Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Avloppstillsyn

Under 2025 inspekterar vi små avloppsanläggningar som saknar miljötillstånd eller är anlagda före 1999. Om din anläggning fungerar som den ska och uppfyller reningskraven, kommer vi att inspektera den.

Små avloppsanläggningar klassas som miljöfarliga verksamheter och kontrolleras av miljö- och byggförvaltningen för att säkerställa att de uppfyller reningskraven. Rening av avloppsvatten är viktigt för att förhindra spridning av smittoämnen och övergödning. Infiltrationer har en livslängd på 20–30 år, beroende på anläggning, skötsel och belastning.

Till dig som har fått brev om inspektion

Om du har fått brev om inspektion av din avloppsanläggning ska du lämna uppgifter om ditt avlopp. Uppgifterna lämnar du via e-tjänst.

Du får information om dag och tid för inspektion cirka tre veckor innan besöket. Du får själv bestämma om du vill vara med vid inspektionen.

Du betalar för inspektionen

Inspektioner av små avloppsanläggningar är inte skattefinansierat utan betalas av dig som fastighetsägare. Ljungby kommun tar ut en avgift enligt gällande taxa och utgångspunkten är att du som fastighetsägare betalar för den tid som ärendet tar. Förutom inspektionen betalar du för förberedelse, resor, skrivarbete, administration och beslut.

Timavgiften för år 2025 är 1 351 kr. Den totala tiden i ett ärende där vi åker ut på inspektion blir i de flesta fall mellan 3 och 5 timmar, vilket innebär att du får betala mellan 4 053 och 6 755 kronor. Ett ärende där du som fastighetsägare dömer ut ditt avlopp tar i de flesta fall en timme att handlägga, vilket innebär att du får betala 1 351 kronor.

Du som fastighetsägare har ansvaret

Som fastighetsägare behöver du ha kunskap om din avloppsanläggning och se till att den renar och fungerar tillräckligt bra. Anläggningen ska vara placerad på lämplig plats, ha tillräckligt hög reningsgrad, inte förorena vattentäkter och skötas och underhållas på rätt sätt. Du ansvarar också för att söka tillstånd eller anmäla hos kommunen innan du gör ändringar i din avloppsanläggning, till exempel om du ska byta slamavskiljare eller göra ändringar i infiltrationen/den efterföljande reningen.

Övergripande regler för små avloppsanläggningar finns beskrivna i miljöbalken (1998:808) samt i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899).

Nedan finns två bilder av hur avloppsanläggningar vanligtvis ser ut. Bild 1 är en genomskärning av anläggningen och bild 2 visar anläggningen uppifrån. 3-kb står för trekammarbrunn och är slamavskiljaren. Om du har en pumpbrunn finns den oftast mellan trekammarbrunnen och fördelningsbrunnen.

Bild 1

Bild på hur en avloppsanläggning ser ut

Bild 2

Avloppsanläggning

Här beskrivs avloppsanläggningens olika delar och det viktigaste som vi tittar på när vi inspekterar ditt avlopp. Genom att du själv tittar på ditt avlopp och läser igenom kontrollpunkterna kan du få en uppfattning om din avloppsanläggning fungerar som den ska och om den uppfyller reningskraven. Kontrollera följande delar:

  • Slamavskiljare
  • Pumpbrunn
  • Fördelningsbrunn
  • Infiltration/ Markbädd/ Biomoduler
  • Luftningsrör

Slamavskiljare

Här samlas det fasta avfallet. Antingen sjunker det till botten eller lägger sig som flytslam överst i brunnen. En slamavskiljare för WC, bad- disk- och tvättvatten ska ha minst tre kammare.

På utloppet i sista kammaren ska ett T-rör sitta, se gul ring. Detta går att montera i en befintlig slamavskiljare om det saknas. I äldre brunnar sitter ibland en betongskärm, om den är hel fyller den samma funktion.

Kontrollpunkter

  1. Det ska finnas minst tre kammare
  2. Slammet samlas i den första (största) kammaren.
  3. Det finns inget eller lite slam i sista kammaren (vid utloppet).
  4. T-röret är helt, se gul ring.
  5. Mellanväggarna i slamavskiljaren är hela.
  6. Vattennivån i brunnen står i underkant av utloppet. En vattennivå som står långt under utloppet tyder på en läckande brunn som måste tätas eller bytas. Om vattnet står ovanför utloppet har troligen den efterföljande reningen, infiltrationen, täppts igen och behöver bytas. Detta är tillståndspliktigt och räknas som en ny avloppsanläggning.
Slamavskiljare

Pumpbrunn

Finns oftast till avlopp där det saknas självfall/naturlig lutning för avloppsvattnet.

Kontrollpunkter

  1. Pumpbrunnen bör ha ett fungerande larm som varnar vid driftstopp. Alternativt bör det finnas en rutin där fastighetsägaren regelbundet kontrollerar funktionen manuellt.

Fördelningsbrunn

Fördelar ut avloppsvattnet till flera spridarledningar i en infiltrationsbädd.

Kontrollpunkter

  1. Vattennivån i fördelningsbrunnen står i underkant av utloppsrören. Om vattennivån i fördelningsbrunnen är lägre än utloppsrören läcker troligen fördelningsbrunnen och behöver tätas eller bytas. Om vattennivån ligger ovanför utloppsrören har den efterföljande reningen troligtvis täppts igen och måste bytas. Detta är tillståndspliktigt och räknas som en ny anläggning.
Fördelningsbrunn
  • Ibland måste man gräva fram sin fördelningsbrunn om den inte varit öppnad på mycket länge. Brunnen nedan låg under gräsmattan 10 meter från ytterdörren.

Infiltration/ Markbädd/ Biomoduler

Här sipprar avloppsvattnet genom marken och renas.

Kontrollpunkter

  1. Infiltrationen är tillräckligt stor. En infiltration som betjänar ett hushåll bör ha en yta på minst 30 m², det vill säga 3 spridarledningar på 10 m eller 2 spridarledningar på 15 m eller liknande. Om fördelningsbrunnen har två utlopp men bara ett luftningsrör finns det troligtvis en sammankoppling under marken.
  2. Marken är inte vattensjuk. Från infiltrationsledningarna ner till grundvattnet ska avståndet vara minst 1 m.
  3. Nässlor på infiltrationen är inte bra. Det tyder på näringsläckage från infiltrationen och indikerar att reningen inte fungerar.

Luftningsrör

Luftningsrör behövs för att den biologiska reningen ska fungera.

Kontrollpunkter

  1. Det ska inte lukta skarpt av avlopp från rören.
  2. När du tar av huven/locket och tittar ner ska det inte stå vatten eller finnas slam i luftningsrören. Detta kan kontrolleras genom att föra ner en mätsticka/pinne i rören.

Team avlopp/lantbruk

Miljö- och byggförvaltningen

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 november 2024