El- och energiprogrammet
_BW.jpg)
El- och energiprogrammet är för dig som gillar att lösa problem, vill arbeta med att installera och reparera elanläggningar, larm och system för tv och datorer. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare el och energi.
På el- och energiprogrammet får du lära dig hur apparater och elektriska maskiner fungerar, hur du producerar el, installerar system för el samt om hur el, energi och vatten överförs. Du lär dig också om el- och energiteknik, automation, dator- och kommunikationsteknik och IT-infrastruktur.
Du studerar säkerhetsfrågor som standarder och informationssäkerhet. På el- och energiprogrammet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador.
Efter examen är du redo att påbörja din lärlingstid. Inriktningen ger möjlighet till jobb som exempelvis installationselektriker, industrielektriker eller automationstekniker.
Självständighet, team-anda och logiskt tänkande
För dig som ska arbeta inom branschen är det en fördel om du är händig, företagsam, initiativrik och bra på att arbeta självständigt men även tillsammans med andra. Det är en fördel att trivas med kundkontakt samt att ha ett matematiskt och logiskt tänkande.
Oavsett om du vill arbeta med högspänning i en industri eller om du vill utföra mindre elinstallationer hos privatpersoner och företag, så kommer du hitta din plats i branschen. Det finns flera olika karriärvägar inom yrket som elektriker.
Högskolebehörighet
Grundläggande högskolebehörighet ingår i programmet. Det finns möjlighet att välja bort högskolebehörigheten.
Framtiden
Elektriker har haft och kommer i framtiden att ha en viktig uppgift i uppdraget att utveckla industrier, infrastrukturer och näringsliv. El- och energiprogrammet ger dig en bra grund till vidare studier inom vald inriktning och yrke. Utvecklingen inom el- och energibranschen täcker ett stort område och tack vare det ser vi ett stort behov av tekniker inom elområdet.
Så här är programmet uppbyggt
Gymnasiegemensamma ämnen 900 poäng
Engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk.
Programgemensamma ämnen 400 poäng
Automationsteknik, dator- och kommunikationsteknik, elteknik och energiteknik.
Inriktningar
Inför ditt andra år väljer du någon av inriktningarna nedan. På vissa inriktningar är det begränsat med platser, det kan betyda att du inte får plats på den inriktning du väljer. Urvalet baseras på ditt grundskolebetyg.
Automationsteknik 8 platser 600 poäng
Du får lära dig att arbeta med automatiska maskiner och plockrobotar som har avancerade styr- och reglersystem. Många av dessa finns i den moderna industrin du kan även arbeta inom flera andra områden. Samtidigt som du lär dig detta får du grunden för elbehörighet, så att du kan arbeta som elektriker inom industrin eller på andra ställen.
Elteknik 12 platser 500 poäng
Du får kunskaper för att arbeta som elinstallatör. En installationselektriker arbetar med elinstallationer i bostäder, kontor och industri. Du får också kunskap om larm, övervakning och fatighetsautomation. Efter praktik kan du få ECY:s (Elektrikernas Centrala Yrkesnämnd) certifikat för elektriker.
Programfördjupning
Du får möjlighet att specialisera och bredda dig ytterligare inom programmet. Det kallas programfördjupning.
- Automationsteknik 600 poäng
- Elteknik 700 poäng
Individuellt val 200 poäng
Du har även individuellt val där du väljer vad du vill läsa utifrån vårt stora utbud.
Gymnasiearbete 100 poäng
I slutet av utbildningen gör du ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.
Totalt 2800 poäng
För frågor och mer information gällande programstruktur, högskolebehörighet mm. kan du kontakta studie- och yrkesvägledare. Kontaktuppgifter till SYV hittar du längre ner på sidan.
Arbetsplatsförlagd utbildning - APL
Du får arbetsplatsförlagd utbildning i årskurs två och tre. Vi har nära kontakt med arbetslivet i Ljungby kommun med omnejd. Det gör att vi kan erbjuda dig goda APL-möjligheter. På din APL får du omvandla dina teoretiska kunskaper till praktiska och knyta värdefulla kontakter för framtiden.
Tätt samarbete med lokala företag
Utbildningen är utformad i samarbete med lokala företag i branschen. Här utvecklar du din samarbetsförmåga och tränar dig i att bemöta kunder och ge god service.
Du utvecklar också ditt ansvarstagande och lär dig utföra ditt jobb på ett professionellt sätt. Vi förbereder dig för att utföra uppdrag både på företag och i människors hemmiljö.
Du kommer dessutom att lära dig om företagandets villkor, ekonomi, arbetssäkerhet, arbetsmiljöstandarder, nationella och internationella överenskommelser om teknologi och miljöpåverkan.
Ung företagsamhet (UF)
Som UF-företagare med anknytning till el- och energiprogrammet finns inte lika stora möjligheter att starta ett UF-företag som för andra yrkesprogram, eftersom du inte har en allmän behörighet. Men med kreativitet och vilja kan du starta ett UF-företag på ett sätt som är lämpligt för just din utbildning. På så sätt lär du dig än mer om företagande i skarpt läge.
ECY-certifikatet
På el- och energiprogrammet har du möjlighet att få ett ECY-certifikat. ECY-certifikat för elektriker är ett bevis på att du har klarat en teoretisk och praktisk utbildning som branschen godkänt.
Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) är ett samarbetsorgan mellan Installatörsföretagen (IN) och Svenska Elektrikerförbundet (SEF). Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.
Ett ECY-certifikat gör det lätt för dig att visa att du har rätt utbildning för att arbeta som elektriker. Vill du jobba i ett annat nordiskt land efterfrågas ECY-certifikat.