Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Dricksvatten

I Ljungby kommun finns det gott om vatten. Hälsosamt, lokalproducerat och prisvärt dricksvatten. Det är en fantastisk resurs som vi ska vara stolta över och rädda om.

Du som har kommunalt vatten får ditt dricksvatten från kommunens vattenverk. Där renas råvatten till dricksvatten som följer Livsmedelsverkets högt ställda kvalitetskriterier. Dricksvatten är nämligen vårt viktigaste livsmedel.

Vi har tillgång till rent vatten direkt i kranen dygnet runt. Det reflekterar vi kanske inte över så ofta. Men hur vattentillgången kommer att se ut i framtiden kan ingen veta säkert. Därför behöver vi vara vara vattensmarta och hushålla med vårt vatten.

För dig som har egen brunn

Du som enskild fastighetsägare med egen brunn ansvarar för vattenförsörjningen och vattenkvaliteten till din fastighet. De flesta brunnar som har sinat tidigare har varit grävda brunnar. Om vattentillgången har varit dålig under föregående år, så kan du behöva vidta åtgärder för att det inte ska hända igen. Här är några exempel:

  • om möjligt rensa och fördjupa den befintliga brunnen
  • borra en djupare brunn
  • samarbeta med grannar om de har en brunn med god tillgång på vatten och bra vattenkvalitet
  • köpa eller hyra vattentankar eller större kärl för att tillfälligt kunna lagra vatten och fylla på genom att köpa vatten.

Vid vattenbrist

Ljungby kommun har en vattenkiosk där hushåll kan hämta dricksvatten om det uppstår ett långvarigt vattenavbrott. I vattenkiosken finns även möjlighet för lanthushåll eller företag att hämta industrivatten (åvatten) i större behållare.

Vatten till pool eller damm

Om du använder stora mängder kranvatten kan det påverka våra vattenverk, vilket kan leda till problem med att leverera vatten. Därför ska du alltid kontakta oss innan du fyller en pool, spabad eller trädgårdsdamm med mer än 1000 liter kommunalt vatten. Vi bedömer om det finns tillräckligt med vatten och planerar vattenuttaget vid en tidpunkt som är lämplig. På så sätt undviker vi att vattnet tar slut för dina grannar.

Vattenverken och ledningsnäten är dimensionerade för normal hushållsanvändning som tvätt, disk, matlagning och hygien. Inte för att fylla pooler eller vattna gräsmattor. Så när många gör det samtidigt kan vi få problem med att leverera vatten till kranarna.

Vid bevattningsförbud är det förbjudet att fylla eller byta ut vatten i pooler.

Vi är en Kranmärkt kommun

För att lyfta fram vårt vatten är Ljungby kommun en Kranmärkt kommun. Det innebär, kort och gott, att vi tar ställning för kranvatten och för en bättre miljö. Inga förpackningar betyder inget avfall, inga transporter och inga utsläpp. Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten, på initiativ av branschorganisationen Svenskt Vatten.

VA- och renhållningsavdelningen

Tekniska förvaltningen

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 oktober 2024