Gå till innehåll
3 driftmeddelanden

Brottsförebyggande rådet

Brottsförebyggande rådets uppgift är att sprida kunskap och inspirera till förebyggande inom brott, trygghet och folkhälsa

Rådets ledamöter är från polisen, kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, kultur- och fritidsnämnden, miljö- och byggnämnden, Centrumföreningen och Företagarna i Ljungby. Dessutom finns en företrädare för varje förvaltning med på rådets möten.

Sammanträden 2025

  • 7 februari
  • 16 maj
  • 19 september
  • 14 november

Vi arbetar bland annat med:

  • att stödja grannsamverkan i kommunen
  • att skapa trygga utemiljöer, till exempel genom trygghetsvandringar
  • att minska tobaksbruket bland unga genom Tobaksfri Duo
  • att minska klotter och skadegörelse
  • att förebygga våldsbejakande extremism

Trygghetsdialog

Under året har det Brottsförebyggande rådet minst två trygghetsdialoger.

Närvarande

Vid mötet deltog 12 invånare från Hamneda samt representanter från polisen (Hans Sjöberg, kommunpolis, Louise Svärd och Tilde Larsson) och kommunen (kommunstyrelsens ordförande Magnus Gunnarsson, oppositionsråd Anne Karlsson och Brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg.

Inledning

Mötet inleds med Magnus hälsar välkommen och representanter från polis och kommun presenterar sig.

Brottsförebyggande arbete och vad trygghetsdialog innebär. Vad vi gör med materialet och varför det är viktigt.

Polisen presenterar hur arbetet ser ut och hur vad som är nytt i organisationen. Statistiken från stölder och inbrott.

Gruppdiskussion

Deltagarna diskuterar i grupp om otrygghet och trygghet i byarna.

Det som framkom tydligt i gruppdiskussionen var att boende upplever trygghet i samhället men att det är vissa punkter som samtliga tar upp i gruppdiskussionen.

Grannsamverkan finns inte i byn och medborgarna uppmanas att starta igång det. Emelie länkar till hemsidan i mail för de som skriver upp sig för återkoppling.

Bron till busshållplatsen upplevs väldigt trång och extra trång på vintern när det är snö som tar upp ytorna.

Bra upplysta områden är viktigt. En annan belysning i gatulamporna hade varit bättre. Dålig belysning i byn och mot bron till.

Det finns en facebookgrupp som är aktiv men ingen grannsamverkan

Uppmuntra till aktiviteter i byn så att bybor lär känna varandra och stärka samverkan på det viset.

Fritidsföreningen och hjärtstartaren skapar trygghet, samt att polis kör i området ibland.

Beskrivning av problembild

  • Inbrott och stöld – oro för att det ska öka och önskar mer synlig polisnärvaro. Dålig belysning i delar av byn, ex sista biten av vägen till busshållplatsen.
  • Isolering – hyresgäster som inte kan ta sig och det är dåliga förbindelser med buss till stan. Hastigheterna. – farthinder önskas på marknadsvägen och 70-vägen efter rondellen bli 50-väg istället.

Avslut och uppföljning

Hans och Emelie sammanfattar dialogen.

Magnus, Anne och Lars-Ove berättar om situationen kring Ljungby lasarett då det kom upp som en av diskussionerna.

Närvarande

Vid mötet deltog 17 medborgare från Angelstad, Bolmen och Bolmstad samt representanter från polisen (Hans Sjöberg, kommunpolis) och kommunen ((kommunstyrelsens ordförenade Magnus Gunnarsson, oppositionsråd Anne Karlsson och kommunalråd Lars-Ove Johansson, och Brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg)

Inledning

Mötet inleds med Magnus hälsar välkommen och representanter från polis och kommun presenterar sig.

Brottsförebyggande arbete och vad trygghetsdialog innebär. Vad vi gör med materialet och varför det är viktigt.

Polisen presenterar hur arbetet ser ut och vad som är nytt i organisationen. Stölder och inbrott har tyvärr ökat, Hans presenterar statistik från polisen.

Gruppdiskussion

Deltagarna diskuterar i grupp om otrygghet och trygghet i byarna och vi tar sen svaren och diskussion i helgrupp.

Det som framkom tydligt i gruppdiskussionen var att boende upplever trygghet i samhället men att det är vissa punkter som samtliga tar upp i gruppdiskussionen som mindre bra. Det är

framför allt problembilderna som beskrivs i minnesanteckningarna under rubriken Problembild.

För att skapa ett tryggt samhälle kom vi överens om att grannsamverkan är viktigt och att ha kommunikation med sina grannar. Bra upplysta områden skapar trygghet.

Det är uppskattat med polis närvarande i området för att det skapar trygghet. Bolmen, Bolmstad och Angelstad har en facebookgrupp som används väl, den skapar både kommunikation och möjlighet för gemenskap. Även hjärtstartaren skapar trygghet.

För att bibehålla ett bra klimat i byarna är det viktigt med öppenhet och att det hålls fint och rent.

För samhället i stort tycker vi att det är viktigt att med större vuxennärvaro i skolan, samt att både skola och vården fungerar bra.

Beskrivning av problembild

Vi ser att inbrott och stöld ökat generellt i Ljungby kommun men inte just i detta område som trygghetsdialogen gäller. Invånare känner sig trygga när det gäller inbrott och stöld.

Runt Bolmen är det mycket säsongsbostäder och även beläggningen på campingen varierar utifrån säsong. Det kan göra att det blir tomma platser och hus under vissa mörkare perioder under året.

I vissa delar av byarna är det sämre belysning och det önskas att ses över, framför allt är det styrkan i lamporna och inte antalet lampor. Sämre belysning är det dels runt skolgården i Angelstad, Öjarpsvägen, Strandvägen, Höjdarvägen och byvägen.

Invånarna i byn upplever att bilar kör väldigt snabbt genom byn. Dels är det hemtjänsten men även andra som kör igenom. GPS visar bilar och husbilar en väg till campingen som inte är

gynnsam för byn, man hade hellre lett om trafiken till större vägar. Brottsförebyggande samordnare tar med sig specifikt frågan om hemtjänsten till verksamheten.

Det är även lösa hundar som springer omkring i byarna och tyvärr plockar inte ägarna upp efter hunden.

Problem med nedskräpning.

Avslut och uppföljning

Hans och Emelie sammanfattar dialogen.

Magnus, Anne och Lars-Ove berättar om situationen kring Ljungby lasarett då det kom upp som en av diskussionerna.

Övrig fråga som kom upp och besvarats av kommunens beredskapssamordnare Hans Svensson och tekniskas beredskapssamordnare Fanny Erstam.

Fråga: krisberedskap på landsbygden.

Vad finns det för säkerhet, ex vattenverk? Larm? Med tanke på inbrottet i Bollnäs.

Krisberedskapen, helheten, består av både den enskilde medborgaren och från det offentliga. Från

kommunens sida förbereder vi oss enligt ansvars- och likhetsprinciperna som innebär att vi ansvarar för att verksamheten ska upprätthållas även under en kris och att verksamheterna ska fungera på liknande sätt som vid normala förhållanden – så långt det är möjligt.

Vi har våra trygghetspunkter, som är under uppbyggnad. Trygghetspunkterna syftar till att stärka den lokala krishanteringen under långvariga kriser.

Den information vi kan dela gällande vattenverk, utifrån säkerhetsperfektiv, är att det finns

övervakningssystem och back-up funktioner. Vi har även nödvattenplan som vi utbildar och övar vår personal efter.

Närvarande

Vid mötet deltog ca 25 personer från Södra Ljunga samt representanter från polisen (kommunpolis Hans Sjöberg) och kommunen (kommunstyrelsens ordförenade Magnus Gunnarsson, oppositionsråd Anne Karlsson och kommunalråd Lars-Ove Johansson, folkhälsosamordnare Jennie Ronefors och Brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg)

Inledning – information från kommun och polis

Mötet inleds med Magnus hälsar välkommen och de som närvarar på mötet presenterar sig.

Kommunen informerar om trygghetsmätningen 2023 och det positiva resultatet, där vi ser att flera parametrar ökat i trygghet från föregående år. Undersökningen genomförs varje år av Polisen och Kommun, svarsantalet ligger på ca 60 %, men tyvärr minskar svarstalen från år till år så det behöver vi arbeta på framåt. Det sammanlagda resultatet visar att det är en hög känsla av trygghet i hela kommunen oavsett var man bor.

Resultatet visar att det fortfarande finns en viss oro för inbrott i förråd men annars har oron för inbrott minskat. Polisen redovisar statistik där vi även ser att antal inbrott faktiskt har minskat.

Gruppdiskussion

Deltagarna diskuterar i grupp om otrygghet och trygghet i Södra Ljunga.

Det som framkom tydligt i gruppdiskussionen var att boende upplever trygghet i samhället men att det är vissa punkter som samtliga tar upp i gruppdiskussionen.

Boende i Södra Ljunga upplever samhället som tryggt och det kan bero på bra grannsamverkan, aktivt föreningsliv och att boende lär känna varandra. Det är trygghet att det finns skola, affär och kyrkan. Det finns en oro och åsikter kring kyrkans lokaler och eventuell försäljning, vi hänvisar till kyrkans församling i de frågorna. Det kom upp som förslag en boende i södra ljunga att kommunen skulle kunna köpa församlingshemmet om det skulle bli aktuellt med försäljning.

De upplever även att polisnärvaron ökat men ser gärna mer närvaro och att fler brott skulle utredas, samt att det är viktigt att polisen kommer när det är pågående brott tex inbrott. Det är uppskattat att ha sådana här dialogmöten som vid det här tillfället. Polis och kommun tar med sig synpunkterna.

Det är även flera som skaffat larm till sina ägor och det kan vara en bidragande faktor till att oron för inbrott minskat och även de faktiska anmälda inbrotten minskat.


  • Fortkörningen på raksträckan genom byn. Problemet tas vidare för att diskutera om det är annan åtgärd som kan genomföras, ex annat farthinder eller skylt som visar Trafikverket som äger vägsträckan i byn vid skolan.
  • Boende önskar cykelväg mellan Ljungby och Södra Mycket trafik på vägarna när man cyklar nu.
  • Ödehuset – Det är en gammal byggnad som är farlig att vistas i, borde rivas men varit oklart vems ansvar.
  • I Södra Ljunga finns det ett särskilt boende som tar emot personer med omfattande psykiatrisk Personerna som bor på boendet rör sig ibland i området runt omkring i byn och det kan upplevas otryggt säger boende i södra ljunga, framför allt barn har uttryckt otrygghet.
  • I byn förekommer det höga häckar/buskar och sämre belysning än vad det varit tidigare Det skapar otrygghet. Mindre belysning beror på elpriserna och kan kopplas till bland annat kyrkans ägor.
  • Lösa hundar som oprovocerat springer ut från sin tomt mot personer som går eller cyklar förbi. Hans berättar om att det är olagligt och uppmanar till att det går att anmäla.
  • Det är många människor som rör sig ute i trafiken utan reflexvästar och det känns otryggt och farligt.
  • Det förekommer nedskräpning längst med vägarna. Det känns otryggt, både ur ett miljöperspektiv och farligt för lantbrukarnas verksamhet.

Polismyndigheten och kommunen tar med sig de synpunkter som uppkommit och delger rätt forum/profession.

Uppföljning

För återkoppling från mötet har två personer skrivit upp sig och ska få minnesanteckningar via mail, samt återkoppling kring problembild.

Närvarande

Vid mötet deltog 5 personer från Agunnaryd samt representanter från polisen (Lokal polischef Niklas Wilsson och kommunpolis Hans Sjöberg) och kommunen (kommunstyrelsens ordförenade Magnus Gunnarsson, oppositionsråd Anne Karlsson och kommunalråd Lars-Ove Johansson, folkhälsosamordnare Jennie Ronefors och Brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg)


Inledning – information från kommun och polis

Mötet inleds med att ny Lokal Polischef Niklas Wilsson presenterar sig och även ny brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg presenterar sitt arbete.

Kommunen informerar om trygghetsmätningen 2023 och det positiva resultatet, där vi ser att flera parametrar ökat i trygghet från föregående år. Undersökningen genomförs varje år av Polisen och Kommun, svarsantalet ligger på ca 60 %, men tyvärr minskar svarstalen från år till år så det behöver vi arbeta på framåt. Det sammanlagda resultatet visar att det är en hög känsla av trygghet i hela kommunen oavsett var man bor.

Resultatet visar att det fortfarande finns en viss oro för inbrott i förråd men annars har oron för inbrott minskat. Polisen redovisar statistik där vi även ser att antal inbrott faktiskt har minskat.

Polisen informerar om tyvärr bedrägeri ökar och att vi arbetar med att informera om brottet.

Gruppdiskussion

Deltagarna diskuterar i grupp om otrygghet och trygghet i Agunnaryd.
Det som framkom tydligt i gruppdiskussionen var att boende i Agunnaryd upplever trygghet i samhället. Det har minskat med buskörning av Epa och mopeder, fortkörningen genom byn
kvarstår men det är minskad hastighetsgräns och mer polisnärvaro.
Vi diskuterar kring mobil-täckning. Magnus Gunnarsson berättar att i kommunen genomför vi nu en undersökning själva om hur täckningen ser ut för att kunna tydligt se hur täckningen är på landsbygden.
Boende i Agunnaryd upplever samhället som tryggt och det kan bero på bra grannsamverkan, aktivt föreningsliv och att boende lär känna varandra. Det finns en trygghet i att även de som är nyinflyttade lär känna invånarna och är med i gemenskapen. De upplever även att polisnärvaron ökat. Det är även flera som skaffat larm till sina ägor och det kan vara en bidragande faktor till att oron för inbrott minskat och även de faktiska anmälda inbrotten minskat.

Beskrivning av problembild som uppkom i gruppdiskussionen

- Mellan bussterminalen och samhället är det ca 2 km. Det blir väldigt mörkt och bilar kör snabbt där. Det är inte grundskole-elever som åker där (skolskjuts går in till byn) men gymnasieelever och andra bussresenärer måste cykla eller gå den sträckan.

Lars-Ove Johansson tar med sig frågan till tekniska nämnden.
- Fortkörningen på raksträckan genom byn. Problemet kvarstår men det har gjorts åtgärder.


- Tidigare varit buskar och så som hindrat sikt men enligt boende i Agunnaryd så är det okej nu. Vi har dialog om vikten av att såna ”enklare” åtgärder sköts kontinuerligt.
Vikten av att hålla buskage borta och ha bra belysning.

Uppföljning

Ingen som skrivit upp sig för återkoppling från mötet.

Brott och trygghet

Tillsammans kartlägger vi brotts- och trygghetsfrågor. Det gör vi med hjälp av statistik över anmälda brott, rapporter i verksamhetssystemet Embrace, synpunktshantering och träffar varannan vecka i operativa brål. I operativa brål medverkar kommunen, polisen, räddningstjänsten, ambulansen och det Ljungbybostäder.

Medborgarlöfte

Varje år genomför polisen och kommunen en trygghetsundersökning. Enkäten skickas till 900 personer i åldern 16-85 år i Ljungby kommun. För att kunna se om det skiljer i hur man upplever tryggheten beroende på var man bor är uppdelad i tre olika områden: centrum, ytterområden och landsbygd.

Genom undersökningen får vi veta hur kommunens invånare ser på sånt som nedskräpning och skadegörelse men också hur de upplever till exempel problem med berusade personer utomhus, buskörning och risk att drabbas av inbrott. Det som kan göra att man känner sig otrygg i samhället.

Utifrån trygghetsundersökningen, lägesbild och analys tar Ljungby kommun och polis fram ett medborgarlöfte med områden att fokusera på under året.

Läs mer om medborgarlöfte 2024

Ljungby kommun - en trygg kommun

Ljungby kommun är en trygg kommun att leva och bo i. Den senaste undersökningen visar att det finns viss oro för att vistas utomhus kvällar och nätter i Ljungby stad och på landsbygden finns en oro för att utsättas för inbrott. En del upplever också att hastighetsbegränsningarna i trafiken inte följs.

Den ökade digitaliseringen har fört med sig ökad andel bedrägerier, inte minst mot äldre, och där är mörkertalet stort. Det finns även problem med såväl användning som försäljning av narkotika i kommunen. Det är oroande att synen på narkotika har blivit mer liberal, inte minst bland unga. Kommunens invånare önskar att polisen ska vara mer synlig i samhället.

Minnesanteckningar brottsförebyggande rådet

Närvarande: Magnus Gunnarsson, Jennie Vidal, Jennie Ronefors, Anne Karlsson, Liselott Åhlander, Håkan Bengtsson, Kent Danielsson, Frida Salomonsson, Ulrika Svensson, Eva-Karin Karlsson, Lars-Ove Johansson, Christer Jonasson, Christer Karlsson, Johan Ederström, Hans Sjöberg, Niklas Wilsson, Linda Stenberg, Emelie Andersson och Emelie Edberg.

Föregående protokoll

KS önskade ambitionshöjning gällande tjänst för Socialrådgivare uteblir då Socialförvaltningen får minskade statsbidrag nästa år. De extra pengarna kommer bekosta en redan befintlig tjänst. De två tjänster som socialrådgivare på IFO bekostas båda av pengar från Allas barn.

Information från polis

Hans Sjöberg och Niklas Wilsson

Den senaste händelsen vid Sunnerbogymnasiet i november har visat på vikten av att agera snabbt och hantera situationen effektivt. Samarbetet mellan polis och gymnasiet fungerade bra, men för att öka tryggheten i framtiden kan gemensam information från kommun och polis vara fördelaktig. Det är dock viktigt att inte läcka för mycket information som kan störa utredningen.

Jennie Vidal betonar att gemensam kommunikation kan öka tryggheten och förståelsen hos medborgarna. Beslutas att göra en gemensam kommunikation ut om händelsen, förklaring till medborgare, tillsammans.

Therese Linnér lyfter fram det goda samarbetet mellan skola och polis, vilket bidrog till att hantera situationen effektivt. Hans Sjöberg påpekar att polisen är väl förberedd för sådana situationer, vilket skapar trygghet.

Niklas Wilsson beskriver att polisen 2025 kommer att arbeta utifrån medborgarlöftet och att LPO Ljungby har fått goda resultat i nationella utvärderingar. Under hösten har polisen genomfört lyckade arbetsplatsinspektioner och planerar att öka antalet poliser samt tillsätta en ny kommunpolis i Markaryd.

Inbrott i villa har inte ökat, men inbrott i förråd, garage och källare har ökat med 60% sedan förra året.

Grannsamverkansmöte genomförts för 2024. Det kom 19 personer. Vi informerade om lägesbild, nya grannsamverkans appen och kameror för privat bevakning.

Lägesbild

Emelie Edberg

Hjortsbergsskolan - På Hjortsbergsskolan har det förekommit hot och våld, även på mellanstadienivå. Situationen har hanterats skyndsamt med en samverkansgrupp tillsammans med polisen för att kartlägga och åtgärda problemen både på individnivå och strategiskt. En uppföljning är planerad till den 25 november.

Under hösten genomfördes en trygghetsvandring på Hjortsbergsskolan med fokus på den fysiska miljön. Skolan är ny och har bra miljöer, men det framkom problem med bussarna och handikapprampen på skolans parkering. Christer ska undersöka rampen skyndsamt.

Det har också varit problem med en öppen trappa från tredje våningen där elever har hängt ut varandra över räcket och slängt ner saker. Snabba åtgärder har inkluderat ökad vuxennärvaro och omplacering av inredning för att ändra folkflödet.

Sunnerbogymnasiet – händelsen har presenterats av polis i föregående punkt i dagordningen.

Troja - Det har förekommit våldsamma tendenser bland vissa supportrar, inklusive en incident där en Troja-supporter blev avstängd efter att ha trakasserat en ung kille från en annan klubb. Det har också rapporterats om supportrar som planerat slagsmål med ett annat lag i Brunnsparken.

En allvarlig händelse involverade en kamera som hittades i en offentlig toalett på arenan, vilket har polisanmälts. Kameran försvann senare från Trojas omklädningsrum, vilket tyder på att någon med tillgång till lokalerna kan vara inblandad. Händelsen betraktas som både olaglig och kränkande, oavsett om det var ett dåligt skämt eller något mer illvilligt.

Otrygga platser – Tre synpunkter har identifierat otrygga platser: Järnvägsparken, Bananbron och Ågårdsvägen. Järnvägsparken har problem med missbrukare, urinerande i buskarna och fortkörning på Storgatan. Bananbron upplevs som mörk och otäck, men Christer Jonasson meddelar att belysningen där ska förstärkas. Ågårdsvägen är mörk och otäck, särskilt på gång- och cykelvägen där träden skymmer belysningen. Jennie Vidal nämner en rapport som pekar ut Ågård och Hjortsberg som utsatta områden, vilket behöver beaktas. Håkan betonar vikten av att involvera Ljungby bostäder i arbetet, då många bostäder i området tillhör dem och de är med i operativa brål.

Skadegörelser – Skadegörelserna utomhus har inte ökat märkbart, men problemen fortsätter inomhus på skolorna. Toaletter vandaliseras och förstörs av elever, och det finns även rapporter om skadegörelse av ny konst på Hjortbergskolan samt förstörelse av skolskåp och nedskräpning.

Digitalt våld – Under hösten har en video spridits via Snapchat där mellanstadiebarn ses med något som liknar en pistol. Kommunen arbetar på att utveckla ett effektivt arbetssätt för att hantera sådana händelser. För närvarande hanteras detta av socialförvaltningen, skolan och polisen, och dokumenteras på Embrace för kartläggning utan sekretessuppgifter.

Misshandel och stök nattetid – Vi ser att aktiviteterna på stan ökar. Det har varit fall av misshandel kopplat till aktiviteter på garvaren.

Fyrverkerier – Den senaste tiden har det rapporterats om en ökning av fyrverkerier i tätorten, vilket skapar oro eftersom det inte är lagligt. På Astradskolan har en fyrverkeripjäs detonerat, men en ansvarig för händelsen har identifierats. Under nyårsafton planerar kommunen att ha bevakningsbolag på plats vid lilla och stora torg, och information om förbudet kommer att kommuniceras till medborgarna.

Återkoppling Trygghetsdialogerna

Hans Sjöberg och Emelie Edberg

Under hösten har vi genomfört två trygghetsdialoger, Hamneda och Bolmen/angelstad. Gemensamma synpunkterna var hastighet/trafik genom byarna samt belysning. Viktigt för att känna trygghet och säkerhet när barn och vuxna rör sig i byn kvällstid.

Trygghetsmätningen 2024

Hans Sjöberg, Emelie Edberg och Jennie Ronefors

Genomförts årligen sedan 2005, genomförs i hela landet. Mäter trygghet, otrygghet och brottsutsatthet. I Ljungby kommun får 900 slumpvis utvalda personer i åldern 16-85 år enkäten. Svarsfrekvens 2024 är ca 60 procent. Undersökningen uppdelad på centrum, ytterområden (Ljungby stads ytterområden) och landsbygd.

Trygghetsmätningen visar:

  • Positiv utveckling
  • Oron för inbrott har minskat
  • Synliga poliser och ett ökat förtroende för polisen
  • Utvecklingsområden att följa: ”Berusade personer, utomhus /centrum”, ”buskörning med moped/centrum” och ”trygghet ute ensam kväll /centrum”.

Lägesbild 2023 och åtgärdsplan 2025-2026

Emelie Edberg

Lägesbild bifogades inför mötet och alla ska ha läst igenom inför brål. Lägesbilden är för 2023 då vi vill ha ett helår att utgå ifrån i statistiken. Åtgärdsplanen är framtagen utifrån lägesbilden.

Lägesbild och åtgärdsplan gäller i två år men uppföljning varje år. Beslut att godkänna lägesbild och åtgärdsplan, med två mindre tillägg i.

Nya socialtjänstlagen berör hela kommunen och inte bara socialförvaltningen. Formulera det i lägesbilden.

Få in tillägg angående arbetet med tillsynsarbetet – förtydliga i formuleringen kring välfärdsarbetet.

Medborgarlöfte 2025-2026

Hans Sjöberg och Emelie Edberg

Det nya för det här Medborgarlöftet är att det är första som är två år, besluts tog 2024 om att kommande medborgarlöfte skulle vara tvåårigt och synka med lägesbild och åtgärdsplan.

I medborgarlöftet 2025-2026 har vi minskat kringtext och förtydligat de löften vi skrivit, även rubrikerna är utvecklade för mer tydlighet för medborgaren som ska läsa.

ANDTS – alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar

Jennie Ronefors

Jennie presenterar statistiken som finns för andts hos våra unga i Ljungby kommun. Statistiken är från 2003 – 2021. Nyare statistik kommer framåt, det är tre års intervall mellan enkätundersökningen.

Kronoberg sticker inte ut i vår statiskt, ligger likt median för nationella statistiken.

Diagrammet visar positiva resultat för alkohol, narkotika och tobak hos unga. Vejp och lustgas är inte med i undersökningen specifikt.

Polisen – vi kommer eventuellt kunna se en ökning av anmälda narkotikabrott då polisresurser ökar i Ljungby och polisen arbetar aktivt med narkotikaärenden.

Avloppsvattenanalys

Jennie Ronefors

Presentation av resultatet för 2023-2024 vattenanalys. Mätningarna har gjorts sedan 2021.

Förra året hade kokainet ökat men vi ser under 2024 att det minskat rejält igen. Kan bero på polisiär aktivitet.

Diskussion om vi ska fortsätta eller inte.

Av vikt att vi gör ordentlig handlingsplan och aktivt arbete med svaren. Det är annars en dyr kostnad. Vi vill fortsätta ta testerna men behöver strukturera upp HUR vi arbetar med resultatet.

Polisen lyfter möjligheten för att göra mätningarna mer detaljerade, per områden istället för hela Ljungby.

Doping

Användning av förbjudna doping preparat ökar – främst bland gymbesökare Samhällsproblem som ofta går att koppla till annan brottslighet.

Fem-sex substanser återfinns i avloppsvattnet. Anabola androgena steroider och testosteron. 100% ren hårdträning – metod för gymmen att jobba med doping.

En kommun fri från våld – v 48

Jennie Ronefors

Ljungby kommun deltar på aktivitet i Växjö Ljus för att uppmärksamma veckan Pärlaktivitet på fritidsgård och fritids

Ljusmanifestation och fackeltåg den 28 november Information till allmänheten eftermiddag den 28 november

Vi vill att så många som möjligt närvara, det är viktigt att visa engagemang för frågorna.

Datum för kommande BRÅL

Beslutar följande datum 2025

  • 7 februari
  • 16 maj
  • 19 september
  • 14 november

Övriga frågor

Christer Jonasson – Uppdatering från Aspebacken; Det har gjorts flera åtgärder. Bland annat nya staket, sten under för att ingen ska krypa under, kapat grenar för att ingen ska klättra på träden över. Det är dyra insatser för att hålla personer borta från området.

Johan Ederström och Christer Karlsson lyfter kulturskolan och hastigheten utanför. Tekniska utreder fortfarande möjligheten för att sänka hastigheten utanför till 30 km.

Närvarande: Lars-Ove Johansson, Liselott Åhlander, Kent Danielsson, Daniel Svensson, Johan Ederström, Christer Jonasson, Ing-Marie Byström, Frida Salomonsson, Therese Linnér, Linda Stenberg, Eva-Karin Karlsson, Ulrika Svensson, Elin Runnemalm, Peter Tagesson, Hans Sjöberg, Emelie Edberg och Jennie Ronefors.

Föregående minnesanteckningar

Ordförande för mötet, Lars-Ove Johansson går igenom anteckningarna som därefter läggs till handlingarna.

Återkoppling från föregående möte

  • Hastighet vid Kulturskolan – Tekniska förvaltningen gör ett omtag och tittar på frågan igen. Mätningar av trafik och hastigheter visar att medelhastigheten på sträckan vid Kulturskolan är 36 km/h, 2% av fordonen har överträtt 50 km/h och deras medelhastighet var 53 km/h. 5% av trafiken förbi var tung 600 barn är inskrivna i Kulturskolans verksamhet.
  • Lastbilar på industriområdet – Lugnar i området Miljö- och byggförvaltningen har mätt och det finns inte tecken på diesel i marken.
  • Nattvandring – fortsatt arbete. Möte med Nattvandring.nu i

Information från Polisen

Peter Tagesson deltar idag och informerar från Polisens verksamhet. Peter är gruppchef och ansvara för kommunpoliserna och Stöd och service.

Polisorganisationen växer, Lpo Ljungby blir 65 poliser i december. Det är bra, men man växer ur Polishuset, både lokaler och garage börjar bli för litet.

Hans informerar om att inbrotten (främst på landsbygden) ökar, också mycket båtmotorstölder. Statistiken finns i teamet.

Återkoppling sommaren

Ing-Marie informerar om verksamheten som Kultur och fritid haft under sommaren. Sunnerboskoj för tionde året i år, har varit välbesökt, både i stan och på landsbygden. Det är tydligt att besöken ökar med fint väder. Utebaden i Ljungby och Lagan har varit välbesökta. Mycket positivt att de har kunnat vara öppna hela sommaren. Badbussen har rullat till Mjälen från den 24 juni till den 4 augusti. Totalt har drygt 500 personer åkt med bussen.

Klotter och skadegörelse har minskat markant i sommar. Visst häng på olika skolgårdar, främst Ekebacken och Bergalyckan. Det är bra att ytorna används, men tråkigt när det går sönder saker och besökarna skräpar ned.

Skolavslutningar/student i början av sommaren avlöpte lugnt. Ljungbydagarna nu i augusti var också ok. Fint samarbete av polis, socialrådgivare/kuratorer, föräldrar och nattvandrargruppen under olika delar av sommaren.

Lägesbild

Lägesbilden presenteras.

Fyrverkeriförbud Stora- och Lilla torg är klart. Uppföljning av arbetet kring Garvaren kommer ske nu i höst. Socialförvaltningen fortsätter sitt arbete mot en grupp ungdomar som stökat under våren.

Embrace är vårt system för inrapportering av händelser. Arbetet går framåt, men rapportörerna behöver bli bättre på att rapportera in. Det finns även utrymme för fler rapportörer. Övrig genomgång av lägesbild. Vi ser att anmälningar på bedrägerier fortfarande är högt. Bidragsfusk, välfärdsbrott och enstaka narkotikabrott.

Trygghet i centrum - ungdomar

Ungdomar (enligt unga kommunutvecklare och åk 3 på Samhällsprogrammet) tycker centrum är tråkigt, det finns för lite att göra, för få butiker och det finns mörka otrygga platser. Det var svårt att få fram precisa platser, men gränder ut från torgen nämns. Ljuset är under uppdatering. BID jobbar med trygghetsfrågan och att göra centrum mer välkomnande.

Allas barn

Allas barn har fått extra pengar i budget för 2025 och pengarna ska finansiera en Socialrådgivare till. Placering av tjänsten blir på IFO, i Sonja Otterholms grupp. Uppdrag är att arbeta främjande och förebyggande i barn och ungas närhet, fritid, familj och skola. Även fältverksamhet ingår i tjänsten.

Bidra BRÅ

Pengar kan sökas från BRÅ för brottsförebyggande åtgärder. Har er verksamhet ett önskemål? Kom in med det till Emelie innan den 31 oktober. Mer info finns på BRÅs hemsida. Ekonomiskt stöd till kommuner för brottsförebyggande åtgärder - Brottsförebyggande rådet (bra.se)

Övriga frågor

Gängsnacket – Används den? Socialförvaltningen har börjat använda den och skolor är på gång under hösten. Gängsnacket är ett material som vänder sig till vuxna i barns närhet där man ser ett ändrat beteende kopplat till gäng och gängkriminalitet och hur man kan bemöta och jobba med det. Nu har det även kommit ett material som vänder sig till barn och unga. Belysning i Lagan. Vid trygghetsvandringen i Lagan under våren framkom att det saknas belysning på cykelvägen bakom gymmet. Det är inte åtgärdat, men tekniska förvaltningen meddelar att det finns en plan för att åtgärda det.

Laget runt

Barn- och utbildningsförvaltningen
Lärare har uttryckt att man gärna ser att polisen besöker skolorna även utan att det behöver ”vara nåt”.

Miljö och bygg
Inget

Tekniska förvaltningen
Ska byta armaturen vid torget. För ökad trygghet och bättre belysning. Mindre klotter med mycket mer klistermärken.

Socialförvaltningen
Lugn sommar. Flera domar med ungdomsvård. Mycket lugnare med orosanmälningar just nu.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Inbrott på biblioteket, stöld av konstverk.

Kommunledningsförvaltningen
Näringslivsavdelningen – Ulrika, polis och Brottsförebyggare har gjort företagsbesök för att prata brottsförebyggande arbete.

Företagarna
Upplever mer droger och företagen utrycker en oro. Både kunder och anställda.

Närvarande: Lars-Ove Johansson, Liselott Åhlander, Lars Nordqvist, Daniel Svensson, Johan Ederström, Christer Jonasson, Nils-Göran Jonasson, Linda Stenberg, Ing-Marie Byström, Eva-Karin Karlsson, Emelie Edberg, Niklas Wilsson, Hans Sjöberg och Jennie Ronefors.

Föregående minnesanteckningar

Ordförande för mötet, Lars-Ove går igenom anteckningarna som därefter läggs till handlingarna.

Information från Polisen

Hans och Niklas informerar från Polisens verksamhet.

Bemanningen i Lpo Ljungby är god, fyra nya aspiranter är klara till sommaren. Områdespoliserna är delade i två grupper där en utgår från Ljungby och en från Älmhult. Detta ger bättre samverkan och bättre kännedom om lokala utmaningar.

Det är mycket bedrägerier. Ökar och ser just nu inte slutet av det. Arbete på nationell nivå är ett måste för att komma till rätta med det. Information till medborgarna är också viktigt.

Polisen får fråga om det är mycket stök kring ungdomar och det är det inte just nu.

Stöld i villa, lägenhet, garage, källare och vind har minskat under 2023. Stöld i fritidshus har ökat. Grovstöld har minskat. Statistiken finns i teams.

Samverkansavtal och Medborgarlöfte 2024

Nytt samverkansavtal är framtaget för 2024-2026 mellan Lokalpolisområde Ljungby och Ljungby Kommun. Samverkan tydliggör en struktur för det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet. Polis och kommun har tagit fram en gemensam lägesbild.

Samverkansavtalet ska följas upp varje år.

Medborgarlöfte bygger på kartläggning och lägesbilder från kommun och polisens intern och gemensamma arbete. Löftet lyfter fram olika områden som kommun och polis ska prioritera under 2024, klotter och skadegörelse, förekomst av narkotika, förekomst av drogpåverkade personer i offentlig miljö, bedrägerier, trafik och säker trafikmiljö, välfärdsbrott och oro för inbrott och våld i samhället. Brål ställer sig bakom skrivningar med en mindre ändring i texten kring välfärdsbrott.

Lägesbild

Lägesbilden sedan mötet i november presenteras. Statistik på brott och annat otrygghetsskapande utifrån systemet Embrace redovisas, dessa redovisas sedan Embrace infördes i april. Det går tydligt att se att det skadegörelse är beroende av årstid. I presentationen är de blå staplarna skadegörelse. De som sticker ut mest är v 41 då det var många bränder i kommunen. Bilden med flera färger är alla brott och även det sedan starten av Embrace.

Pågående insatser är lansering av Länsstyrelsens och polisens material av Gängsnacket (ett material som riktar sig till vårdnadshavare och andra viktiga vuxna runt barn, om att vara uppmärksam på barnet lockas in i kriminell verksamhet).

Delta på näringslivsavdelningens frukostmöte tillsammans med HVC och prata om hot och våld.

Fortsatt arbete kring Garvaren och det stök som varit kring Willys, bion och Fritidsgården.

Välfärdsbrott, samverkansgrupp har startats upp.

Nyår och fyrverkerier

Flera anmälningar kring fyrverkerier vid nyår främst kring torget i Ljungby. Polisanmälningar från medborgare som fått fyrverkerier på sig, skadegörelse, nedskräpning och otryggplats. Kommunpolis tillsammans med tjänstepersoner på kommunen har träffats för att göra en utredning på om vi kan förbjuda fyrverkerier på torget, eventuellt minska tiden för användande av de samma. Fortsatt arbete med frågan.

En kommun fri från våld

Nämnderna har fått i uppdrag att ta fram mål för våldsarbetet i sin förvaltning, de ska vara mätbara och ska finnas med till budgetarbetet och planeringsdirektivet.

Fortsatt samarbete med Sunnerbogymnasiet åk 3, samhällselever.

Länsstyrelsen har beviljat 100 000 kr för ansökan om att ta fram en film som kan användas som underlag till olika grupper i utbildningssyfte.

Mätningar i avloppsvatten

Mätningar görs fyra gånger om året, i mars, juni, oktober och december.

Mätningarna från 2023 visar framför allt att kokain har ökat och lagt sig på en stabil ganska hög nivå under 2023. Följer även det som polisen ser. I presentationen finns resultaten från 2021, 2022 och 2023 bifogat.

Kampanj - Var rädd om dig – vi bryr oss

Den 12 juni tar eleverna studenten från Sunnerbogymnasiet och Ryssbygymnasiet. Ljungby kommun delar ut vatten till alla studenter vid utspringet. Frivilliga som kan hjälpa till behövs. Anmäla intresse till jennie.ronefors@ljungby.se

Övriga frågor

Badet - Kronoskogsbadet kommer inte ha öppet i sommar. Ringbadet och Sunnerbohallens bad är öppna. Många barn och unga tillbringar mycket tid vid badet. Ing-Marie tar med frågan till Allas barn som tittar på alternativa aktiviteter/lösningar.

Laget runt

Barn- och utbildningsförvaltningen
Skadegörelse på Astrads idrottshall. Fyrverkerier inomhus på skola.

Miljö och bygg
Inget att rapportera

Tekniska förvaltningen
Lugnt. Ingen skadegörelse eller klotter att tala om. Mycket klistermärken runt om i stan, dock väldigt personalkrävande att ta bort.

Socialförvaltningen
Barn och unga rapporterar mycket konflikt och hot blanda de unga de möter. Ökning av anmälningar av våld i nära relation – fler som söker hjälp.

Kultur- och fritidsförvaltningen
Sommar i parken kommer att vara vid Gamla torg i år. Tre evenemang planeras.

Kommunledningsförvaltningen
Säkerhet: Inbrott i kommuner när oss. Uppmanas plocka undan datorer och dylikt när man gå hem, finns möjlighet att låsa in dator och teknisk utrustning är det bra.

Rensa mailkorg på gammal post.

Magnus Gunnarsson (M)

Kommunalråd

Emelie Edberg

Brottsförebyggande samordnare

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 januari 2025