Försäljnings- och serviceprogrammet

Är du en utåtriktad och nyfiken person som gillar att möta andra människor? Försäljnings- och serviceprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av försäljning, både i butik och på andra sätt. Du får utöver det jobba med logistik, inköp, marknadsföring och kommunikation. Programmet är yrkesförberedande och gör dig redo för att kunna jobba direkt efter utbildningen.
På försäljnings- och serviceprogrammet får du utveckla din förmåga att möta människor, både kunder och medarbetare. Du förbättrar även en rad olika kompetenser som är viktiga för det framtida arbetet inom handel såsom kompetens inom service, samarbete, kommunikation, organisation, hållbarhet, initiativ och försäljning.
På programmet tränar du din förmåga att möta människor och utveckla relationen med affärskontakter och medarbetare. Du tränar dig i att söka, analysera och värdera information och att ta ansvar och handla med omdöme.
Du arbetar ofta i projektform, och tränar din förmåga att vara aktiv och företagande. Du förbereder dig för fortsatt lärande i arbetslivet. Vi lägger stor vikt vid att utveckla entreprenöriella förmågor. Du lär dig att starta och driva egna företag i samtliga tre årskurser
Högskolebehörighet
Försäljnings- och serviceprogrammet ger dig grundläggande högskolebehörighet. Det finns möjlighet att välja bort högskolebehörigheten.
Framtiden
Efter avslutad utbildning finns det goda möjligheter till jobb. Utbildningen är till för dig som kan se dig inom yrken som ekonomiassistent, butikssäljare, marknadsförare, inköpare, näthandlare, ledare i butik, logistiker m.m.
Efter utbildningen har du även med dig grundläggande kunskaper för att starta eget företag. Genom utbildningen har du startat, drivit och avvecklat två företag
Så här är programmet uppbyggt
Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng
Engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.
Programgemensamma ämnen 1000 poäng
Entreprenörskap, försäljning och kundservice, handel, handel och hållbar utveckling, information och kommunikation samt praktisk marknadsföring.
Programfördjupning 600 poäng
Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning.
Som NIU-elev har du ett förutbestämt utbud med programfördjupning på 200 poäng; specialidrott.
Individuellt val 200 poäng
Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt stora utbud.
- Som LIU-elev läser du 300 poäng förutbestämda ämnen; tävlingsidrott och träningslära.
- Som NIU-elev läser du 200 poäng individuellt val med förutbestämda ämnen; specialidrott och tränings- och tävlingslära.
Gymnasiearbete 100 poäng
I slutet av försäljnings- och serviceprogrammet gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper du behöver för att börja jobba med det som du utbildat dig till.
Totalt 2800 poäng
För frågor och mer information gällande programstruktur, högskolebehörighet med mera kan du kontakta studie- och yrkesvägledare. Kontaktuppgifter till SYV hittar du längre ner på sidan.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i totalt 19 veckor och kallas arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL ingår i vissa ämnen på programmet och är ett viktigt inslag i utbildningen.
- I årskurs 1 och 2 kommer du att vara ute på APL i fem veckor per årskurs.
- I årskurs 3 kommer du att vara ute på APL i totalt nio veckor uppdelat på två perioder.
APL ger dig erfarenheter och kontakter som du har nytta av i arbetslivet. Under din APL på försäljnings- och serviceprogrammet får du lära dig att använda kunskaper som du har fått under studietiden.
Certifierad handelsutbildning
Försäljnings och serviceprogrammet på Sunnerbogymnasiet är en certifierad utbildning genom handelns branschorganisation Handelsrådet.
Certifieringen är en kvalitetssäkring och ett kvitto på att skolan arbetar tillsammans med branschen.
- För eleverna visar certifieringen att utbildningen ger det som krävs för att arbeta i handeln.
- För företagen visar certifieringen att skolan lever upp till de krav som utformats av arbetsmarknadens parter i handeln.
Elever som tar sin yrkesexamen får ett intyg som visar att de har genomfört sin utbildning på en certifierad skola. Intyget kan exempelvis komma till användning vid framtida anställningsintervjuer.
Ung företagsamhet (UF)
Som UF-företagare med anknytning till FS kan du starta ett ”företag” inom ditt intresseområde. Du driver företaget med riktiga produkter och mot riktiga kunder. Det kan vara antingen ett tjänsteföretag, ett tillverkningsföretag. Genom att arbeta med UF-konceptet får du en bra bild av hur det är att starta igång, driva och avveckla ett företag. På försäljnings- och serviceprogrammet får du chansen att starta ett UF-företag i både årskurs 2 och årskurs 3 med två olika affärsidéer.