Attefallsåtgärder kräver inte bygglov men du måste göra en anmälan och få ett startbesked innan du får påbörja åtgärden.
En del av de åtgärder du får göra utan bygglov kallas attefallsåtgärder. Det kan till exempel handla om en komplementbyggnad (högst 30 kvm), en tillbyggnad (högst 15 kvm), en takkupa eller att inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus.
Åtgärderna är bygglovsbefriade så länge du har ett enbostadshus, tvåbostadshus eller fritidshus på din fastighet. Om du har ett flerbostadshus eller en verksamhet måste du söka bygglov. Du behöver också söka bygglov om din byggnad har ett högt kulturhistoriskt värde.
För att få startbesked för attefallsåtgärder måste ditt hus vara färdigbyggt. Du får genomföra flera åtgärder på din tomt, i den mån de får plats.
Attefallshus
Ett attefallshus är en bygglovsbefriad komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus som inte får vara mer än 30 kvadratmeter och som högst 4 meter högt. Du får uppföra en sådan komplementbyggnad om du har ett en- eller tvåbostadshus. Attefallshuset får även delas upp i flera byggnader, men de får sammanlagt vara högst 30 kvadratmeter.
Attefallshuset ska vara fristående och inte stå så nära en annan byggnad att det ger intryck av att vara sammanbyggt med den. Det ska även placeras i omedelbar närhet till ditt hus. Byggnaden ska placeras 4,5 meter från tomtgränsen, annars behöver du grannens godkännande. Om din tomt gränsar mot gata eller någon annan slags allmän plats måste du placera byggnaden 4,5 meter från tomtgränsen, annars behöver du söka bygglov.
Attefallshuset kan antingen uppföras som en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus. Med komplementbyggnad menas exempelvis garage, carport, förråd, gäststuga och växthus.
Komplementbostadshuset är en byggnad som är inredd som en självständig bostad. Om komplementbostadshuset ska användas som permanentbostad ska det uppfylla kraven för permanentbostad, det ska till exempel vara tillgängligt. Komplementbostadshuset kan även användas som fritidshus och då behöver det inte vara tillgängligt.
Attefallshus - PBL kunskapsbanken - Boverket Länk till annan webbplats.
Friggebod
Friggebod kräver inte anmälan
Friggeboden får bara uppföras på en tomt där det redan finns ett en- eller tvåbostadshus. Finns det inget hus på tomten får man alltså inte bygga en friggebod där. Det krävs inte bygglov för att uppföra en friggebod vid en- eller tvåbostadshus. För friggebodar behövs inte heller någon anmälan.
Hur stor får friggeboden vara
Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar som uppförts på tomten får vara högst 15 kvadratmeter. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 3 meter.
Var får friggeboden placeras
Byggnaden eller byggnaderna får inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter. Byggnaden ska anpassas till omgivningen. Om tomten gränsar mot allmän mark som till exempel gata, park eller cykelväg måste du alltid söka bygglov om du vill placera din friggebod närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. I vissa fall kan kommunen kräva bygglov för att få uppföra en friggebod i en värdefull miljö.
Det krävs tillstånd enligt miljöbalken inom strandskyddat område, det vill säga normalt inom 100 meter från sjö och vattendrag.
Att uppföra en friggebod får strida mot bestämmelserna i detaljplanen. Det innebär till exempel att du får placera en friggebod på punktprickad mark (mark som normalt inte får bebyggas) eller på tomter som redan använt hela sin byggrätt, byggnadsarea.
De grannar som berörs kan godkänna att friggebodar placeras närmare gränsen än 4,5 meter och då krävs inte något bygglov. Du bör ha din grannes godkännande skriftligt. Nekar grannarna får byggnadsnämnden avgöra och pröva frågan genom att du ansöker om bygglov för åtgärden.
Anmälan
Anmälan om attefallsåtgärder görs på blankett.
Handlingar som behövs till din anmälan
Situationsplan
En situationsplan är en ritning som visar fastigheten (tomten), dess byggnader och omgivningen från ovan. På kartan visar du alla nya och befintliga byggnader på tomten.
Planritning
Planritningen ska visa befintlig byggnad och den tillkommande delen. Tillbyggnaden ska vara måttsatt. En planritning visar byggnaden från ovan. På ritningen kan du se rumsindelning, dörrar, fönster, trappor, fast inredning med mera.
Fasadritning
En fasadritning är en ritning som visar byggnaden rakt framifrån. Alla fasader som påverkas av tillbyggnaden ska visas. Markera tillbyggnaden tydligt.
Kontrollplan och utsedd kontrollansvarig
Kontrollplanen säkerställer att byggprojektet undviker identifierade risker och uppfyller nödvändiga lagkrav. Kontrollplanen ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda byggprojektet. Det innebär att den ska var objektspecifik och ha den detaljeringsgrad som behövs för att säkerställa att tekniska krav uppfylls.
En kontrollansvarig stöttar byggherren så att byggprojektet uppfyller byggreglernas tekniska krav. Den kontrollansvarige ska vara certifierad och ha en självständig ställning till byggherren.
Läs mer om detta på sidan om kontrollansvarig, riskbedömning och kontrollplan.
Övrigt
Bra att bifoga till dina handlingar är också övriga relevanta handlingar för att underlätta handläggningen. Exempelvis konstruktionsritningar, VVS-ritningar, teknisk beskrivning och brandskyddsdokumentation.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 21 oktober 2024