Ett bostadshus är samma sak som småhus, ett tvåbostadshus, villa eller fritidshus. Ett enbostadshus är en byggnad avsedd för permanent boende. Ett fritidshus är en byggnad avsedd för tillfällig vistelse. Här har vi samlat viktig information där du kan läsa om vad du behöver tänka på inför din ansökan om bygglov.
Nybyggnad inom område med detaljplan
Om du vill bygga nytt bostadshus inom område med detaljplan behöver du titta på detaljplanen för att se vad som gäller i ditt område innan du planerar för det du vill bygga. Du kan själv söka fram detaljplanen som gäller för området i vår digitala karta. Detaljplanen reglerar bland annat hur många kvadratmeter du får bygga, byggnadshöjd, antal våningar och avstånd till tomtgräns. Här hittar du aktuella detaljplaner.
Följer ansökan detaljplanens bestämmelser kan beslut tas snabbare och avgiften blir lägre. I vissa områden tas en planavgift ut i samband med att bygglov ges. Det är inte en avgift för bygglovsprövningen utan en avgift för den kostnad som kommunen haft för att ta fram detaljplanen.
Ett en- och tvåbostadshus ska alltid vara tillgängligt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Om du ska bygga ett fritidshus behöver det inte vara tillgängligt. Läs mer om tillgänglighetsanpassad byggnation.
Nybyggnad utanför detaljplanerat område
Om du vill bygga nytt bostadshus på en fastighet som inte tidigare är bebyggd har du möjlighet att först ansöka om förhandsbesked. Ett förhandsbesked är en så kallad lokaliseringsprövning, vilket innebär att vi utreder om det är möjligt att bygga på platsen och är möjligt att lösa vatten- och avloppsfrågan. Mer information om förhandsbesked.
Utanför detaljplanerat område finns det inte bestämmelser på samma sätt om hur du får bygga, utan här behöver du istället förhålla dig till hur landskapet och bebyggelsen runt din tomt ser ut.
Ett en- och tvåbostadshus ska alltid vara tillgängligt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Om du ska bygga ett fritidshus behöver det inte vara tillgängligt. Läs mer om tillgänglighetsanpassad byggnation.
Om du vill bygga i närheten av allmän väg utanför detaljplanerat område krävs tillstånd från länsstyrelsen om byggnaden eller in/utfarten kan påverka trafiksäkerheten. Bygga vid väg Länsstyrelsen Kronoberg Länk till annan webbplats.
Inför din ansökan
Att tänka på
- Var ute i god tid, miljö- och byggnämnden har upp till fyra veckor på sig att ge dig ett besked enligt lagen.
- Byggnaden ska ha lämpligt utseende när det gäller form, färg och material.
- Det är viktigt att anpassa din byggnation efter hur tomten ser ut. Har den stora höjdskillnader kan det vara så att du behöver bygga ett hus som är anpassat till det, till exempel med suterrängvåning eller förhöjd sockel.
- Om du ska bygga inom ett kulturmiljöområde så är det extra viktigt att du anpassar ditt nya hus till området. Här kan du läsa mer om kulturmiljöer
- Om du ska bygga vid sjö eller vattendrag kan du behöva söka strandskyddsdispens. Läs mer om strandskydd
- Behöver du en kontrollansvarig? Läs mer på sidan Kontrollansvarig, riskbedöming och kontrollplan
- Du måste ha fått startbesked för att få börja bygga. Läs mer på sidan Bygglovsprocessen
- Du måste ha fått slutbesked för att få ta byggnaden i bruk. Bygglovsprocessen.
Ansökan
Du ansöker om bygglov för uppförandet av bostadshus på blankett.
Handlingar som behövs till din ansökan/anmälan
Alla ärenden är unika, därför kan vi behöva fler handlingar för att kunna ta beslut. I så fall kontaktar vi dig när vi fått in din ansökan.
Ritningar och handlingar vill vi ha in i pdf-format. Filerna får inte innehålla flera sidor om det är ritningar.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tagit fram exempelritningar för bygglov, se mer här Exempelritningar för bygglov – Nybyggnad av enbostadshus Länk till annan webbplats.
Situationsplan
Till din bygglovsansökan behöver du skicka in en situationsplan. Inom detaljplanerat område baseras situationsplanen på en nybyggnadskarta. Utanför detaljplanerat område krävs ingen nybyggnadskarta som underlag, där kan du istället använda dig av till exempel Lantmäteriets avstyckningskarta eller tomtkartan.
På situationsplanen ritar du in var på fastigheten du tänkt placera din byggnad. Du behöver också ange byggnadens yttermått och två vinkelräta mått till de två närmsta fastighetsgränserna.
Beställ nybyggnadskarta här
Här kan du skriva ut en tomtkarta
Planritning
En planritning visar byggnaden ovanifrån med rumsindelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, fast inredning med mera. Varje våning visas separat, till exempel entréplan, övre plan och källarplan.
Entréplanet ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelseförmåga. Det innebär bland annat att det på entréplanet ska finnas plats för kök, wc/dusch, plats för vistelse och avskild sovplats.
Fasadritning
Fasadritningar beskriver byggnadens utvändiga utseende från alla väderstreck som åtgärden berör. På fasadritningar redovisas materialval och kulör(er) för aktuella fasader samt befintliga och blivande marklinjer till tomtgräns – om markhöjderna kommer att förändras.
Sektionsritning
En sektionsritning är en genomskärning av byggnaden i ett vertikalt snitt. Redovisa rumshöjd, nockhöjd, takvinkel, eventuella nivåskillnader i golv och blivande marknivå närmast byggnaden.
Kontrollplan och utsedd kontrollansvarig
Kontrollplanen säkerställer att byggprojektet undviker identifierade risker och uppfyller nödvändiga lagkrav. Kontrollplanen ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda byggprojektet. Det innebär att den ska var objektspecifik och ha den detaljeringsgrad som behövs för att säkerställa att tekniska krav uppfylls.
En kontrollansvarig stöttar byggherren så att byggprojektet uppfyller byggreglernas tekniska krav. Den kontrollansvarige ska vara certifierad och ha en självständig ställning till byggherren.
Läs mer om detta på sidan om kontrollansvarig, riskbedömning och kontrollplan.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 10 mars 2025