Brottsförebyggande rådets uppgift är att sprida kunskap och inspirera till förebyggande inom brott, trygghet och folkhälsa
Rådets ledamöter är från polisen, kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, kultur- och fritidsnämnden, miljö- och byggnämnden, Centrumföreningen och Företagarna i Ljungby. Dessutom finns en företrädare för varje förvaltning med på rådets möten.
Sammanträden 2024
- 9 februari
- 17 maj
- 13 september
- 15 november
Vi arbetar bland annat med:
- att stödja grannsamverkan i kommunen
- att skapa trygga utemiljöer, till exempel genom trygghetsvandringar
- att minska tobaksbruket bland unga genom Tobaksfri Duo
- att minska klotter och skadegörelse
- att förebygga våldsbejakande extremism
Trygghetsdialog
Under året har det Brottsförebyggande rådet minst två trygghetsdialoger.
Minnesanteckningar trygghetsdialog Hamneda 2024-10-22
Närvarande
Vid mötet deltog 12 invånare från Hamneda samt representanter från polisen (Hans Sjöberg, kommunpolis, Louise Svärd och Tilde Larsson) och kommunen (kommunstyrelsens ordförande Magnus Gunnarsson, oppositionsråd Anne Karlsson och Brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg.
Inledning
Mötet inleds med Magnus hälsar välkommen och representanter från polis och kommun presenterar sig.
Brottsförebyggande arbete och vad trygghetsdialog innebär. Vad vi gör med materialet och varför det är viktigt.
Polisen presenterar hur arbetet ser ut och hur vad som är nytt i organisationen. Statistiken från stölder och inbrott.
Gruppdiskussion
Deltagarna diskuterar i grupp om otrygghet och trygghet i byarna.
Det som framkom tydligt i gruppdiskussionen var att boende upplever trygghet i samhället men att det är vissa punkter som samtliga tar upp i gruppdiskussionen.
Grannsamverkan finns inte i byn och medborgarna uppmanas att starta igång det. Emelie länkar till hemsidan i mail för de som skriver upp sig för återkoppling.
Bron till busshållplatsen upplevs väldigt trång och extra trång på vintern när det är snö som tar upp ytorna.
Bra upplysta områden är viktigt. En annan belysning i gatulamporna hade varit bättre. Dålig belysning i byn och mot bron till.
Det finns en facebookgrupp som är aktiv men ingen grannsamverkan
Uppmuntra till aktiviteter i byn så att bybor lär känna varandra och stärka samverkan på det viset.
Fritidsföreningen och hjärtstartaren skapar trygghet, samt att polis kör i området ibland.
Beskrivning av problembild
- Inbrott och stöld – oro för att det ska öka och önskar mer synlig polisnärvaro. Dålig belysning i delar av byn, ex sista biten av vägen till busshållplatsen.
- Isolering – hyresgäster som inte kan ta sig och det är dåliga förbindelser med buss till stan. Hastigheterna. – farthinder önskas på marknadsvägen och 70-vägen efter rondellen bli 50-väg istället.
Avslut och uppföljning
Hans och Emelie sammanfattar dialogen.
Magnus, Anne och Lars-Ove berättar om situationen kring Ljungby lasarett då det kom upp som en av diskussionerna.
Minnesanteckningar trygghetsdialog Angelstad, Bolmen och Bolmstad 2024-10-16
Närvarande
Vid mötet deltog 17 medborgare från Angelstad, Bolmen och Bolmstad samt representanter från polisen (Hans Sjöberg, kommunpolis) och kommunen ((kommunstyrelsens ordförenade Magnus Gunnarsson, oppositionsråd Anne Karlsson och kommunalråd Lars-Ove Johansson, och Brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg)
Inledning
Mötet inleds med Magnus hälsar välkommen och representanter från polis och kommun presenterar sig.
Brottsförebyggande arbete och vad trygghetsdialog innebär. Vad vi gör med materialet och varför det är viktigt.
Polisen presenterar hur arbetet ser ut och vad som är nytt i organisationen. Stölder och inbrott har tyvärr ökat, Hans presenterar statistik från polisen.
Gruppdiskussion
Deltagarna diskuterar i grupp om otrygghet och trygghet i byarna och vi tar sen svaren och diskussion i helgrupp.
Det som framkom tydligt i gruppdiskussionen var att boende upplever trygghet i samhället men att det är vissa punkter som samtliga tar upp i gruppdiskussionen som mindre bra. Det är
framför allt problembilderna som beskrivs i minnesanteckningarna under rubriken Problembild.
För att skapa ett tryggt samhälle kom vi överens om att grannsamverkan är viktigt och att ha kommunikation med sina grannar. Bra upplysta områden skapar trygghet.
Det är uppskattat med polis närvarande i området för att det skapar trygghet. Bolmen, Bolmstad och Angelstad har en facebookgrupp som används väl, den skapar både kommunikation och möjlighet för gemenskap. Även hjärtstartaren skapar trygghet.
För att bibehålla ett bra klimat i byarna är det viktigt med öppenhet och att det hålls fint och rent.
För samhället i stort tycker vi att det är viktigt att med större vuxennärvaro i skolan, samt att både skola och vården fungerar bra.
Beskrivning av problembild
Vi ser att inbrott och stöld ökat generellt i Ljungby kommun men inte just i detta område som trygghetsdialogen gäller. Invånare känner sig trygga när det gäller inbrott och stöld.
Runt Bolmen är det mycket säsongsbostäder och även beläggningen på campingen varierar utifrån säsong. Det kan göra att det blir tomma platser och hus under vissa mörkare perioder under året.
I vissa delar av byarna är det sämre belysning och det önskas att ses över, framför allt är det styrkan i lamporna och inte antalet lampor. Sämre belysning är det dels runt skolgården i Angelstad, Öjarpsvägen, Strandvägen, Höjdarvägen och byvägen.
Invånarna i byn upplever att bilar kör väldigt snabbt genom byn. Dels är det hemtjänsten men även andra som kör igenom. GPS visar bilar och husbilar en väg till campingen som inte är
gynnsam för byn, man hade hellre lett om trafiken till större vägar. Brottsförebyggande samordnare tar med sig specifikt frågan om hemtjänsten till verksamheten.
Det är även lösa hundar som springer omkring i byarna och tyvärr plockar inte ägarna upp efter hunden.
Problem med nedskräpning.
Avslut och uppföljning
Hans och Emelie sammanfattar dialogen.
Magnus, Anne och Lars-Ove berättar om situationen kring Ljungby lasarett då det kom upp som en av diskussionerna.
Övrig fråga som kom upp och besvarats av kommunens beredskapssamordnare Hans Svensson och tekniskas beredskapssamordnare Fanny Erstam.
Fråga: krisberedskap på landsbygden.
Vad finns det för säkerhet, ex vattenverk? Larm? Med tanke på inbrottet i Bollnäs.
Krisberedskapen, helheten, består av både den enskilde medborgaren och från det offentliga. Från
kommunens sida förbereder vi oss enligt ansvars- och likhetsprinciperna som innebär att vi ansvarar för att verksamheten ska upprätthållas även under en kris och att verksamheterna ska fungera på liknande sätt som vid normala förhållanden – så långt det är möjligt.
Vi har våra trygghetspunkter, som är under uppbyggnad. Trygghetspunkterna syftar till att stärka den lokala krishanteringen under långvariga kriser.
Den information vi kan dela gällande vattenverk, utifrån säkerhetsperfektiv, är att det finns
övervakningssystem och back-up funktioner. Vi har även nödvattenplan som vi utbildar och övar vår personal efter.
Minnesanteckningar trygghetsdialog Södra Ljunga 2023-11-27
Närvarande
Vid mötet deltog ca 25 personer från Södra Ljunga samt representanter från polisen (kommunpolis Hans Sjöberg) och kommunen (kommunstyrelsens ordförenade Magnus Gunnarsson, oppositionsråd Anne Karlsson och kommunalråd Lars-Ove Johansson, folkhälsosamordnare Jennie Ronefors och Brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg)
Inledning – information från kommun och polis
Mötet inleds med Magnus hälsar välkommen och de som närvarar på mötet presenterar sig.
Kommunen informerar om trygghetsmätningen 2023 och det positiva resultatet, där vi ser att flera parametrar ökat i trygghet från föregående år. Undersökningen genomförs varje år av Polisen och Kommun, svarsantalet ligger på ca 60 %, men tyvärr minskar svarstalen från år till år så det behöver vi arbeta på framåt. Det sammanlagda resultatet visar att det är en hög känsla av trygghet i hela kommunen oavsett var man bor.
Resultatet visar att det fortfarande finns en viss oro för inbrott i förråd men annars har oron för inbrott minskat. Polisen redovisar statistik där vi även ser att antal inbrott faktiskt har minskat.
Gruppdiskussion
Deltagarna diskuterar i grupp om otrygghet och trygghet i Södra Ljunga.
Det som framkom tydligt i gruppdiskussionen var att boende upplever trygghet i samhället men att det är vissa punkter som samtliga tar upp i gruppdiskussionen.
Boende i Södra Ljunga upplever samhället som tryggt och det kan bero på bra grannsamverkan, aktivt föreningsliv och att boende lär känna varandra. Det är trygghet att det finns skola, affär och kyrkan. Det finns en oro och åsikter kring kyrkans lokaler och eventuell försäljning, vi hänvisar till kyrkans församling i de frågorna. Det kom upp som förslag en boende i södra ljunga att kommunen skulle kunna köpa församlingshemmet om det skulle bli aktuellt med försäljning.
De upplever även att polisnärvaron ökat men ser gärna mer närvaro och att fler brott skulle utredas, samt att det är viktigt att polisen kommer när det är pågående brott tex inbrott. Det är uppskattat att ha sådana här dialogmöten som vid det här tillfället. Polis och kommun tar med sig synpunkterna.
Det är även flera som skaffat larm till sina ägor och det kan vara en bidragande faktor till att oron för inbrott minskat och även de faktiska anmälda inbrotten minskat.
- Fortkörningen på raksträckan genom byn. Problemet tas vidare för att diskutera om det är annan åtgärd som kan genomföras, ex annat farthinder eller skylt som visar Trafikverket som äger vägsträckan i byn vid skolan.
- Boende önskar cykelväg mellan Ljungby och Södra Mycket trafik på vägarna när man cyklar nu.
- Ödehuset – Det är en gammal byggnad som är farlig att vistas i, borde rivas men varit oklart vems ansvar.
- I Södra Ljunga finns det ett särskilt boende som tar emot personer med omfattande psykiatrisk Personerna som bor på boendet rör sig ibland i området runt omkring i byn och det kan upplevas otryggt säger boende i södra ljunga, framför allt barn har uttryckt otrygghet.
- I byn förekommer det höga häckar/buskar och sämre belysning än vad det varit tidigare Det skapar otrygghet. Mindre belysning beror på elpriserna och kan kopplas till bland annat kyrkans ägor.
- Lösa hundar som oprovocerat springer ut från sin tomt mot personer som går eller cyklar förbi. Hans berättar om att det är olagligt och uppmanar till att det går att anmäla.
- Det är många människor som rör sig ute i trafiken utan reflexvästar och det känns otryggt och farligt.
- Det förekommer nedskräpning längst med vägarna. Det känns otryggt, både ur ett miljöperspektiv och farligt för lantbrukarnas verksamhet.
Polismyndigheten och kommunen tar med sig de synpunkter som uppkommit och delger rätt forum/profession.
Uppföljning
För återkoppling från mötet har två personer skrivit upp sig och ska få minnesanteckningar via mail, samt återkoppling kring problembild.
Minnesanteckningar trygghetsdialog Agunnaryd 2023-11-13
Närvarande
Vid mötet deltog 5 personer från Agunnaryd samt representanter från polisen (Lokal polischef Niklas Wilsson och kommunpolis Hans Sjöberg) och kommunen (kommunstyrelsens ordförenade Magnus Gunnarsson, oppositionsråd Anne Karlsson och kommunalråd Lars-Ove Johansson, folkhälsosamordnare Jennie Ronefors och Brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg)
Inledning – information från kommun och polis
Mötet inleds med att ny Lokal Polischef Niklas Wilsson presenterar sig och även ny brottsförebyggande samordnare Emelie Edberg presenterar sitt arbete.
Kommunen informerar om trygghetsmätningen 2023 och det positiva resultatet, där vi ser att flera parametrar ökat i trygghet från föregående år. Undersökningen genomförs varje år av Polisen och Kommun, svarsantalet ligger på ca 60 %, men tyvärr minskar svarstalen från år till år så det behöver vi arbeta på framåt. Det sammanlagda resultatet visar att det är en hög känsla av trygghet i hela kommunen oavsett var man bor.
Resultatet visar att det fortfarande finns en viss oro för inbrott i förråd men annars har oron för inbrott minskat. Polisen redovisar statistik där vi även ser att antal inbrott faktiskt har minskat.
Polisen informerar om tyvärr bedrägeri ökar och att vi arbetar med att informera om brottet.
Gruppdiskussion
Deltagarna diskuterar i grupp om otrygghet och trygghet i Agunnaryd.
Det som framkom tydligt i gruppdiskussionen var att boende i Agunnaryd upplever trygghet i samhället. Det har minskat med buskörning av Epa och mopeder, fortkörningen genom byn
kvarstår men det är minskad hastighetsgräns och mer polisnärvaro.
Vi diskuterar kring mobil-täckning. Magnus Gunnarsson berättar att i kommunen genomför vi nu en undersökning själva om hur täckningen ser ut för att kunna tydligt se hur täckningen är på landsbygden.
Boende i Agunnaryd upplever samhället som tryggt och det kan bero på bra grannsamverkan, aktivt föreningsliv och att boende lär känna varandra. Det finns en trygghet i att även de som är nyinflyttade lär känna invånarna och är med i gemenskapen. De upplever även att polisnärvaron ökat. Det är även flera som skaffat larm till sina ägor och det kan vara en bidragande faktor till att oron för inbrott minskat och även de faktiska anmälda inbrotten minskat.
Beskrivning av problembild som uppkom i gruppdiskussionen
- Mellan bussterminalen och samhället är det ca 2 km. Det blir väldigt mörkt och bilar kör snabbt där. Det är inte grundskole-elever som åker där (skolskjuts går in till byn) men gymnasieelever och andra bussresenärer måste cykla eller gå den sträckan.
Lars-Ove Johansson tar med sig frågan till tekniska nämnden.
- Fortkörningen på raksträckan genom byn. Problemet kvarstår men det har gjorts åtgärder.
- Tidigare varit buskar och så som hindrat sikt men enligt boende i Agunnaryd så är det okej nu. Vi har dialog om vikten av att såna ”enklare” åtgärder sköts kontinuerligt.
Vikten av att hålla buskage borta och ha bra belysning.
Uppföljning
Ingen som skrivit upp sig för återkoppling från mötet.
Brott och trygghet
Tillsammans kartlägger vi brotts- och trygghetsfrågor. Det gör vi med hjälp av statistik över anmälda brott, rapporter i verksamhetssystemet Embrace, synpunktshantering och träffar varannan vecka i operativa brål. I operativa brål medverkar kommunen, polisen, räddningstjänsten, ambulansen och det Ljungbybostäder.
Medborgarlöfte
Varje år genomför polisen och kommunen en trygghetsundersökning. Enkäten skickas till 900 personer i åldern 16-85 år i Ljungby kommun. För att kunna se om det skiljer i hur man upplever tryggheten beroende på var man bor är uppdelad i tre olika områden: centrum, ytterområden och landsbygd.
Genom undersökningen får vi veta hur kommunens invånare ser på sånt som nedskräpning och skadegörelse men också hur de upplever till exempel problem med berusade personer utomhus, buskörning och risk att drabbas av inbrott. Det som kan göra att man känner sig otrygg i samhället.
Utifrån trygghetsundersökningen, lägesbild och analys tar Ljungby kommun och polis fram ett medborgarlöfte med områden att fokusera på under året.
Läs mer om medborgarlöfte 2024
Ljungby kommun - en trygg kommun
Ljungby kommun är en trygg kommun att leva och bo i. Den senaste undersökningen visar att det finns viss oro för att vistas utomhus kvällar och nätter i Ljungby stad och på landsbygden finns en oro för att utsättas för inbrott. En del upplever också att hastighetsbegränsningarna i trafiken inte följs.
Den ökade digitaliseringen har fört med sig ökad andel bedrägerier, inte minst mot äldre, och där är mörkertalet stort. Det finns även problem med såväl användning som försäljning av narkotika i kommunen. Det är oroande att synen på narkotika har blivit mer liberal, inte minst bland unga. Kommunens invånare önskar att polisen ska vara mer synlig i samhället.
Minnesanteckningar brottsförebyggande rådet
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 4 december 2024