Om du vill ändra en gammal eller göra en ny avloppsanläggning behöver du antingen anmäla detta eller ansöka om tillstånd.
En sakkunnig entreprenör kan hjälpa dig att hitta en lämplig teknisk lösning och placering för ditt avlopp. Sakkunnig är den som genom utbildning eller yrkeserfarenhet har fått tillräcklig kunskap om hur man anlägger avlopp.
Blankett för ansökan/anmälan om tillstånd för små avlopp hittar längst ner på denna sida.
För att vi ska kunna handlägga din anmälan/ansökan om tillstånd ska du bifoga en situationsplan över din fastighet med följande uppgifter:
- Fastighetsgränser och byggnader
- Egen och eventuella närbelägna dricksvattenbrunnar
- Avloppsanläggningens placering (slamavskiljare, fördelningsbrunnar, ledningar i infiltrationen eller annan reningsmetod)
- Diken, vattendrag och sjöar mindre än 100 m från avloppsanläggningen
- Väg eller uppställningsplats för slamtömningsfordon
Tänk på att en ofullständigt ifylld anmälan/ansökan kan innebära längre handläggningstid. Vid behov kontakta gärna miljöavdelningen för att få en karta över er fastighet.
Handläggning
När du lämnat in en komplett anmälan/ansökan och situationsplan till miljöavdelningen, granskar vi den och tar kontakt med dig eller din entreprenör. Vi gör därefter ett platsbesök och en bedömning utifrån förhållandena på din fastighet om föreslagen avloppsanläggning och placering är lämplig.
Provgrop
Om avloppsvattnet ska infiltreras i marken måste en provgrop grävas. Syftet med en provgrop är att kunna se på vilket djup grundvatten eller berg finns. Inspektion av provgropen görs även för att ta reda på om platsens förutsättningar lämpar sig för en avloppsanläggning och om markmaterialet har rätt genomsläpplighet för rening av avloppsvatten. Ibland kan materialet i marken vara svårbedömt och då behöver du göra en siktanalys eller ett perkulationstest. Vid siktanalys tas ett eller flera jordprover som skicka in för analys. Det finns flera olika företag som utför jordartsanalyser. På avloppsguiden.se Länk till annan webbplats. finns exempel på företag som utför analyser och där kan du även läsa mer om siktanalys och perkulationstest.
Om provgropen grävs innan ansökan skickas in för granskning behöver man som fastighetsägare ta reda på om det finns några yttre förutsättningar som kan påverkas. Man bör exempelvis titta på om det finns fornlämningar i området, vem som äger marken och var grannars vatten- och elledningar går. En provgrop ska grävas i närheten av platsen där infiltrationen är tänkt att placeras och den ska vara 2-2,5 meter djup, eller tills man når grundvatten eller berg. Provgropen ska stå öppen minst ett dygn innan inspektion. Tänk på att boka in ett platsbesök i god tid.
Beslut
Efter platsbesöket skrivs ett beslut om tillstånd. Arbetet får inte påbörjas innan du har fått det skriftliga beslutet. Det är viktigt att du läser hela beslutet innan du påbörjar arbetet för att veta vilka krav som ställs.
Entreprenörsrapport
När avloppsanläggningen är klar ska din entreprenör eller du själv intyga att anläggningen är gjord enligt tillståndet. En entreprenörsrapport och foton ska skickas in till miljöavdelningen och det är fastighetsägarens/sökandens ansvar att detta skickas in inom en månad från det att anläggningen är färdigställd. Det ska finnas foton på anläggningens samtliga delar, och det är därför viktigt att fota under arbetets gång så att man inte missar någon del:
- Situationsfoto över anläggningens placering med till exempel bostadshus som referens
- Slamavskiljare & t-rör
- Fördelningsbrunnens insida med eventuella skiboards
- Infiltration med synliga spridarrör, innan den täcks med markduk
- Luftningsrör
- Eventuella förstärkningslager, samtliga lager material ska synas
- Djupet på schaktbotten i förhållande till marknivån
När miljöavdelningen har fått in entreprenörsrapport och fotodokumentation samt har granskat att anläggningen är utförd enligt villkoren i tillståndet, betraktas anläggningen som färdigställd och du får ett meddelande om att ditt avlopp är klart.
E-tjänst för att lämna entreprenörsrapport
Du använder e-tjänst för att lämna din rapport.
Dela avloppsanläggning med dina grannar
När du gör om avloppet, prata med dina grannar, kanske kan ni göra ett gemensamt avlopp. Oftast blir det billigare om ni gör en gemensam lösning.
Avloppsanläggning på grannens fastighet
Om avloppsanläggningen ska placeras på annan fastighet än din egen kan handläggningen påskyndas om du skickar in ett medgivande från berörd granne. Det är bra att upprätta ett servitut om avloppsanläggningen placeras på grannfastigheten. Mer om servitut kan läsas om på lantmäteriets hemsida.
Berörda grannar ges tillfälle att lämna synpunkter på er anmälan/ansökan.
Anlägga avlopp utan tillstånd
Att anlägga ett avlopp utan tillstånd eller anmälan kan leda till att en miljösanktionsavgift döms ut. Miljöavdelningen kan dessutom bedöma att val av teknik och placering är olämplig och du riskerar att förbjudas att använda anläggningen.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 24 oktober 2024