Kontaktmaterial är alla material som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Du som har företag som tillverkar, förädlar och importerar kontaktmaterial som kommer i kontakt med livsmedel ska registrera din verksamhet hos miljö- och byggförvaltningen.
Övergångsperiod: LIVSFS 2023:5 träder i kraft den 1 augusti 2023. Verksamhetsutövare har fram till den 1 juli 2024 på sig att registrera sina verksamheter hos sin kontrollmyndighet.
Om du är osäker på om din verksamhet omfattas av den nya lagstiftningen är du välkommen att kontakta någon av kommunens livsmedelsinspektörer, du hittar kontaktuppgifter längre ned på sidan.
Anmäl via e-tjänst
Exempel på kontaktmaterial
- Förpackningsmaterial för livsmedel: plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong- och plastförpackningar och olika slags folier, take away-förpackningar.
- Bordsartiklar: porslin, glas och matbestick.
- Köksredskap: kastruller, stekpannor, ugnsplåtar, slevar och vispar, kaffefilter.
- Köksapparater: kaffebryggare och elvispar.
- Delar av matlagningsapparater: tätningar och slangar.
- Utrustning och ytskikt: transportband och filterdukar.
Vilka verksamheter ska registreras?
Tillverkare, förädlare och importörer av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel ska anmäla sin verksamhet till sin kontrollmyndighet för registrering.
Tillverkare
Med tillverkare menas verksamheter som tar fram mellanliggande/intermediära material eller färdiga material eller produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
Förädlare
Med förädlare menas verksamheter som förändrar ett framtaget material eller en produkt för att de ska få sin slutliga utformning innan de kommer i kontakt med livsmedel.
Exempel på tillverkare och förädlare av material avsedda att komma i kontakt med livsmedel:
- Tillverkare av tryckfärger, lack eller andra beläggningar.
- Tillverkare av mellanliggande/intermediära material, som filmer, ark, laminat, förformer och liknande.
- Tillverkare av slutmaterial eller slutprodukter. Dessa verksamheter använder utgångsmaterial eller mellanliggande/intermediära material för tillverkning av slutmaterial eller slutprodukter och överlåter dessa vidare innan de kommit i kontakt med livsmedel.
- Verksamheter som återvinner material och produkter i syfte att användas i kontakt med livsmedel.
- Verksamheter som omformar ett färdigt slutmaterial för att det ska få sin slutliga utformning innan det kommer i kontakt med livsmedel (varmformningsbara ark och förformade flaskor) och som överlåter dessa produkter vidare innan de kommer i kontakt med livsmedel.
- Verksamheter som applicerar tryck på ett förpackningsmaterial och som överlåter produkterna vidare innan de kommer i kontakt med livsmedel.
- Verksamheter som tillverkar plastgranulat i syfte att använda till material och produkter i kontakt med livsmedel.
Importör
Med importör menas en verksamhet som från ett land utanför Europeiska unionen för in material eller produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel till Sverige, och överlåter dessa vidare innan de kommit i kontakt med livsmedel. Alla länder utanför Europeiska unionen räknas i detta sammanhang som tredjeländer, inklusive EES-länderna.
Exempel på importörer av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel:
- Grossister som från land utanför EU tar in utgångsmaterial, mellanliggande/intermediära material eller färdiga material eller produkter och överlåter dessa vidare innan de kommit i kontakt med livsmedel.
- Detaljhandelsanläggningar som från land utanför EU tar in utgångsmaterial, mellanliggande/intermediära material eller färdiga material eller produkter och överlåter dessa vidare innan de kommit i kontakt med livsmedel.
- Verksamheter som hyr ut tallrikar, bestick eller andra kontaktmaterial, om de själva importerar produkterna.
Huvudkontor
Företag som importerar kontaktmaterial och har enheter på flera orter i landet ska registrera huvudkontoret om detta är den enda inköparen av de kontaktmaterial som företagen säljer. Det gäller oavsett om material och produkter importeras och överlåts under eget varumärke eller annat varumärke. Enheterna inom företaget behöver inte registrera sig enskilt om de inte själva importerar kontaktmaterial.
Ett företag som har flera enheter som tillverkar eller förädlar material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel ska registrera varje enskild enhet. Företaget behöver inte registrera huvudkontoret om det inte importerar kontaktmaterial för att överlåta dem till andra enheter inom eller utanför företaget.
Exempel på när huvudkontor inte ska registreras:
Ett tillverkande företag har tre olika produktionsenheter i landet samt ett huvudkontor, varifrån kvalitetssystem tas fram. De tre producerande enheterna ska registreras i respektive kommun. Huvudkontoret behöver normalt inte registreras, då kvalitetssystemet kontrolleras hos producerande enheter, även om det samordnas via ett huvudkontor.
Kontroll av kontaktmaterialföretag
Sedan år 2021 är det möjligt för myndigheter i Sverige att kontrollera att verksamheter som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial följer kontaktmateriallagstiftningen.
Verksamheter som inte behöver registreras
- Små verksamheter
- Verksamheter med en omsättning för kontaktmaterial under 80 000 kronor per räkenskapsår.
- Verksamheter som tillverkar, förädlar eller importerar färre än 1 000 enheter av kontaktmaterial per år. Exempel på enhet: sugrör som säljs i flerpack ska räknas som flera enheter sugrör. 1 sugrör = 1 enhet. - Redan registrerade livsmedelsföretagare
Livsmedelsanläggningar som redan är registrerade och även hanterar kontaktmaterial. - Verksamheter som köper och säljer inom EU
Verksamheter som köper in eller säljer kontaktmaterial från andra svenska företag eller företag inom EU. - Detaljhandelsföretag
Företag som säljer kontaktmaterial direkt till slutkonsument, förutsatt att de inte själva tillverkar, förädlar eller importerar kontaktmaterial. - Övriga undantag
- Agenturföretag som endast förmedlar försäljning.
- Transportörer av kontaktmaterial.
- Hantverkare som reparerar processutrustning.
- Snickeriföretag som installerar kök.
- Lager som endast lagrar material.
Avgifter för anmälan och kontroller
Kommunen gör regelbundna kontroller av verksamheten och tar ut en avgift baserad på den tid kontrollen och handläggningen tar. Hur ofta din verksamhet ska kontrolleras beror på verksamhetens omfattning, hantering och hur väl den följer regelverket.
Du betalar en engångsavgift för registreringen och timavgift för planerad eller uppföljande kontrollen.
Läs mer på sidan Avgifter
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 mars 2025