Gå till innehåll
2 driftmeddelanden

Djur som inte är sällskapsdjur

Om du vill ha djur inom detaljplanelagt område kan du behöva tillstånd från kommunen.

I Ljungby ska du ha tillstånd för att följande djur inom planlagt område:

  • nötkreatur, häst, get, får eller gris
  • pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur
  • orm

Anledningen är att djuren kan ge upphov till olägenhet för grannar. Miljöavdelningen gör därför en bedömning av om djurhållningen kan tillåtas med eller utan villkor eller om platsen är olämplig. Vid tillståndsprövningen läggs vikten på att djurhållningen inte ska orsaka störningar för grannar. Exempel på störningar som kan uppstå vid djurhållning är ljud, lukt eller flugor. Innan tillstånd kan grannar behöva höras.

Ansökan

För att ta reda på om din fastighet ligger inom detaljplanelagt område kan du höra av dig till miljö- och byggförvaltningen.

Gödselhantering

Om du har två eller färre djurenheter omfattas du inte av några generella krav på lagringskapacitet av gödsel eller lagringsutrymmets utformning. I Ljungby kommun som ligger utanför så kallat nitratkänsligt område så gäller detta även om du har upp till tio djurenheter. För dig som inte omfattas av generella krav gäller ändå att lagringen av gödsel inte får leda till förorening av yt- eller grundvatten så att miljön eller människors hälsa tar skada. I praktiken behöver du därför ändå välja något lämpligt sätt att förvara gödseln, till exempel på en gödselplatta, container eller annat utrymme. Miljö- och byggnämnden kan med hänvisning till miljöbalken ställa mer specifika krav på ditt lagringsutrymme för gödsel.

Se gällande bestämmelser för gödselhantering på jordbruksverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 oktober 2024