbeta med de ökade tillgreppsbrott i kommunen genom att analysera problembild och göra riktade insatser.
- Kommunen strävar efter att öka tryggheten för alla parter i nära relationer och kommer därför att fortsätta med att implementera ”En kommun fri från våld” och Kronobarnsmodellen.
Klotter och skadegörelse
- Ljungby kommun ska utforma arbetssätt för att fånga upp statistik och information som behövs för det brottsförebyggande arbetet och förbättra rapporteringen till kommunens rapporteringssystem.
- Sanering av klotter och åtgärda skadegörelse ska fortsatt ske skyndsamt av kommunen.
- Ljungby kommun ska aktivt arbeta med situationell prevention som handlar om att förhindra eller försvåra att ett brott begås.
Trafik och säker trafikmiljö
- Polis ska genomföra så kallade 20-minuters kontroller varje månad på orter inom kommunen, baserade på aktuell lägesbild.
- Polis ska genomföra hastighetskontroller på landsbygdsvägar och utanför skolor.
Uppföljning och analys
Under 2024 har Ljungby kommun och Polisen framgångsrikt genomfört alla punkter i medborgarlöftet. Kommunen har aktivt arbetat med att sanera klotter och åtgärda skadegörelse, samt utvecklat rapporteringssystemet för brottsförebyggande arbete. För att förbättra hanteringen av skadegörelse och andra brott kommer kommunen att förbättra registreringen och systematiseringen av dessa incidenter.
När det gäller narkotikarelaterade löften har dessa genomförts, men de långsiktiga resultaten är ännu oklara. På kort sikt har polisen gjort effektiva insatser, och slumpmässiga drogtester på gymnasiet visade att en elev testade positivt för droger under 2024.
Bedrägerier är en utmaning att hantera på lokal nivå, men kommunen och polisen arbetar tillsammans för att öka medvetenheten bland personal och medborgare. Trafiksäkerhet är en fråga i medborgarlöftet, och arbetet med att förbättra trafiksäkerheten fortsätter.
Informationsinsatser för hus- och gårdsägare på landsbygden har genomförts, inklusive en uppskattad gårdsvandring i Torlarp. Fler sådana evenemang planeras för kommande år. Arbetet med “Gängsnacket” fortsätter att implementeras i socialtjänsten och skolorna, kompletterat med material från polismuseet.se.
Det här är ett medborgarlöfte
Medborgarlöfte är en överenskommelse mellan Polisen och Ljungby kommun med ett löfte till samhället. I medborgarlöftet tar organisationerna fram specifika utmaningar som är av vikt för invånarna. Löftena bygger på analyser, statistik, trygghetmätning och trygghetsvandringar bland annat.
Genom medborgarlöften arbetar polisen och Ljungby kommun aktivt med att öka tryggheten genom olika åtgärder. Genom att engagera sig i dialog och samarbete med invånarna syftar medborgarlöften till att öka förtroendet för polisen, öka tryggheten och stärka samhällssäkerheten på lokal nivå.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 10 december 2024