Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Anpassade gymnasieskolan - Individuella program

Lärare och elev lagar mat

Utbildningen i anpassad gymnasieskola är till för ungdomar som har slutat grundskolan eller anpassad grundskola och inte har förutsättningar att klara gymnasieskolans kunskapskrav på grund av en intellektuell funktionsnedsättning eller en hjärnskada.

Anpassade gymnasieskolan möter varje elevs förutsättningar och behov. Individuella program i anpassade gymnasieskolan är till för elever som behöver en utbildning som är anpassad för de egna förutsättningarna. Eleven läser ämnesområden istället för ämnen. Utbildningen ska ge en god grund för yrkesliv och fortsatta studier, personlig utveckling och deltagande i samhället.

I Ljungby kommun finns anpassade gymnasieskolan på Sunnerbogymnasiet.

Ansökan

Ansök till anpassad gymnasieutbildning via gymnasieantagningen. Sista ansökningsdag är 15 februari.

Så här arbetar vi

På anpassade gymnasieskolan har varje elev en individuell studieplan. Det finns möjlighet att läsa enstaka ämnen på nationellt program utöver ämnesområden. Anpassade gymnasieskolan har anpassade och moderna lokaler.

Så här är det individuella programmet uppbyggt

Anpassade gymnasieskolans individuella program är en utbildning som är anpassad efter elevernas behov och förutsättningar. Eleverna studerar ämnesområden istället för ämnen.

Ämnesområden:

  • Estetisk verksamhet
  • Hem och konsumentkunskap
  • Idrott och hälsa
  • Individ och samhälle
  • Språk och kommunikation
  • Natur och miljö
  • Praktik
  • Ung Företagsverksamhet (UF) – på anpassade gymnasieskolan kan du starta och driva ett UF.

Utbildningen ska ge kunskaper för ett så aktivt och självständigt liv som möjligt för att kunna delta i samhällslivet. Det finns möjligheter att läsa enstaka ämnen på nationellt program utöver ämnesområdena på det individuella programmet.

Anpassade gymnasieskolearbetet

Anpassade gymnasieskolearbetet visar att eleven är väl förberedd för ett yrkesområde som programmet är inriktat mot. Eleven ska visa förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet.

Gunilla Kroon Svensson

Arbetsledare Individuella program

Véronique Girardet Cortolezzis

Studie- och yrkesvägledare

Yvonne Johansson

Speciallärare Nationella program