Styrande dokument och rapporter
Här finns information om Sunnerbogymnasiets styrande dokument och rapporter.
Alkohol- och drogpolicy
Inledning
Sunnerbogymnasiet bedriver en drogfri verksamhet och strävar efter att arbeta aktivt med både förebyggande och åtgärdande insatser när det gäller alkohol och andra droger.
För att kunna nå målet med en drogfri miljö ska detta policydokument vara ett stöd så att skolan kan främja hälsa och förebygga tillbud och olyckor, förhindra användning samt motverka och förhindra nyrekrytering av elever till alkohol- och droganvändning.
Skolan samverkar med elever, hem, socialtjänst och polis i enlighet med Kronobarnsmodellen. I första hand är syftet med samarbetet att förebygga användning och i andra hand tidigt upptäcka användning. I skolans elevhälsa ingår kurator, skolsköterska, specialpedagog, studie- och yrkesvägledare samt rektor.
För detaljer kring tillvägagångssätt, hantering och uppföljning av provresultat finns särskild handlingsplan.
Definition
Med drogfri skola avses att varken alkohol, narkotikaklassade substanser och receptbelagda läkemedel som inte är föreskrivna av läkare, samt andra sinnesförändrande och beroendeframkallande substanser skall förekomma på skolan.
Syfte
- Syftet med vår drogpolicy är att: Motverka användning av tobak, alkohol och narkotika.
- Skapa en trygg och säker arbetsmiljö i skolan.
- Motverka ohälsa, tillbud och olyckor.
- Tidigt upptäcka, uppmärksamma och agera vid oro/misstanke om droganvändning.
- Ge eleverna bästa möjliga förutsättningar att kunna genomföra sina studier.
Mål
Målet med vår drogpolicy är att:
- Minska andelen elever som använder tobak, alkohol och narkotika
- Minska användningen av tobak, alkohol och/eller narkotika bland elever som redan använder.
Regler
Skolan är en arbetsplats med samma krav och skyldigheter som andra arbetsplatser och ska därför vara tobak-, alkohol- och drogfri.
För elever och personal gäller:
- Tobaksrökning är förbjudet inom skolans område.
- Nyttjande av e-cigaretter, så kallad vape är förbjudet inom skolans område.
- Det är förbjudet att vara påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel eller ha kvarstående påverkan eller följdeffekter av någon substans under skoltid eller i verksamhet som sker i skolans regi.
- Det är förbjudet att förvara och inneha alkohol eller droger på skolan.
- Det är förbjudet att överlåta, sälja eller förmedla droger på skolan.
- Att använda, inneha eller sälja narkotika eller sälja alkohol på skolan är ett brott och ska enligt lagen anmälas till polisen.
- Symboler för tobak, alkohol och narkotika är inte tillåtet inom skolans område.
- I skolans ordningsregler (upprättade enligt Skollagen 2010:800, 5 kap 5§) framgår att Sunnerbogymnasiet är en helt drogfri skola.
Lagstiftning
Skolan har att följa och tillämpa den lagstiftning som på olika sätt berör de ovan angivna substanserna och som regleras i följande lagar:
Grundlagen, FN:s Barnkonvention (Svensk lag), Narkotikastrafflagen, Arbetsmiljölagen, Skollagen, Socialtjänstlagen och Sekretesslagen.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Sunnerbogymnasiet bedriver i enlighet med Arbetsmiljölagen ett systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) som syftar till en trygg och säker arbetsmiljö. Skolans drogpolicy är en del i det arbetet.
Skolans förebyggande arbete mot alkohol och andra droger
- Personal, elever och vårdnadshavare ges information om skolans alkohol- och drogpolicy. Vårdnadshavare och elever informeras om skolans alkohol- och drogpolicy vid skolstart och ges då möjlighet att lämna samtycke till våra rutiner. Elever ges information om vart man kan vända sig med frågor om eller vid egna eller kamraters alkohol- eller narkotikaproblem och vilka sekretessregler som gäller i sådana situationer. Informationen ligger även på Sunnerbogymnasiets hemsida, www.sunnerbogymnasiet.se
- Drogtestning används av olika skäl vid misstanke om användning av narkotika. Syftet är att undanröja misstankar och skapa bra förutsättningar för stöd och hjälp till eleven. Slumpvis drogtestning erbjuds alla elever. Syftet är att förebygga och vid behov tidigt upptäcka användning av narkotika i syfte att förebygga skador och olyckor i samband med praktiska moment och APL. Drogtestning är alltid frivilligt, men att avstå från testning kan medföra en anmälan till socialtjänsten.
- Inför student informerar gymnasiechef i samverkan med polis i samtliga avgångsklasser. Man informerar bland annat om ansvar i samband med stundande festligheter och konsekvenser av vilka val som görs som resultat av till exempelvis alkoholbruk.
- I undervisningen ges eleverna utrymme för information, lärande och samtal för att ges förutsättningar att kritiskt kunna värdera och reflektera kring användning av alkohol och andra droger. Man samtalar också om konsekvenser av detta i ett individ- och samhällsperspektiv.
- Elever kan vid alkohol- eller drogproblem vända sig till elevhälsan för konsultation och hjälp och erbjudas vidare kontakt med socialtjänst eller regionen.
- All personal skall ha kännedom om skolans alkohol – och drogpolicy.
- Skolans elevskyddsombud samt elevråd ska vara delaktiga i skolans förebyggande arbete mot droger.
- I samverkan med polisen genomförs i förebyggande syfte narkotikasök med hund. Detta sker i enlighet med polismyndighetens riktlinjer och genomförs på tider när elever inte befinner sig i lokalerna. Narkotikahund kan också förekomma på polisens initiativ vid misstanke om att narkotika förvaras i skolans lokaler.
- Skolans alkohol- och drogpolicy är ett viktigt verktyg i det förebyggande arbetet då policyarbete i sig har en förebyggande effekt.
- Hälsosamtal med skolsköterska erbjuds alla elever. Under hälsosamtalet sker bland annat samtal kring alkohol, tobak och narkotika.
- Samtal med klassrepresentanter från första och andra året genomförs årligen av kuratorer. I samtalen tar man bland annat upp ämnen som alkohol och droger.
- En skola som präglas av tillit och goda relationer, där elever känner sig trygga, utvecklas och lyckas i sina studier är en viktig skyddsfaktor. Sunnerbogymnasiets systematiska kvalitetsarbete – Sunnerbomodellen, är därför en del i det förebyggande arbetet.
- Kontinuerlig uppföljning av elever frånvaro. Elever som nyttjar droger har ofta frånvaro från skolan.
Uppföljning av förebyggande arbete
- Skolsköterskan för statistik över antal slumpvisa tester som genomförs och hur stor andel av dessa som är positiva. Hon följer även upp de tester som genomförs av regionen vid misstanke om droganvändning.
- Vart tredje år görs, i samverkan med Region Kronoberg, en undersökning om ungdomars hälsa- och livsstilsvanor. Elev, vårdnadshavare och personal informeras om resultatet av undersökningen.
Sunnerbomodellen
Sunnerbogymnasiets utvecklingsarbete har de senaste åren handlat om att fler elever ska nå examen. Detta har resulterat i Sunnerbomodellen. Samtliga medarbetare förväntas arbeta utifrån modellen.
Sunnerbomodellen är ett arbetssätt som är utarbetat enligt aktuell forskning och beprövad erfarenhet efter en kartläggning av rutinerna och resultaten på Sunnerbogymnasiet. Det handlar om fyra områden: Lektionsdesign, Studieteknik, Relationer och Närvaro. Alla dessa har betydelse för elevers studieresultat och arbetet med Sunnerbomodellen syftar till ökad måluppfyllelse om att fler elever ska få examen.
Lektionsdesign
Lärandet gynnas av strukturerade lektioner och enligt Sunnerbomodellen bör man planera lektioner, eller sjok med lektioner, utifrån fyra faser:
- Före lektionen
- Inledning
- Lektionsinnehåll: Aktivitet och bearbetning
- Avslutning
Tydlig lektionsdesign främjar lärandet och minskar behovet av extra anpassningar.
Studieteknik
Det finns tekniker för att lära lättare, mer och snabbare. Arbetet med studieteknik kan ske både i ämnen och på mentorstiden. I arbetet med Sunnerbomodellen har vi tagit fram ett material med färdiga lektionspaket att använda på, framför allt, mentorstiden. Fokus där ligger på de fem supermetoderna som har visat sig vara det som fungerar bäst vid inlärning. Varje ämne bör emellertid visa vilka tekniker som fungerar bäst i lärandet av just det ämnesspecifika stoffet.
Relationer
Goda relationer på en skola, både mellan lärare-lärare, lärare-elever och elever-elever, är förutsättningen för att ett lärande kan ske. Att stärka relationer är ett arbete som görs hela tiden, men speciellt på mentorstiden. Kontinuerligt bör man t ex göra gruppstärkande övningar med klassen. Arbetet med elevdemokrati är också viktigt för att stärka goda relationer och därför är det viktigt att ha återkommande klassråd.
Närvaro
Ett mycket tydligt samband finns mellan hög frånvaro och utebliven gymnasieexamen.
Allt arbete med Sunnerbomodellen (lektionsdesign, studieteknik och goda relationer) syftar till att främja närvaro, men finns det ev frånvaro är det viktigt att sätta in insatser tidigt. För att upptäcka osund frånvaro ska den grafiska översikten för eleven skrivas ut varje månad och elev med oförklarlig frånvaro ska rapporteras.