Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Vilda djur

Här hittar du råd och tips kring några av de vanligaste frågorna vi får gällande vilda djur. Tänk på att det i första hand är fastighetsägarens eget ansvar att förhindra störning från vilda djur.

Det du själv kan göra

Se till att du inte lockar vilda djur till din trädgård och försök att försvåra för större vilda djur att ta sig in i trädgården. Rensa upp i vildvuxna hörn, använd bara slutna komposter, plocka bort fallfrukt dagligen och underhåll staket och grindar. Du kan lämna frukten på Bredemad.

Fåglar

Ofta bidrar vi själva till att fåglarna blir ett problem. Du kan göra mycket själv för att minska problemen. Matrester i utställda soppåsar, överfulla soptunnor, gatukök, uteserveringar och nedskräpning innebär goda möjligheter för fåglarna att bosätta sig i staden.

  • Minimera tillgången till föda genom att inte mata för långt in på våren i anslutning till balkonger eller byggnader
  • Avlägsna gamla bon och bomaterial i god tid innan häckningssäsongen börjar
  • Sätt upp rovfågelsattrapper på fastighetens tak
  • Ha god ordning på papperskorgar och sopkärl så att de är stängda för att förhindra fåglar och andra djur att komma åt innehållet
  • Sätt upp nät över skorstenar, under altaner och andra vanliga boplatser i god tid innan säsongen börjat

Fågellivet är mest intensivt under häckningsperioden mellan mars och juli. Under denna period markerar fåglarna sina revir och kan bli närgångna för att skydda sina ungar.

Skyddsjakt

Huvuduppgiften för Ljungbys skyddsjägare är att ta hand om skadade och sjuka djur i de fall djuren inte går att rädda. Det kan till exempel handla om påkörda djur eller kaniner med kaninpest, som tidvis är vanligt i Ljungby.

Kommunen har ett antal skyddsjägare som kan anlitas vid behov. Dessa har ett så kallat skottlossningstillstånd från polismyndigheten, vilket krävs inom detaljplanelagt område. Utanför detaljplanelagt område ska fastighetsägare eller jakträttsinnehavare kontaktas.

Anmäl skadade eller sjuka djur på kommunens mark

Genom att kontakta miljöavdelningen, som förmedlar kontakt med en skyddsjägare, blir djurets lidande kortare och det hjälper oss också att minska risken för att eventuella smittor förs vidare.

När ska skyddsjakt bedrivas?

Skyddsjakt är ett av många sätt att förebygga skador som vilt kan orsaka eller av hänsyn till allmän hälsa, säkerhet eller av andra tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse (Jaktförordningen §23 punkt 1:a). Avskjutning sker endast i de fall där det anses absolut nödvändigt.

Skyddsjakt går ibland ut på att ta bort någon enstaka individ som är särskilt besvärlig. Andra gånger syftar skyddsjakten främst till att skrämma och splittra anhopningar av vilt. Tyvärr ger skyddsjakt många gånger endast en begränsad och tillfällig effekt som skadeförebyggnade metod. Därför är det viktigt att istället arbeta med förebyggande lösningar.

Under vissa perioder på året under 2021-2023 bedrivs extrainsatt skyddsjakt på kråkfåglar inom detaljplanelagt område i Ljungby kommun.

Artskyddsförordningen

Det är förbjudet att riva ner bon, skjuta fåglar, förstöra viloplatser eller på annat sätt störa fåglarna (artskyddsförordningen 2007:845). Detta kräver tillstånd, vilket aldrig lämnas under häckningsperioden. Dispens kan ges från detta förbud om det finns fara för allvarlig skada på egendom eller för omfattande utbrott av sjukdom.

Team avlopp/lantbruk

Miljö- och byggförvaltningen

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 oktober 2024