Fordons- och transportprogrammet
Fordons- och transportprogrammet leder dig in i något av fordons- och transportbranschens olika yrken. Efter din examen kan du börja jobba direkt eller fortsätta studera vidare inom yrkeshögskola eller högskola.
Fordons- och transportprogrammet har två olika inriktningar som båda tränar och lär dig att möta och vårda verkliga kunder, vilket hjälper dig att utvecklas till en skicklig yrkesperson i ditt framtida arbete.
Inriktning: personbilsmekaniker
På inriktningen personbilsmekaniker lär du dig om teknik, elektronik och IT i fordon. Vi djupdyker i den moderna fordonstekniken, och du lär dig hantera olika teknisk utrustningar och de datasystem som branschen kräver. Du lär dig om funktion, konstruktion, diagnostik, reparation och service av fordon. Du får inblick i en värld av toppmoderna verkstäder, internationella möjligheter och varierande yrken. Du får även lära dig att bemöta kunder och erbjuda bra service.
Inriktningen personbilsmekaniker kan förbereda dig till jobb som exempelvis fordonstekniker, bilprovare/besiktningsman, servicetekniker, gummireparatör, lastbilsmekaniker, truckmontör, reservdelsspecialist och verkmästare.
Inriktning: transport
På inriktningen transport lär du dig om tunga fordon och att hantera modern teknik. Du lär dig framföra olika fordon och om hantering av gods på lager och i terminal. Du lär dig om regler och förordningar och utvecklas i trafikkunskap, transportsystem och logistik. Du ges möjlighet till behörigheterna: truck- och farligt godscertifikat (ADR), körkortsklasserna: B, BE, C, CE och yrkesförarkompetens.
Inriktningen förbereder dig för jobb som exempelvis transportledare, logistiker, truck- och hjullastare, inom försvarsmakten och som chaufför inom olika områden både i Sverige och internationellt.
Preliminärt finns det 20 platser för inriktningen transport.
Högskolebehörighet
Grundläggande högskolebehörighet ingår i programmet. Det finns även möjlighet att välja bort högskolebehörigheten.
Så här arbetar vi
Vi arbetar i egen modern bilverkstad och har en övningsgård i direkt anslutning till skolan. Vår fordonspark är toppmodern och fräsch och vi har ett nära samarbete med många olika företag vilket ger oss tillgång till flera av de datasystem som används i branschen. Vi anpassar oss efter dagens teknik och framtida behov. Fordons- och transportbranschen är i dag komplex och specialiserad. Detta gör att vi jobbar mycket med problemlösning, miljö, säkerhet och ekonomi, vilket lär dig använda rätt utrustning och metod när du jobbar och organiserar ditt arbete. Du övar dig redan under utbildningen i att möta medarbetare, kunder, personer från andra företag och leverantörer. Då tränar du i att förklara och resonera och du blir bekväm i branschens fackspråk, både på svenska och engelska. Du lär dig dokumentera ditt arbete och om de nationella och internationella överenskommelser, lagar och andra bestämmelser som finns.
Vi samarbetar dessutom med branschorganisationerna: MYN (Motormännens Yrkesnämnd), MAF (Motormännens Arbetsgivareförening), TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) och de fackliga organisationerna Metall och Transport.
Programstruktur
Gymnasiegemensamma ämnen
- Engelska 5 100 poäng
- Engelska 6 100 poäng
- Historia 1a1 50 poäng
- Idrott och hälsa 1 100 poäng
- Matematik 1a 100 poäng
- Naturkunskap 1a1 50 poäng
- Religionskunskap 1 50 poäng
- Samhällskunskap 1a1 50 poäng
- Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100 poäng
- Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 100 poäng
- Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 100 poäng
Programgemensamma ämnen
- Fordons- o transportbranschens villkor o arbetsområden 200 poäng
- Fordonsteknik – introduktion 200 poäng
Inriktningar
Personbil
- Personbilar – basteknik 100 poäng
- Personbilar – service och underhåll 1 100 poäng
- Personbilar – service och underhåll 2 100 poäng
- Personbilar – verkstad och elteknik 100 poäng
Transport: 20 platser
- Yrkestrafik 1a 200 poäng
- Yrkestrafik 1b 300 poäng
Programfördjupningar
Personbil
- Hjulutrustning 200 poäng
- Personbilar – chassi och bromsar 100 poäng
- Personbilar – förbränningsmotorer 100 poäng
- Personbilar – kraftöverföring 100 poäng
- Personbilar – system- och diagnosteknik 1 200 poäng
- Personbilar – system- och diagnosteknik 2 100 poäng
Transport
- Fordonskombinationer – godstransporter 200 poäng
- Godstrafik 200 poäng
- Godstransporter – specialisering 100 poäng
- Maskinell godshantering 200 poäng
Individuellt val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng
APL ingår i vissa kurser för programmet
Total 2800 poäng
För frågor och mer information gällande programstruktur, högskolebehörighet mm. kan du kontakta studie- och yrkesvägledare. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på sidan.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Vi har ett mycket bra samarbete med branschen lokalt och vi kan erbjuda APL-platser inom många områden. Många av våra elever kommer tillbaka till sitt APL-företag för sommarjobb under gymnasietiden eller för en anställning efter examen.
På fordons- och transportprogrammet har du APL i årskurs två och tre.
Ung företagsamhet (UF)
Som UF-företagare med anknytning till fordon- och transportprogrammet kan du starta ett UF-företag inom ditt område. På så sätt skaffar du egna kunder och riktiga jobb och uppnår än högre kompetens. Dina färdigheter avgör hur pass avancerat ditt företag kan vara.