Gå till innehåll
3 driftmeddelanden

Altan eller uterum

Om du funderar på att bygga en altan, ett uterum eller en balkong till ditt en- eller tvåbostadshus kan du behöva bygglov. Det beror på hur du vill bygga och var din fastighet ligger.

Vill du bygga altan, uterum eller altan till en byggnad som inte är ett en- eller tvåbostadshus, exempelvis ett flerbostadshus, så krävs alltid bygglov om inget annat framgår av detaljplanen för området.

Nedan hittar du vägledning vid olika åtgärder kopplade till ett en- eller tvåbostadshus.

Tillbyggnad

Om du vill bygga ett inglasat uterum på din byggnad räknas det som en tillbyggnad och kräver oftast bygglov.

Beroende på hur ditt inglasade uterum ska se ut och var du vill placera det så kan kravet på bygglov vara olika. Inom detaljplanelagt område krävs oftast bygglov, medan det kan vara fritt från bygglov utanför detaljplanelagt område.

En tillbyggnad med ett inglasat uterum på ett en- eller tvåbostadshus kan i vissa fall byggas som en Attefallstillbyggnad beroende på hur ditt inglasade uterum ska se ut och var du vill placera det.
Läs mer på sidan Attefall.

Fristående

Om du vill bygga ett fristående uterum räknas det som en nybyggnad och kräver oftast bygglov.

Beroende på hur ditt fristående uterum ska se ut och var du vill placera det så kan kravet på bygglov vara olika. Inom detaljplanelagt område krävs oftast bygglov, medan det kan vara fritt från bygglov utanför detaljplanelagt område.

Ett fristående uterum till ett en- eller tvåbostadshus kan i vissa fall byggas som ett Attefallshus beroende på hur ditt uterum ska se ut och var du vill placera det. Läs mer på sidan Attefall. Länk till annan webbplats.

Du kan behöva söka bygglov om du vill uppföra ett skärmtak över din altan, uteplats eller balkong beroende på hur stort ditt skärmtak är och var du vill placera det.

Du behöver inte bygglov för att uppföra ett skärmtak över en uteplats vid ditt en- eller tvåbostadshus, om taket, tillsammans med andra skärmtak på tomten sammantaget blir högst 15 kvadratmeter stort och det placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen.

Om du vill bygga skärmtaket närmare tomtgränsen än 4,5 meter behöver du din grannes medgivande. Detta medgivande bör vara skriftligt. Om din granne inte ger sitt medgivande behöver du söka bygglov. Det är då miljö- och byggnämnden som avgör om du får bygga eller inte.

Om du vill bygga ett större skärmtak än 15 kvadratmeter eller närmare gränsen till allmän plats (gata, park- eller naturområde) än 4,5 meter, behöver du också söka bygglov. Det är olika regler beroende på om du bor inom eller utom detaljplanerat område.

Oavsett om skärmtaket kräver bygglov eller inte så är det viktigt att det utformas på ett sätt så att det passar in med befintlig bebyggelse.

Läs mer om bygglovsbefriat skärmtak på Boverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Inglasning av en uteplats eller balkong under befintligt skärmtak kräver i de allra flesta fall ett bygglov.
Att glasa in eller bygga in en altan, uteplats eller balkong som redan har tak uppfört med beviljat bygglov räknas som en fasadändring, förutsatt att du behåller befintligt tak. Fasadändringar kräver bygglov beroende på vart fastigheten ligger, till exempel om den ligger inom eller utom detaljplanerat område. Om taket är uppfört som ett bygglovsbefriat skärmtak, saknar bygglov sedan tidigare eller om du planerar att riva eller ändra befintligt tak behöver du söka bygglov för tillbyggnad.

Fasadändring inom detaljplan

Om fastigheten ligger inom ett område med detaljplan behöver du söka bygglov för fasadändring.

Fasadändring utom detaljplan

Om fastigheten ligger utom ett område med detaljplan krävs oftast inte bygglov för fasadändringar. Kontakta alltid bygglovsavdelningen för vägledning då det kan vara andra intressen som gör att det krävs bygglov.

Läs mer på sidan Fasadändring

Altan är inte definierat i plan- och bygglagstiftningen. Boverkets anser att en altan är en konstruktion som är upphöjd i förhållande till den underliggande marken och kan bestå av olika sorters material, till exempel trä, stål eller betong.
Ett exempel på en altan är ett tralldäck som är upphöjt från marken. En uteplats av trädgårdsplattor direkt på marken är inte att betrakta som en altan.
Altaner kan kräva bygglov beroende på hur de ser ut och hur de är byggda.
En altan som är byggt i marknivå kräver oftast inte bygglov. Du kan behöva bygglov om altanen räknas som en nybyggnad, en tillbyggnad eller ändrar byggnadens yttre utseende avsevärt. Det är höjden på altanen över mark som avgör om det krävs bygglov eller inte.

Läs mer om bygglovsbefriad altan på Boverkets webbplats. Länk till annan webbplats.


Pergola kräver i de allra flesta fall inte ett bygglov. Det som avgör om du behöver bygglov är till exempel om du vill ha någon form av täckande tak eller vägg på din pergola, så som till exempel markis eller plasttak, då kan bygglov krävas.

Täckande väggar kan räknas som plank och kan då kräva bygglov.
Här kan du läsa mer om plank.

Oavsett om pergolan kräver bygglov eller inte så är det viktigt att den utformas på ett sätt så att den passar in med befintlig bebyggelse.

Markiser kan kräva bygglov beroende på hur de ser ut och vart de ska placeras. Normalt sätt kräver inte markiser över fönster bygglov, men beroende på vad det är för byggnad den ska monteras på och hur markisen ser ut kan det krävas bygglov.

Markistyg som tak i pergola har enligt praxis visat sig kräva bygglov, konstruktionen, utformningen och varaktigheten har en avgörande betydelse.

Inför din ansökan

Vi har tagit fram en checklista för att underlätta ditt ärende. Du kan enkelt följa stegen i checklistan.

Ansökan

Bygglovsansökan eller bygganmälan för altan eller uterum görs på blankett.

Handlingar som behövs till din ansökan/anmälan

Alla ärenden är unika, därför kan vi behöva fler handlingar för att kunna ta beslut. I så fall kontaktar vi dig när vi fått in din ansökan.

Ritningar och handlingar vill vi ha in i pdf-format. Filerna får inte innehålla flera sidor om det är ritningar

En situationsplan är en ritning som visar fastigheten (tomten), dess byggnader och omgivningen från ovan. På kartan visar du alla nya och befintliga byggnader på tomten.

 

Situationsplan uterum

Planritningen ska visa hela den befintliga byggnaden och den tillkommande delen. Tillbyggnaden ska vara måttsatt. En planritning visar byggnaden från ovan. På ritningen kan du se rumsindelning, dörrar, fönster, trappor, fast inredning med mera.

Planbeskrivning uterum

En fasadritning är en ritning som visar byggnaden rakt framifrån. Alla fasader som påverkas ska visas. Gäller det en tillbyggnad så ska den markeras tydligt och den ska redovisas tillsammans med hela den befintliga byggnaden.

Exempel på fasadritning för bostad

Kontrollplanen säkerställer att byggprojektet undviker identifierade risker och uppfyller nödvändiga lagkrav. Kontrollplanen ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda byggprojektet. Det innebär att den ska var objektspecifik och ha den detaljeringsgrad som behövs för att säkerställa att tekniska krav uppfylls.

En kontrollansvarig stöttar byggherren så att byggprojektet uppfyller byggreglernas tekniska krav. Den kontrollansvarige ska vara certifierad och ha en självständig ställning till byggherren.

Läs mer om detta på sidan om kontrollansvarig, riskbedömning och kontrollplan.

Bra att bifoga till dina handlingar är också övriga relevanta handlingar för att underlätta handläggningen. Exempelvis konstruktionsritningar, VVS-ritningar, teknisk beskrivning och brandskyddsdokumentation.

Bygglovshandläggare

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 mars 2025