Det behövs bra mat med gott om näring och energi för dagar fulla av lek och lärande. I våra förskolor och skolor serveras vällagad och god mat med bra kvalitet. Vi lagar mat från grunden och bakar eget bröd de dagar vi serverar soppa. Målsättningen är att använda 100 % svenskt kött och en fjärdedel ekologiska produkter.
Skollunchen ska bestå av en kost som närings- och energimässigt ska ge dig cirka en tredjedel av dagsbehovet. Det betyder att du måste äta de återstående två tredejedelarna någon annanstans för att du ska må bra och klara av din skoldag.
Matsedeln på din skola
Ladda ner appen skolmaten för att se menyn på din förskola/skola varje dag.
Ladda ner appen Skolmat i Appstore Länk till annan webbplats.
Ladda ner appen Skolmat i GooglePlay Länk till annan webbplats.
Här kan du även se menyn direkt i webbläsaren. Länk till annan webbplats.
Anmälan om specialkost
Vi erbjuder special- och/eller ersättningskost då det finns medicinska skäl.
Har du som elev eller ditt barn behov av specialkost eller anpassade måltider? Då krävs ett kostintyg och i flera fall också ett läkarintyg.
Kostintyget gör du via e-tjänst. I e-tjänsten kan du bifoga läkarintyg. Det går bra att komplettera med läkarintyg i efterhand om du eller ditt barn inte har fått det ännu.
Läkarintyg vid specialkost
Läkarintyg
Läkarintyg kan frivilligt bifogas i e-tjänsten. Detta kan vara aktuellt om det bedöms medföra stora konsekvenser och/eller lidande om det inte blir rätt kost.
Tänk på att också/alltid informera skolverksamheternas personal kring behovet av annan kost. Vid specialkost som medför särskilt stora konsekvenser ska aktuellt kök kontaktas samt lämna ett läkarintyg om man anser att det behövs.
Nytt intyg
Då behovet förändras eller vid förskoleklass, årskurs 4, 7 och årskurs 1 på gymnasiet ska kostintyget uppdateras. Detta görs via e-tjänst. Vid kronisk sjukdom som diabetes eller celiaki behövs inget nytt årligt intyg förutsatt att eleven inte byter skola.
Allergier
Innehållsförteckning
Vi utgår från förpackningens deklarerade innehåll, i de fall det exempelvis står ”kryddor” utgår vi från att eventuella allergener understiger fastställda gränsvärden.
Laktos
Vi betraktar hårdost lagrad längre än tre veckor som laktosfri. (Branschen betecknar själva hårdost lagrad tre-fyra veckor som laktosfri eller att mängderna är så små att det saknar betydelse).
Gluten
I våra lokaler hanteras spannmål och mjöl, vilket gör att det kan finnas “spår av” gluten i de livsmedel vi serverar.
Kontaminering
I köket hanterar vi alla förekommande livsmedel förutom nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön. Vi har inte separat utrustning mellan olika allergener men följer fastlagda rutiner för rengöring.
Nötter och mandel
Vi använder inte nötter, mandel, jordnötter eller sesamfrön i kommunens kök men får ibland hem råvaror märkta med ”spår av”, exempelvis russin.
Korsreaktioner och ”släktskap mellan allergener”
Vi utgår ifrån det som läkaren skrivit på intyget, inte senare tillagda anteckningar. Vi utesluter de livsmedel som anges, står det t.ex. sojabönor utesluts dessa och står det baljväxter utesluts samtliga ärter och bönor. När anpassning av kost utifrån korsreaktioner är aktuellt gäller det hela året och inte endast en specifik period.
Kontakta aktuellt kök
Har du ett barn i skola och/eller förskola som har behov av specialkost med ökad säkerhet utöver vad som här anges ber vi dig kontakta personalen i det kök det berör. Dessa riktlinjer gäller inom kostavdelningens ansvarsområde varför det även kan vara viktigt att kontakta rektor eller klassföreståndare.
Synpunkter
Har du som matgäst synpunkter på maten som serveras hör gärna av dig till skolmåltidsansvarig på din skola eller till kostchefen.
Rekommendationer för en bra kost
Fördelningen bör vara frukost, lunch och middag eller kvällsmål och två eller tre mellanmål.
Med rätt proportioner på maten minskar du risken för såväl övervikt som vissa sjukdomar. Kombinera med vardagsmotion som till exempel promenader och cykling. Du orkar mer och mår bättre!
Klimatsmart mat och mindre matsvinn
Ett aktivt arbete för klimatsmarta måltider och mindre matsvinn är en del av vår vardag. Se gärna filmen och läs mer på länken nedan.
Skolmjölksstöd
Våra skolor deltar i EU:s skolprogram med ekonomiskt bidrag till skolmjölk.
Skolmjölksstödet kan sökas av alla skolor, från förskola till gymnasium. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.
Läs mer om skolmjölksstöd på jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 27 september 2024