Industritekniska programmet

Industritekniska programmet är en lärlingsutbildning. Det innebär att du från och med årskurs två är ute minst hälften av din skoltid på en arbetsplats.
På industritekniska programmet lär du dig processinriktad och maskinell materialbearbetning, svetsning, driftsäkerhet och underhåll. Efter avklarad examen är du anställningsbar inom ditt yrkesområde men du kan också studera vidare på yrkeshögskola eller högskola.
Det industritekniska programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ, och lär dig om hur man samarbetar inom olika företag och om möjligheterna att driva ett eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och utveckla arbetet.
På industritekniska programmet jobbar du med industriell teknik och industriteknisk produktion. Du lär dig använda olika svetsmetoder, CNC-maskiner och teknisk datautrustning. Du bearbetar material, hanterar industritekniska processer och arbetar med kvalitetssäkring. Vi jobbar utifrån ett helhetsperspektiv i den industriella verksamheten. På så sätt ser du sammanhangen i produktionsleden, produktionsutrustningens funktion, användning och skötsel inom industriell teknik. Regler, noggrannhet och säkerhet är viktigt och återkommer i allt vi gör.
Utöver yrkeskunnande är det viktigt att du är flexibel och kan lösa problem. Du lär dig planera, genomföra, dokumentera, utvärdera och utveckla ditt arbete. Du lär dig branschens fackspråk, att ta ansvar, jobba självständigt och utföra ditt yrkeskunnande med hög kvalitet.
Vi har stora lokaler med modern teknik och bra utrustning där du övar dina praktiska färdigheter. När du kommer ut på APL (arbetsplatsförlagt lärande) fortsätter du din utbildning på företagens utrustning. Vi har ett bra samarbete med företag i regionen som bidrar till din utveckling och gör att du får en branschanpassad utbildning.
GLA - gymnasial lärlingsanställning
Om du väljer att läsa industritekniska programmet kan du söka gymnasial lärlingsanställning under förutsättning att det finns ett företag som är villigt att anställa dig.
Det innebär att du har en arbetsgivare som satsar på dig - arbetsplatsen blir en del av skolan. Fördelen med att söka en gymnasial lärlingsanställning är att du redan under din utbildning får jobba med det som du vill göra och är bra på. Genom GLA får du din första anställning på ditt CV och du får lön under tiden du utbildar dig.
Högskolebehörighet
Grundläggande högskolebehörighet ingår i programmet. Det finns även möjlighet att välja bort högskolebehörigheten.
Så här är programmet uppbyggt
Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng
Engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Driftsäkerhet, mäniskan i industrin och produktionsutrustning.
Inriktningar
Inför ditt andra år väljer du någon av inriktningarna nedan. På vissa inriktningar är det begränsat med platser, det kan betyda att du inte får plats på den inriktning du väljer. Urvalet baseras på ditt grundskolebetyg.
Produkt och maskinteknik 8 platser 300 poäng
Inriktningen behandlar hur verktyg och industriella utrustningar hanteras samt hur ett visst material hanteras och bearbetas. Den kan också leda till mer produktnära arbete som innefattar såväl design, konstruktion som produktion. Inriktningen kan leda till arbete som maskinoperatör/CNC-operatör.
Svetsteknik 8 platser 300 poäng
Inriktningen behandlar olika svetstekniker, plåtbearbetning och tillhörande arbetsmoment. Den kan också leda till mer produktnära arbete som innefattar såväl design, konstruktion som produktion. Inriktningen kan leda till arbete som svetsare i många olika yrken där svetsning är efterfrågad.
Programfördjupning
Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning.
- Produkt och maskinteknik 900 poäng
- Svetsteknik 800 poäng
Individuellt val 200 poäng
Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt stora utbud.
Gymnasiearbete 100 poäng
Under det sista året gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.
Totalt 2800 poäng
För frågor och mer information gällande programstruktur, högskolebehörighet med mera kan du kontakta studie- och yrkesvägledare. Kontaktuppgifter till SYV hittar du längre ner på sidan.
Det här lär du dig på programmet
Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ, och lär dig om hur man samarbetar inom olika företag och om möjligheterna att driva ett eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och utveckla arbetet.
På IN jobbar du med industriell teknik och industriteknisk produktion. Du lär dig använda olika svetsmetoder, CNC-maskiner och teknisk datautrustning. Du bearbetar material, hanterar industritekniska processer och arbetar med kvalitetssäkring. Vi jobbar utifrån ett helhetsperspektiv i den industriella verksamheten. På så sätt ser du sammanhangen i produktionsleden, produktionsutrustningens funktion, användning och skötsel inom industriell teknik. Regler, noggrannhet och säkerhet är viktigt och återkommer i allt vi gör.
Utöver yrkeskunnande är det viktigt att du är flexibel och kan lösa problem. Du lär dig planera, genomföra, dokumentera, utvärdera och utveckla ditt arbete. Du lär dig branschens fackspråk, att ta ansvar, jobba självständigt och utföra ditt yrkeskunnande med hög kvalitet. Vi har ett bra samarbete med företag i regionen som bidrar till din utveckling och gör att du får en branschanpassad utbildning. När du är ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) får du dessutom inblick i företagandets villkor.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
En viktig del av din utbildning är APL vilket innebär att du som elev får komma ut i verkligheten och följa olika verksamheter. Ofta ger APL goda kontakter med de lokala företagen och i många fall arbete efter avslutad utbildning.
IN är en lärlingsutbildning från årskurs två. Det innebär att du är ute på APL minst hälften av din skoltid i årskurs två och tre.
Du som har påbörjat utbildningen tidigare har 15 veckors APL, fördelat på 5 veckor under hösten i årskurs två och 5 veckor vardera på hösten och våren i årskurs tre.
Vi har nära kontakt med arbetslivet i Ljungby. Det gör att vi kan erbjuda dig goda APL- möjligheter. När du är ute på APL får du dessutom inblick i företagandets villkor. Många av våra elever kommer tillbaka till sitt APL-företag för sommarjobb under gymnasietiden eller för en anställning efter examen.