Gå till innehåll
3 driftmeddelanden

Kronoberg behöver ett akutsjukhus i Ljungby. Och det är möjligt!

Det menar en enhällig kommunstyrelse som gett uppdrag att undersöka konsekvenserna av de förslag som lagts och presenterats av Region Kronoberg idag.

Vi tror att det är möjligt att ha ett dygnet runt-öppet akutsjukhus. Med lokalt ledarskap, samverkan och genom att arbeta utifrån den kunskap vi har idag och med nya innovativa arbetssätt så ser vi möjligheterna. Kommunstyrelsen påtalar att Ljungby lasarett utgör en central del för tryggheten hos invånare, näringsliv och besökare och spelar en viktig roll för länets övergripande utveckling. Ett dygnet runt-öppet akutsjukhus är av stor betydelse, inte bara för Ljungby, utan för hela den västra delen av länet.

Efter att Region Kronoberg idag presenterat sina utredningar med förslag gav kommunstyrelsen kommunledningsförvaltningen i uppdrag att göra en risk- och konsekvensanalys över hur regionens föreslagna utredningsalternativ avseende Ljungby lasaretts akut påverkar Ljungby kommuns invånare och kommunens verksamhet utifrån personal, kvalitet och ekonomi. Analysen ska redovisas till kommunstyrelsen senast februari 2025 för att kunna översändas till regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kronoberg är ett län med stor geografisk yta varpå tillgången av akutsjukvård är beroende av två akutsjukhus för att kunna säkerställa en likvärdig vård för samtliga invånare i länets åtta kommuner. Om Ljungbys akutmottagning stängs kommer trycket att öka på exempelvis akuten i Växjö, vilket kan leda till längre väntetider och sämre vård för alla i Kronoberg.

För att säkerställa närhet i ledarskap och vidareutveckling av Ljungby lasarett anser Ljungby kommun att länets två sjukhus bör fungera som separata akutsjukhus med lokal ledning, med ett välfungerande samarbete i Kronoberg. Ett nära samspel mellan akutsjukhuset, vårdcentralerna och kommunen är avgörande för att invånarna ska få en sammanhållen vård. Därför bör vårdflöden analyseras gemensamt med fokus på både vårdkvalitet och samhällsekonomiska aspekter, vilket kan fungera som ett beslutsunderlag för resursfördelning

-Innehållet och förslagen i utredningarna är ny information för oss. Vi är förvånade över att Region Kronoberg inte redovisar ett alternativ som innebär att lasarettet erbjuder samma utbud som man har idag, i synnerhet när regionstyrelsen tackat ja till att vårt näringsliv i västra länsdelen, att utreda två separata akutsjukhus. Nu har frågan om akutsjukhus blivit en kommunal fråga på riktigt och vi kommer inte att släppa den. Vi värnar om att våra invånare ska få bästa möjliga vård och givetvis det att vi behöver utifrån vår horisont utreda eventuella risker och konsekvenser av de föreslag som Region Kronoberg redovisar, säger Magnus Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande.

På Region Kronobergs webbplats finns information om utredningarna om framtidens sjukhus. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad:
3 december 2024