Om du vill ändra utseendet på en byggnad kallas det för fasadändring eller utvändig ändring och kräver oftast bygglov om du bor inom detaljplanelagt område.
Utanför detaljplanelagt område krävs normalt inte bygglov för ändring av en byggnads yttre utseende. Kontakta gärna en bygglovhandläggare så får du vägledning i just ditt fall.
Exempel på fasadändring:
- Öppna upp ett eller flera fönster eller dörrar i en fasad
- Bygga igen fönster eller dörrar i en fasad
- Måla en byggnad i annan kulör
- Byta fasadmaterial
- Byta takmaterial eller kulör
- Bygga ett burspråk
- Ändra takkonstruktion
- Bygga om carport till garage
- Glasa in din balkong eller utplats med befintligt skärmtak. Läs mer på sidan Altan eller uterum
Ändring ska göras med varsamhet
Alla ändringar ska göras varsamt, så att byggnaden behåller sin karaktär. Kravet på varsamhet är inte ett förbud mot att ändra, men alla ändringar du gör ska utgå från byggnadens förutsättningar. Som byggherre ansvarar du för detta.
Byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, eller som ingår i ett område som är särskilt värdefullt har ett utökat skydd och får inte förvanskas. Viktig infomation till dig som fastighetsägare finns på sidan om kulturhistoriska byggnader.
Anmälningsplikt
Fasadändringar som inte kräver bygglov kan vara anmälningspliktiga om åtgärden berör bärande konstruktion eller väsentligt påverkar brandskyddet. I dessa fall krävs det en kontrollansvarig.
Inför din ansökan
Att tänka på
- Var ute i god tid, miljö- och byggnämnden har upp till tio veckor på sig att ge dig ett besked enligt lagen, men oftast går det fortare.
- Vad tillåter din detaljplan att du får bygga? Gällande detaljplaner
- Ta fram ritningar. Du hittar exempelritningar nedan.
- Behöver du en kontrollansvarig? Läs mer på sidan Kontrollansvarig. Miljö- och byggnämnden kan kräva tekniskt samrådsmöte och kontrollansvarig vid mer komplicerade projekt.
- Du måste ha fått startbesked för att få börja. Bygglovsprocessen
Checklista
Vi har tagit fram en checklista för att underlätta ditt ärende. Du kan enkelt följa stegen i checklistan.
Ansökan/anmälan
Ansökan om fasadändring och utvändig ändring görs på blankett.
Handlingar som behövs till din ansökan/anmälan
Ritningar och handlingar vill vi ha in i pdf-format. Filerna får inte innehålla flera sidor om det är ritningar.
Alla ärenden är unika, därför kan vi behöva fler handlingar för att kunna ta beslut. I så fall kontaktar vi dig när vi fått in din ansökan.
Skicka gärna med foto hur byggnaden ser ut idag.
Situationsplan
Som underlag till situationsplanen kan du använda dig av en tomtkarta. Tomtkartan redovisar byggnaderna som finns på tomten. Markera tydligt med en pil vilken byggnad eller fasad ansökan gäller.
På den här sidan kan du skriva ut en tomtkarta över din fastighet.
Exempel

Fasadritning
En fasadritning beskriver byggnadens utvändiga utseende. På fasadritning ska det redovisas hur det ser ut före och efter samt vilka ändringar av material och kulörer som ansökan avser.
Avser fasadändringen enbart ändring av kulör eller takmaterial räcker det att bifoga foton på den befintliga byggnaden och beskriva ändringen.
Byggnader ska ha god form-, färg- och materialverkan och bör anpassas till omgivningen.
Exempel

Kontrollplan och utsedd kontrollansvarig
Kontrollplanen säkerställer att byggprojektet undviker identifierade risker och uppfyller nödvändiga lagkrav. Kontrollplanen ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda byggprojektet. Det innebär att den ska var objektspecifik och ha den detaljeringsgrad som behövs för att säkerställa att tekniska krav uppfylls.
En kontrollansvarig stöttar byggherren så att byggprojektet uppfyller byggreglernas tekniska krav. Den kontrollansvarige ska vara certifierad och ha en självständig ställning till byggherren.
Läs mer om detta på sidan om kontrollansvarig, riskbedömning och kontrollplan.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 10 mars 2025