Under 2025 inför vi inkomstkontroll gällande avgiften för förskola och fritids. Det innebär att vi kontrollerar de inkomstuppgifter du som vårdnadshavare lämnat. Sedan följer vi upp vilken avgift du betalat och om det blivit fel justerar vi det i efterhand.
Det är en rättvisefråga att ingen ska betala för mycket eller för lite för förskola eller fritids. Om inkomstkontrollen visar att du har betalat för mycket får du pengar tillbaka och har du betalat för lite får du en extra faktura att betala.
Det första året som kontrolleras är 2023 och gäller dig som betalade avgift för förskola och/eller fritids under 2023. Hur det blir för dig kan vi inte svara på förrän kontrollen är klar till hösten.
Årlig kontroll två år tillbaka
Varje år jämför vi den inkomst du meddelat kommunen med den inkomstuppgift som finns hos Skatteverket. Eftersom vi stämmer av med Skatteverkets uppgifter kan vi göra kontrollen först två år i efterhand. I år jämför vi den inkomst du meddelade 2023 med den inkomst som Skatteverket har fastställt för 2023.
Se till att dina uppgifter är aktuella
Avgiften för förskola och fritidshem baseras på den sammanlagda inkomsten i ditt hushåll per månad, oavsett om ni har gemensamma barn eller inte. Det är viktigt att du lämnar aktuella uppgifter om inkomsten, annars kan du få betala i efterhand. Uppdatera din inkomstuppgift i Edlevo-appen vid förändringar under året samt om dina familjeförhållanden förändras.
Frågor och svar om inkomstkontroll
Här hittar du svar på de frågor vi kan besvara i nuläget. Informationen kommer att uppdateras.
Varför gör ni den här kontrollen?
Avgiften för förskola och fritids baseras på den inkomstuppgift du lämnar. Vi kontrollerar den för att säkerställa att du betalar rätt avgift. Det gör vi för att alla familjer ska behandlas rättvist. Ingen ska betala för mycket eller för lite för barnomsorg. Det är ett sätt att se till att välfärdssystemet inte utnyttjas.
Varför gäller kontrollen 2023, två år bakåt i tiden?
Eftersom vi stämmer av med Skatteverkets uppgifter kan vi göra kontrollen först två år i efterhand. Det behöver finnas en fastställd (så kallad taxerad) årsinkomst hos Skatteverket att jämföra med. Det är samma för alla kommuner.
Hur gör ni inkomstkontrollen?
Vi jämför de inkomstuppgifter vårdnadshavare lämnat till kommunen med Skatteverkets uppgifter. Om beloppen skiljer sig åt räknas avgiften om och justeras i efterhand.
Vid kontrollen hämtar vi uppgifter från Skatteverket om hushållets totala årsinkomst och delar den med tolv för att få fram en beräknad månadsinkomst. Sedan jämför vi den med inkomstuppgiften som lämnats till kommunen.
Hur beräknas barnomsorgsavgiften?
Hur mycket du ska betala beror på hur stor inkomst du och ditt hushåll har. Avgiften beräknas utifrån hushållets sammanlagda inkomst innan skatt.
Ett hushåll består av de vuxna som bor tillsammans (är folkbokförda) på samma adress, antingen som gifta eller som sammanboende. Avgiften för förskola och fritidshem grundas på den sammanlagda inkomsten i ditt hushåll per månad, oavsett om ni har gemensamma barn eller inte.
Maxtaxa gäller för förskola och fritidshem. Det innebär att det finns en gräns för hur hög avgiften kan bli. Om ditt hushåll har en inkomst över ett visst belopp per månad betalar du den högsta avgiften, så kallad maxtaxa. Om du inte meddelar din inkomst får du också betala maxtaxa.
För 2023 gällde maxtaxa om hushållets inkomst före skatt var 54 830 kr per månad eller mer.
Justering av din avgift
När får jag veta om min avgift ska justeras?
Om din avgift ska justeras får du information om det under hösten. Innan dess kan vi inte svara på om du berörs eller inte. Vi kan inte heller svara på några frågor om vilka belopp det kan handla om.
Vad har blivit fel när jag måste betala tillbaka pengar?
Det vanligaste felet är att du inte har lämnat en aktuell inkomstuppgift. Det kan också ha blivit fel om du inte räknat med allt som är skattepliktigt i din inkomst.
Eller så har du inte angett dina familjeförhållanden enligt de regler vi har. Avgiften för förskola och fritidshem grundas på den sammanlagda inkomsten i ditt hushåll per månad. Är du gift eller sambo ingår bådas inkomst i hushållet. Det gäller oavsett om din make, maka eller sambo är förälder till barnet/barnen eller inte.
Vi har separerat, vem av oss ska betala?
Vårdnadshavare som bodde tillsammans under det år som kontrolleras har båda ansvar för att betala fakturan. Vid kontrollen 2025 har ni som bodde ihop 2023 ett gemensamt ansvar för att fakturan betalas. Fakturan skickas till den som var fakturamottagare då. Vi kan inte dela den mellan er bakåt i tiden.
Vi har separerat, vem av oss får utbetalningen?
Vårdnadshavare som bodde tillsammans under det år som kontrolleras har båda ansvar för att dela på pengarna som betalas tillbaka. Utbetalningen går till den som var fakturamottagare 2023. Vi kan inte dela den summan mellan er bakåt i tiden.
Uppdatera inkomstuppgifter
Hur lämnar jag inkomstuppgifter till kommunen?
Du meddelar din aktuella inkomst i Edlevo-appen. Om du inte har BankID kan du fylla i en blankett. Du kan hämta en blankett hos kontaktcenter i kommunhuset, eller kontakta oss via mejl eller telefon.
Vad räknas som inkomst?
Den skattepliktiga inkomsten. Det betyder lön (före skatt) och andra inkomster som du betalar skatt på, till exempel föräldrapenning, sjukpenning och a-kassa.
Barnbidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och studiemedel från CSN är inte skattepliktigt och räknas inte som inkomst.
Det är hushållets sammanlagda inkomst per månad som ligger till grund för avgiften. Ett hushåll består av de vuxna som bor tillsammans (är folkbokförda) på samma adress. Finns det en make, maka eller sambo i hushållet ska även den personens inkomst anges. Det gäller oavsett om barnet eller barnen är era gemensamma eller inte.
Uppdateras inte min inkomst automatiskt?
Nej, inkomsten uppdateras inte automatiskt. Det är du som vårdnadshavare som har ansvar för att meddela rätt inkomst och familjeförhållanden för hushållet.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 22 april 2025